Menu

Pro novináře

Tiskové zprávy rozesíláme místním médiím. Máte-li zájem je také dostávat, napište nám emailovou adresu, na kterou je máme zasílat. 

Archiv článků

Dění v průmyslu

Unipetrol RPA – 26.4.2017, 15:50
Ukončeno spalování odsířeného syntézního plynu na polním hořáku B 201, po najetí provozního souboru PS 500 A na výrobně POX.

Unipetrol RPA – 26.4.2017, 2:00
V 2:00 hod ukončeno spalování produkce H2. Kompresor 1392-K02/1 opět v provozu.

Unipetrol RPA – 26.4.2017, 2:15
Z důvodu sjíždění provozního souboru 500 A na výrobně POX, bude od 2:15 hod. na polním hořáku B 201 spalován odsířený syntézní plyn. Spalování je doprovázeno světelnými a zvukovými efekty, za které se omlouváme. O ukončení provozních činností Vás budeme informovat.

Aktuální informace o mimořádných událostech v průmyslových podnicích a o kvalitě ovzduší na Mostecku a v okolí. Obecné informace
o flérování (spalování na havarijní pochodni).



Biovaření má zelenou!

8. srpna 2013

altBiostyl je stále tady. Vše čerstvé, zdravé a bez chemie. Většina lidí se ale domnívá, že nakupováním potravin z dovozu, zabalených a zatavených v nepropustných sáčcích, které putovaly z velmi vzdálených zemí, je to nejlepší co na svůj stůl mohou přinést. Často v rozhodování pro nákup potravin rozhoduje cena a výrazná sleva. Ne vždy však platí, že to co je levné, je i kvalitní. Cíl bioživota jsme si nedávno představili v článku o biokosmetice. Dnes se podíváme na biopotraviny, biovaření a biorady ze života, kde chemie má velmi malý význam a vliv.

Biovaření

altBiovaření představuje jednu z nejzdravějších forem vaření. K vaření se využívají jen čerstvé biopotraviny a voňavé bylinky. Biopotraviny nám zaručují to, že na vypěstování rostlin či chovu zvířat na maso a mléko nebyla použita chemie. Biopotraviny totiž musí vzniknout co nejpřirozenějším způsobem a zároveň podléhat kontrolám v rámci ekologického zemědělství. Potravin k dostání v biokvalitě je celá řada, od obilnin, luštěnin, masa, másla i mléčných výrobků přes zeleninu, ovoce, těstoviny a další produkty jako biolimonády, biokáva, biokečup, biochipsy, biočokoláda a dokonce i biolovečák.

Biopotraviny

altLidé nahlížejí na biopotraviny různě. Někteří je vnímají jako zbytečně předražené potraviny, které jistě tolik kontrolované nejsou, a jedná se pouze o marketingový tah. Jiní si uvědomují nejen vztah a odpovědnost k životnímu prostředí, ale i kvalitu výrobku, která odráží i cenu výrobku v kvalitě bio.
Při pěstování biopotravin vyprodukovaných v ekologickém zemědělství se nesmí používat umělá hnojiva, pesticidy a geneticky modifikované organismy. I zvířata mají zajištěný chov v přirozených podmínkách, bez stresu a mají možnost volného výběhu a pastvy. Je zakázáno používat jakékoli růstové hormony, antibiotika a další chemické látky. Ekologické zemědělství v podstatě existovalo již dříve. A to za časů našich babiček a pravého venkova, kde z polí voněl hnůj, kde každý měl svou zahrádku a drůbež se honila po dvorku, žil člověk jen z potravin, které sám vypěstoval nebo vyměnil. Dnes se k tomuto způsobu zemědělství, které je udržitelné pro nás i Zemi a nezatěžující životní prostředí, postupně malými kroky vracíme a objevujeme dávno objevené. Konvenční zemědělství zaměřené na kvantitu (množství) a rychlý zisk nezohledňuje potřeby rostlin, zvířat a nakonec ani lidí. Hlavním mottem ekozemědělství je naopak síla v přírodě a kvalitě.

Biopotraviny nejsou drahé aneb Méně je někdy více

altMnoho z nás si myslí, že biopotraviny jsou drahé. Na vše se však dá dívat z několika hledisek. Pěstování biopotravin bez pomoci chemie vyžaduje více ruční práce. Uvádí se, že ve výsledku jsou biopotraviny dražší zhruba o 20-40 %. Rozdíl v ceně je patrný u mléčných výrobků, vajec i masa. Biovejce se prodávají v průměru za 2,5 násobek ceny nebio. Na druhou stranu je však dobré uvést, že stále více lidí se potýká s přejídáním a obezitou, často k tomu přispívají výhodné XXL balení, televizní reklamy, stres a nezdravý životní styl. Ale méně a kvalitně je mnohdy lepší a zdravější než více a za lepší cenu. Každý kdo chce být zdravý, by měl začít o jídle přemýšlet. Co jí, kupuje, z čeho se potraviny skládají, kolik soli nebo éček (neboli emulgátorů – přídatných látek a aditiv) produkt obsahuje, tyto otázky by neměly být jen v myslích biomanželek, ale každého z nás. Rozhodujícím kritériem pro výběr biopotravin je tak více než zdraví bez chemie samotná cena produktu.

Mají biopotraviny důvěru?

Lidé biopotravinám mnoho nedůvěřují a nevěří ani kvalitě výrobků. Podle nedávného průzkumu u nás pouze 4 % lidí pravidelně nakupují biopotraviny, občas jen 37 % lidí a vůbec uvedlo 17 % lidí, kteří je nechtějí kupovat ani vyzkoušet nikdy.

Kde je BIO k mání?

altV současnosti se biostyl promítá již do většiny obchodů i obchůdků u nás. Pro zdůraznění významu i reklamy se obchody a řetězce hlásí ke vztahu životnímu prostředí. Nalezneme v nich nejen uzavřené chladící a mrazící boxy s potravinami, čerstvou regionální zeleninu a ovoce, ale i biopotraviny. Biokáva, biočokoláda, biopamlsky i biočistící výrobky a další bioprodukty se stále více zviditelňují nejen v obchodech, ale také na farmářských trzích, ekofarmách a bioobchodech i bioobchůdkách. Nepřeberné množství produktů v kvalitě bio je také na internetových obchodech.

altKdo má touhu zkusit biovaření bez vlastního přičinění, tomu doporučujeme navštívit některou z biorestaurací nebo biokaváren. Seznam biorestaurací je uveden například zde.

Kdo rád sám vaří, ať už podle vlastní fantazie nebo hledání bioreceptů, doporučujeme pro inspiraci například knihy Hanky Zemanové – Biokuchařka nebo Bioabecedář. Ochutnávku z její knihy v podobě tří jejich bioreceptů můžete okusit zde.

Volně ke stažení je také biokuchařka s názvem „Nebojte se vařit bio“. Najdete zde zajímavé recepty jak zdravě uvařit chutné pokrmy z biopotravin a domácích produktů. Kromě zajímavých receptů se seznámíte se základními pojmy týkající se biopotravin. Dále jsou pro vás připraveny důležité otázky a rady, abyste se ve světě zdravého biostylu neztratili.





Biozávěr

altBiopotraviny a jejich trend v uplatnění na našich trzích se stále více začínají prosazovat. Většina lidí již má v povědomí význam biopotravin a čas od času je také vyzkouší. Příznivým faktem je existence ekofarem a farmářských trhů, kde můžeme ochutnat a zakoupit čerstvé biopotraviny – zeleninu, ovoce i bylinky. V případě, že si stále nemůžeme dovolit kupovat biopotraviny jsou tím nejlepším řešením naše vlastní ruce a zahrádka. Pěstováním čerstvé zeleniny, bylinek a chovem drobného zvířectva pro vlastní spotřebu bez použití postřiků a dalších chemikálií (umělá hnojiva atd.) přispíváme ke svému lepšímu „JÁ“ i zdraví.
Vymýšlení pokrmů z biopotravin nebo z poctivých surovin Vámi vypěstovaných bez chemických postřiků a látek nezná mezí, různé vůně, přirozená chuť zeleniny a směs koření a bylinek vykouzlí úsměv každému. Máte i Vy nějaký zajímavý biorecept? Zašlete nám jej na e-mailovou adresu a podělte se s námi o Vaše kulinářské umění.

Autorka článku: Ing. Radka Vlčková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most

Zdroj:
ZEMANOVÁ, Hana. Biokuchařka Hanky Zemanové. 1. vydání. Praha : Smart Press, 2005. 177 s. ISBN 80-903642-3-3.
http://www.denik.cz/ekonomika/kilo-kurete-za-77-nebo-za-220-drahe-biopotraviny-odrazuji-20130422.html

Články a tiskové zprávy z roku 2013

20.12.2013 Chemie a životní prostředí
18.12.2013 Vánoční soutěž má své vítěze
16.12.2013 Zdravé zimní mlsání aneb dárky ze zahrádky
10.12.2013 Plať za svůj odpad!
5.12.2013 Nebojme se mlhy!
3.12.2013 Voda pro život – jak dopadla soutěž?

28.11.2013 Den nenakupování - 30. listopad
26.11.2013 Pálím, pálíš, pálíme? aneb jak jsme na tom se spalováním odpadu
21.11.2013 Voda, co nás drží nad vodou
19.11.2013 Jak se žije ježkům?
7.11.2013 Pokořili jsme REKORD
4.11.2013 Pojďte do divadla a do kina ! Kam ? Do Centralu !!!
1.11.2013 Pozvánka na vernisáž VODA PRO ŽIVOT

31.10.2013 Vnější versus vnitřní ovzduší
24.10.2013 Pamatujme na stromy!
21.10.2013 Proč pěstovat staré odrůdy jabloní?
10.10.2013 Ekologické centrum zve na vernisáž výstavy s tématem „Voda pro život“
9.10.2013 Samá voda...
9.10.2013 Mostečané se pokusí o nový rekord aneb Kolik kapek se sejde v OC Central dne 07.11.2013 v 11:00hod.?
7.10.2013 Vánoční soutěž
2.10.2013 Zápach nebo vůně?

30.9.2013 Průběh semináře „Voda pro život"
27.9.2013 Hurá zpátky do školy i k chemii!
24.9.2013 Co nezvládneme vytřídit, pohltí skládky. Ale je to správné?
20.9.2013 Semináře „Chemie a životní prostředí“ v listopadu a prosinci zdarma!
13.9.2013 Svatba v zeleném
12.9.2013 Živý přenos konference o změně klimatu
6.9.2013 O včelkách samotářkách
4.9.2013 Do školy s ohledem na přírodu!
2.9.2013 Pozvánka na nové semináře „VODA PRO ŽIVOT“

30.8.2013 Mezinárodní den ochrany ozonové vrstvy
26.8.2013 I ekovýchova má své osobnosti
8.8.2013 Biovaření má zelenou!
5.8.2013 Cena kapky vody
2.8.2013 Proč na louky s kosou?

29.7.2013 Hurá do ZOO!!!
24.7.2013 Co pít v horkých letních dnech?
22.7.2013 Novela zákona o odpadech začne platit od 1. října
19.7.2013 Revitalizace vodních toků
16.7.2013 Alergie a biologické znečištění ovzduší
16.7.2013 Kotlíkové dotace pro Ústecký kraj
11.7.2013 Nová vyhláška o ochraně dřevin a povolování jejich kácení

28.6.2013 Za humny je taky krásně
26.6.2013 Jak studenti „zeleně“ nakupovali
25.6.2013 Co se děje na skládce? aneb S čím kdo zachází, tím také schází!
24.6.2013 Moře odpadů v moři
21.6.2013 Ozon – chrání nebo škodí?
20.6.2013 Jak probíhalo předávání cen v soutěži "Poraď ODPADlíkovi"
19.6.2013 Bez chemie se nikam nepohneme
12.6.2013 Kdo nejlépe poradil ODPADlíkovi?
11.6.2013 Ekologické centrum na jarmarku
10.6.2013 Světový den větru aneb Vítr a jeho energie

23.5.2013 Školní zahrada – zelená učebna
22.5.2013 Imisní monitoring ve světě a v Evropě
21.5.2013 Seznamte se s činností Zdravotního ústavu
17.5.2013 Jak ekologicky na dovolenou ?
15.5.2013 Chemie a láska
6.5.2013 FÉROVĚ!
3.5.2013 Odpady – na životní prostředí dopady
2.5.2013 Oslavme ptačí svátky

26.4.2013 Výměna domácích kotlů s příspěvkem bude možná i v Ústeckém kraji!
23.4.2013 Krajská ekologická konference pro žáky základních a středních škol
22.4.2013 Nová soutěž "Poraď ODPADlíkovi"
19.4.2013 Den Země a chemie
16.4.2013 Proč je i kosmetika BIO?
15.4.2013 Pleny jako odpad
10.4.2013 Znečišťující látky v ovzduší a jejich škodlivost I.
3.4.2013 Studenti UJEP v Ekocentru

28.3.2013 Pálení odpadu na Zemi v průběhu staletí
28.3.2013 Kontrolní den Ekologického centra Most pro Krušnohoří
26.3.2013 To nejsladší na světě
25.3.2013 O Nové zelené úsporám s ministrem životního prostředí
22.3.2013 Brána ekologie otevřená – soutěž VODA PRO ŽIVOT
22.3.2013 Jak jste poznávali vodu a její tajemství
21.3.2013 Jak chránit vodu? Aneb "VODY NENÍ NEKONEČNĚ, UŽÍVEJME JI SPOLEČNĚ"
20.3.2013 Jaro za dveřmi – ptáci za okny
19.3.2013 Chemie a ženy
18.3.2013 Pneumatiky do příkopu nepatří!
11.3.2013 Imisní monitoring – aneb jak se měří imise?
5.3.2013 Jaká je kvalita životního prostředí na Mostecku?

28.2.2013 Vývoj ovzduší na Mostecku
28.2.2013 Kde se vzala, tu se vzala... Evropská vodní charta
26.2.2013 Nová zelená úsporám
25.2.2013 Kde je čistší vzduch, uvnitř nebo venku?
19.2.2013 Pták roku 2013 – Břehule říční
14.2.2013 Farmářské trhy v Mostě mění lokalitu aneb Bedýnkování v každé roční době i počasí
12.2.2013 Chemie nám chutná
7.2.2013 O řezaných květinách trochu jinak…
4.2.2013 Co do popelnice nepatří?

30.1.2013 WELFARE aneb jsme ke zvířatům opravdu fér?
28.1.2013 Osmáci na cestě za tajemstvím ropy
22.1.2013 Rok 2013 – Mezinárodní rok …
22.1.2013 Právo životního prostředí v roce 2012 a 2013 aneb Co se událo a co se chystá?
8.1.2013 V novém roce nová rubrika ECM

leaf