Menu

Pro novináře

Tiskové zprávy rozesíláme místním médiím. Máte-li zájem je také dostávat, napište nám emailovou adresu, na kterou je máme zasílat. 

Archiv článků

Dění v průmyslu

Unipetrol RPA - 18.11.2017,8:01
Ukončení spalování plynu s obsahem sulfanu.

Aktuální informace o mimořádných událostech v průmyslových podnicích a o kvalitě ovzduší na Mostecku a v okolí. Obecné informace
o flérování (spalování na havarijní pochodni).



Chemie nám chutná

12. února 2013

Zdroj: http://www.engineeringwellness.comTatam je doba, kdy lidé pojedli krajíc domácího chleba s čerstvým sýrem a zapili ho hrnkem nadojeného mléka nebo vody ze studánky. Dnes není čas, energie ani vůle na domácí pečení, výrobu sýra a proč také? Z přeplněných regálů na nás útočí nadýchané a křehké pečivo, žluťoučké chutné sýry, voňavé uzeniny k nakousnutí, lákavé saláty a jiné pochoutky, to vše za příznivé ceny.

Potraviny se dnes vyrábí ve velkém množství, jsou přepravovány na velké vzdálenosti a dlouhodobě skladovány, což vyvolává potřebu zabezpečit jejich dlouhodobou trvanlivost, jak jinak než potravinovými aditivy. Tak zvaná „Éčka“ nejen zvyšují trvanlivost, ale jsou do potravin přidávána z důvodů technologických, skladovacích, pro zlepšení organoleptických vlastností (barva, chuť, vůně..), výživových vlastností apod. Dnes existuje na 20 000 takových látek a vědci stále vymýšlejí nové potravinové „vylepšováky“. Původ některých aditiv bychom jen těžko odhadovali. Víte například, že aroma vanilin se vyrábí z pilin? Zajímavostí také je, že CO2 používaný k sycení nápojů, vzniká jako odpad z řady chemických výrob (zpracování uhlí, ropy, zemního plynu, výroba páleného vápna aj.)

Téměř do všech masných výrobků se kvůli červenému zbarvení a jako konzervační prostředek přidávají dusitany. Dietní šunka obsahuje velké množství rychlorozpustných solí. O roztíratelnost margarinu se starají emulgátory, další přísady margarínům dovolují hnědnout a pěnit, aby vypadaly na pánvi stejně, jako když se rozpouští máslo. Barviva dodávají umělému tuku nažloutlou barvu a antioxidanty se starají o trvanlivost. Do sýrů se přidává máslo, nízkotučné mléko, aromatické látky a soli, nejčastěji fosfáty. Ani pekárny se dnes bez chemie neobejdou. Emulgátory podporují zpracování těsta, fosfáty se starají o velikost pórů a barviva dodávají pečivu image celozrnného.

Je libo smetanu do kávy? Základem umělé smetany je levný tuk z palmových jader. Fosfáty a citráty zaručují, že se tento tuk v kávě nesrazí. Marmelády a džemy na pultech obchodů vypadají jako od babičky, ale nejsou. Ovoce ošetřené chloridem vápenatým zaručuje, že v džemu cítíme i vidíme celé kousky. Hmota je nastavena želatinou, která působí jako náhražka dražší suroviny. Barviva přidají bledému ovoci působivý odstín...

A tak ne matka příroda, ale uměle vyrobené látky z chemických laboratoří způsobují, že potraviny na pultech našich obchodů zůstávají dlouho čerstvé, nádherně voní a hýří svěžími barvami. V některých potravinách, konkrétně salátech a pomazánkách, bylo zjištěno až 30 éček. Člověk, který nakupuje v obchodě, se zkrátka éčkům nevyhne. Konzervanty prodlužují trvanlivost potravin, želírovací látky zahušťují a regulují kyselost, sladidla, glutamát či ochucovadla dodávají potravinám chuť, emulgátory, protispékavé látky a odpěňovače upravují konzistenci potravin, leštící látky a barviva upravují vzhled a tak bychom mohli pokračovat.

Některá éčka, například kyselina sorbová, patří mezi ty neškodné, jiná mohou vyvolat různé zdravotní obtíže nebo jsou dokonce podezřelá, že způsobují vážná onemocnění. Existuje seznam asi 140 éček, jejichž použití je v ČR zakázáno. Ale, jak říkají někteří chemici, každá látka může být jedem, vše záleží na množství.

Pokud si myslíte, že už té chemie bylo opravdu dost, můžete vyzkoušet biopotraviny vyrobené z produktů kontrolovaného ekologického zemědělství bez používání umělých hnojiv, chemických přípravků, postřiků, hormonů a umělých látek. Nebo si vypěstovat vlastní zeleninu a ovoce na zahrádce bez použití chemie. V konvenčním zemědělství jsou chemicky ošetřena už semena rostlin před výsevem.

Z moudrých rad našich babiček můžeme vyzkoušet také větší střídmost, konzumování těch potravin, které jsou v daném ročním období k dispozici. Jedlo se střídmě a lidé zpracovávali místní, regionální suroviny, více žili v souladu s přírodou. Také Masopust měl svůj význam.Masopustní úterý letos připadá na 12. února, podle tradic patřila doba před tímto dnem veselicím, rejům masek a hodování. Pak následovalo období půstu před Velikonocemi. Očistnou či odlehčovací kůru před Velikonocemi si může vyzkoušet každý z nás. Po nadbytečném příjmu potravin o Vánocích to naše tělo jenom přivítá.

Autorky článku: Ing. Vlčková Radka, Mgr. Červenková Renáta, Jana Krátká
Ekologické centrum Most a Kralupy nad Vltavou
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most

Zdroje:
Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc., prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc.: Doba Jedová
http://www.chemievjidle.cz/
Přídatné látky
http://www.veronica.cz/ekoporadna/casop_veron/01_2_vonidla.html

Články a tiskové zprávy z roku 2013

20.12.2013 Chemie a životní prostředí
18.12.2013 Vánoční soutěž má své vítěze
16.12.2013 Zdravé zimní mlsání aneb dárky ze zahrádky
10.12.2013 Plať za svůj odpad!
5.12.2013 Nebojme se mlhy!
3.12.2013 Voda pro život – jak dopadla soutěž?

28.11.2013 Den nenakupování - 30. listopad
26.11.2013 Pálím, pálíš, pálíme? aneb jak jsme na tom se spalováním odpadu
21.11.2013 Voda, co nás drží nad vodou
19.11.2013 Jak se žije ježkům?
7.11.2013 Pokořili jsme REKORD
4.11.2013 Pojďte do divadla a do kina ! Kam ? Do Centralu !!!
1.11.2013 Pozvánka na vernisáž VODA PRO ŽIVOT

31.10.2013 Vnější versus vnitřní ovzduší
24.10.2013 Pamatujme na stromy!
21.10.2013 Proč pěstovat staré odrůdy jabloní?
10.10.2013 Ekologické centrum zve na vernisáž výstavy s tématem „Voda pro život“
9.10.2013 Samá voda...
9.10.2013 Mostečané se pokusí o nový rekord aneb Kolik kapek se sejde v OC Central dne 07.11.2013 v 11:00hod.?
7.10.2013 Vánoční soutěž
2.10.2013 Zápach nebo vůně?

30.9.2013 Průběh semináře „Voda pro život"
27.9.2013 Hurá zpátky do školy i k chemii!
24.9.2013 Co nezvládneme vytřídit, pohltí skládky. Ale je to správné?
20.9.2013 Semináře „Chemie a životní prostředí“ v listopadu a prosinci zdarma!
13.9.2013 Svatba v zeleném
12.9.2013 Živý přenos konference o změně klimatu
6.9.2013 O včelkách samotářkách
4.9.2013 Do školy s ohledem na přírodu!
2.9.2013 Pozvánka na nové semináře „VODA PRO ŽIVOT“

30.8.2013 Mezinárodní den ochrany ozonové vrstvy
26.8.2013 I ekovýchova má své osobnosti
8.8.2013 Biovaření má zelenou!
5.8.2013 Cena kapky vody
2.8.2013 Proč na louky s kosou?

29.7.2013 Hurá do ZOO!!!
24.7.2013 Co pít v horkých letních dnech?
22.7.2013 Novela zákona o odpadech začne platit od 1. října
19.7.2013 Revitalizace vodních toků
16.7.2013 Alergie a biologické znečištění ovzduší
16.7.2013 Kotlíkové dotace pro Ústecký kraj
11.7.2013 Nová vyhláška o ochraně dřevin a povolování jejich kácení

28.6.2013 Za humny je taky krásně
26.6.2013 Jak studenti „zeleně“ nakupovali
25.6.2013 Co se děje na skládce? aneb S čím kdo zachází, tím také schází!
24.6.2013 Moře odpadů v moři
21.6.2013 Ozon – chrání nebo škodí?
20.6.2013 Jak probíhalo předávání cen v soutěži "Poraď ODPADlíkovi"
19.6.2013 Bez chemie se nikam nepohneme
12.6.2013 Kdo nejlépe poradil ODPADlíkovi?
11.6.2013 Ekologické centrum na jarmarku
10.6.2013 Světový den větru aneb Vítr a jeho energie

23.5.2013 Školní zahrada – zelená učebna
22.5.2013 Imisní monitoring ve světě a v Evropě
21.5.2013 Seznamte se s činností Zdravotního ústavu
17.5.2013 Jak ekologicky na dovolenou ?
15.5.2013 Chemie a láska
6.5.2013 FÉROVĚ!
3.5.2013 Odpady – na životní prostředí dopady
2.5.2013 Oslavme ptačí svátky

26.4.2013 Výměna domácích kotlů s příspěvkem bude možná i v Ústeckém kraji!
23.4.2013 Krajská ekologická konference pro žáky základních a středních škol
22.4.2013 Nová soutěž "Poraď ODPADlíkovi"
19.4.2013 Den Země a chemie
16.4.2013 Proč je i kosmetika BIO?
15.4.2013 Pleny jako odpad
10.4.2013 Znečišťující látky v ovzduší a jejich škodlivost I.
3.4.2013 Studenti UJEP v Ekocentru

28.3.2013 Pálení odpadu na Zemi v průběhu staletí
28.3.2013 Kontrolní den Ekologického centra Most pro Krušnohoří
26.3.2013 To nejsladší na světě
25.3.2013 O Nové zelené úsporám s ministrem životního prostředí
22.3.2013 Brána ekologie otevřená – soutěž VODA PRO ŽIVOT
22.3.2013 Jak jste poznávali vodu a její tajemství
21.3.2013 Jak chránit vodu? Aneb "VODY NENÍ NEKONEČNĚ, UŽÍVEJME JI SPOLEČNĚ"
20.3.2013 Jaro za dveřmi – ptáci za okny
19.3.2013 Chemie a ženy
18.3.2013 Pneumatiky do příkopu nepatří!
11.3.2013 Imisní monitoring – aneb jak se měří imise?
5.3.2013 Jaká je kvalita životního prostředí na Mostecku?

28.2.2013 Vývoj ovzduší na Mostecku
28.2.2013 Kde se vzala, tu se vzala... Evropská vodní charta
26.2.2013 Nová zelená úsporám
25.2.2013 Kde je čistší vzduch, uvnitř nebo venku?
19.2.2013 Pták roku 2013 – Břehule říční
14.2.2013 Farmářské trhy v Mostě mění lokalitu aneb Bedýnkování v každé roční době i počasí
12.2.2013 Chemie nám chutná
7.2.2013 O řezaných květinách trochu jinak…
4.2.2013 Co do popelnice nepatří?

30.1.2013 WELFARE aneb jsme ke zvířatům opravdu fér?
28.1.2013 Osmáci na cestě za tajemstvím ropy
22.1.2013 Rok 2013 – Mezinárodní rok …
22.1.2013 Právo životního prostředí v roce 2012 a 2013 aneb Co se událo a co se chystá?
8.1.2013 V novém roce nová rubrika ECM

leaf