Menu

Pro novináře

Tiskové zprávy rozesíláme místním médiím. Máte-li zájem je také dostávat, napište nám emailovou adresu, na kterou je máme zasílat. 

Archiv článků

Dění v průmyslu

Unipetrol - 8.12.2016, 1:50
Ukončeno spalování uhlovodíků na polním hořáku PCH I v rámci přejezdu typu prášku na výrobně PP.

Unipetrol - 8.12.2016, 0:30
Zahájeno spalování uhlovodíků na polním hořáku PCH I, přejezd typu prášku na výrobně PP.

Unipetrol - 7.12.2016, 7:00
Dnes budou v areálu Unipetrol RPA a jeho okolí probíhat následující zkoušky: Zkouška systému ozvučení areálu v době od 9:30 do 11:00 hod. a zkouška systému výstrahy a vyrozumění PCH v době od 20:00 do 20:30 hod.

Aktuální informace o mimořádných událostech v průmyslových podnicích a o kvalitě ovzduší na Mostecku a v okolí. Obecné informace
o flérování (spalování na havarijní pochodni).

Který vánoční stromeček je ten nejlepší?

2. prosince 2016

stromečekVánoce se blíží závratným tempem a s nimi i pořizování vánočního stromku. Mnoho z vás řeší dilema, jaký vánoční stromek pořídit. Koupit umělý a mít ho na několik let? Nebo shánět každý rok pichlavé voňavé větvičky? Jaké jsou plusy a mínusy obou variant, s výběrem Vám pomohou následující řádky.




Historie vánočního stromečku
stromeček Rituál zdobení stromků v období před zimním slunovratem (21.12) sahá do předkřesťanských dob. Pohané projevovali zdobením stromů a keřů přírodě úctu a vděčnost za úrodu. Tradice ozdobeného stromečku během svátků narození Ježíška je mladší, první písemná zmínka pochází z roku 1507 z Alsaska. K nám se tento zvyk dostal z Německa koncem 18. století, nejprve do měst, postupně v 19. století i na venkov. Ozdobený vánoční stromeček se tak stal nejen dekoračním prvkem, ale i neodmyslitelným magickým symbolem, zejména pro děti.

Umělý versus živý
Vánoční stromek je obvykle zelený. Který je však zelenější ve vztahu k přírodě a dalším generacím? Umělé stromky se vyrábějí z plastů, často z PVC, u prodejců je tak třeba pátrat z jakého je materiálu. Z hlediska ekologie je umělý stromeček nevýhodný, a to zejména:
- energeticky náročná výroba plastů,
- používání toxických přísad při výrobě - vznik škodlivin,
- ničení přírodních zdrojů,
- možný obsah těžkých kovů a negativní dopad na zdraví,
- po skončení životnosti dlouhodobá zátěž životního prostředí.

Jen pro zajímavost - výroba jednoho umělého stromku spotřebuje takové množství kyslíku, jaké vyprodukuje několik stovek živých vánočních stromků za dobu svého růstu.

Oproti tomu stromky přírodní, pěstované pro tento účel, znamenají pro prostředí:
- produkci kyslíku, ochranu půdy před erozí a vytváření mikroklimatu po celou dobu jejich růstu,
- životní prostor pro různé druhy živočichů,
- při kompostovaní jsou plně rozložitelné.

Na druhu záleží…
stromečekKaždý stromek má vlastní specifické vlastnosti, pro které se vám může zdát lepší než ostatní. Smrk je nejlevnější druh. Na pohled je pěkný a byt krásně provoní. Jeho nevýhodou však je, že opadne rychleji než ostatní druhy, zejména ve vytopených prostorách.

Borovice nejednou mívá o něco méně větví jako například smrk nebo jedlička. Mnoho lidí si ji však oblíbilo pro výraznou vůni a zejména proto, že vydrží dlouho čerstvá a neopadává tak rychle jako smrk. Cenově se však pohybuje o něco výše.

Nejdražší stromek z běžné nabídky bývá jedle kavkazská/normanská. V teplejším prostředí sice poměrně rychle vysychá, ale výhodou je, že jehličí přesto neopadá. I za takový exkluzivní stromek si musíte připlatit a jedlička vás vyjde od 500 do 2 000 korun.

Každý rok se v ČR prodá přibližně 1,3 milionu živých vánočních stromků, z toho přibližně 90 % řezaných jedlí pochází ze zahraničí. To, že řezání živých stromků na životní prostředí nemá negativní vliv, platí jen tehdy, jsou-li stromky od tuzemských pěstitelů. Dovoz stromků z Německa, Dánska, Belgie nebo Rakouska znamená několik tun oxidu uhličitého navíc (1 kamion živých stromků = přibližně 2 tuny CO2). Proto pravidelným kupováním stromků od domácích pěstitelů ulevíte nejen životnímu prostředí, ale také tím podpoříte domácí produkci.

Radosti a starosti
S vánočním stromečkem souvisí nejen ekologie, ale i mnoho praktických věcí, které předcházejí vánoční atmosféře a následně vyžadují péči po skončení svátků. Pokud se rozhodnete pro umělý stromek:
- stačí vám jej dopravit jednou domů,
- několik dalších let se nezabýváte sháněním nového stromečku,
- potřebujete místo, kde bude stromeček uložený po zbytek roku.

stromečekV případě přírodního stromku bývá největším problém, zejména ve městě, jeho likvidace po Vánocích. Mnozí prodejci vykupují zpět použité stromky, případně motivují bonusem či slevou za jejich vrácení již při koupi.

Kopa oschnutých stromků u kontejnerů na sídlištích působí nejen neesteticky, ale mnohdy delší dobu vadí při chůzi či parkování. Jehličí, které se sype po bytě ze schnoucího stromečku, také nepotěší a může od pořízení odradit. Opadávají však i umělé stromky, čím jsou starší, tím více, protože jsou opakovaně skládány a rozkládány.

Pro ty, kteří chtějí ušetřit a zároveň se chovat ekologicky, může být řešením i stromek v květináči, který po Vánocích plní funkci bytové zeleně.

A co cena?
Kolik za stromek zaplatíte, závisí na jeho velikosti a vzhledu. Nejlevnější živé stromky se dají sehnat většinou přímo od správce lesa (v rámci řízeného kácení). Většinou jde o stromky, které mají nepravidelnou korunu či jiné estetické vady, někdy to však může být při umístění u zdi nebo nábytku i výhoda. Stromy s krásnou pravidelnou korunou pěstované speciálně pro tento účel stojí podle výšky a druhu několik stovek korun.

Umělé stromky jsou jednorázově vyšší investicí, jejich cena závisí na kvalitě a velikosti, může se vyšplhat také na stovky korun. Levnější verze často vypadají jako lego z metliček a neokouzlí ani naše čichové smysly. Pokud však zůstanete věrni jednomu umělému stromku delší čas, peníze zřejmě ušetříte.

Máte na výběr
Ať už se rozhodnete při výběru vánočního stromku podle peněženky, času či praktických věcí, rozhodně se vyplatí zamyslet nad všemi pro a proti. Voňavý stromeček možná stojí za to, abyste strávili půl dne jeho pořízením. Všímejte si však i odkud stromek pochází a dejte přednost tomu, který k Vám urazil kratší vzdálenost. Pokud se rozhodnete pro umělý stromek, snažte se vybrat si takový, který není vyroben z PVC, ale polypropylenu a bude se vám líbit ještě několik let. Pokud jste skromní a na Vánoce si vystačíte i s „ministromečkem“, zkuste si naaranžovat a ozdobit větvičky chvojí do vázy nebo na kousek dřeva.

A to nejdůležitější nakonec - Vánoce nedělá nádherný stromeček ani dárky pod ním, ale lidské slova, myšlenky a činy.

Martina Černá
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most

Foto:
www.pixabay.com, https://upload.wikimedia.org

Zdroj: http://www.nazeleno.cz/bydleni/domacnost/vanocni-stromek-umely-nebo-zivy.aspx



Články a tiskové zprávy z roku 2016

2.12.2016 Který vánoční stromeček je ten nejlepší?

28.11.2016 Jaderný odpad v Lubenci na Lounsku?
25.11.2016 Kvalita ovzduší a zdraví obyvatelstva
21.11.2016 Barva listů a ovzduší
18.11.2016 Studenti opět zkoumali, jak potraviny cestují
4.11.2016 Co ví studenti o uhlí

31.10.2016 Komu se nelenilo a zelenalo?
19.10.2016 Hornictví, jeho tradice a studenti
17.10.2016 Ozvěny EKOFILMU pro žáky 1. a 15. ZŠ v Mostě
13.10.2016 Až se zima zeptá aneb Jak uchovávat potraviny zdravě a šetrně – bez elektřiny
12.10.2016 Jak se stát farmářem
11.10.2016 Studenti poznávali VÚHU a.s. a VŠB
5.10.2016 Ekocentrum na Svatomichaelských slavnostech 2016
3.10.2016 Lesní školky

30.9.2016 Studenti v Elektrárně Počerady
21.9.2016 Studenti se vydali na Cestu…aneb Uhelná maturita 2016
16.9.2016 Den otevřených dveří na vodním díle Přísečnice
1.9.2016 Lužická jezera největší uměle vytvořená vodní plocha Evropy

5.8.2016 CITES - úlovky z dovolené
4.8.2016 Evropská unie se brání invazním druhům

29.7.2016 CO2 patří pod zem?
17.7.2016 Salesiova výšina a naučná stezka
15.7.2016 EIA a veřejnost
11.7.2016 Kam o prázdninách?
1.7.2016 V ekocentru se zkoumala cesta potravin na náš stůl

29.6.2016 Národní přírodní rezervace Jezerka
28.6.2016 Na ZŠ Palacha se promítaly filmy o ekologii
23.6.2016 Ptačí oblast v Krušných horách
16.6.2016 Zápřednice jedovatá není žádná jedovatá bestie
14.6.2016 Bushmeat - nutnost obživy nebo mlsný jazyk?
10.6.2016 Exkurze v Záluží
6.6.2016 Modrá úsporám

26.5.2016 Včely a jejich tajemství
6.5.2016 Ozvěny EKOFILMU v Mostě
5.5.2016 Gymnázium Most dýchalo a chutně a zdravě se stravovalo
2.5.2016 Biopotraviny a kam za nimi v Ústeckém kraji?

29.4.2016 Ozvěny EKOFILMU v Mostě
29.4.2016 Hornická soutěž začíná
20.4.2016 Ústecký kraj má své regionální potraviny
15.4.2016 Ekozemědělství
11.4.2016 Nový zákon o odpadech a evropské směrnice
7.4.2016 Svoz bioodpadu z domácností
6.4.2016 Prezentace činnosti Ekologického centra Most pro Krušnohoří

21.3.2016 Soutěžte s námi neboť „Komu se nelení, tomu se zelení“
15.3.2016 Rostlinní sousedé a jejich vztahy
9.3.2016 Chráněné lokality – Co je nového v Ústeckém kraji?
7.3.2016 Les a kácení
1.3.2016 Pták roku 2016: červenka obecná

24.2.2016 Jaké jsou výsledky COP21 v Paříži?
19.2.2016 Půda, zdroj života
15.2.2016 Quo vadis EVVO?
8.2.2016 Nová zelená úsporám
1.2.2016 Neekologická změna ve způsobu účtování energií

19.1.2016 Jaké je životní prostředí Ústeckého kraje?
6.1.2016 Rok 2016 bude rokem luštěnin

leaf