Menu

Pro novináře

Tiskové zprávy rozesíláme místním médiím. Máte-li zájem je také dostávat, napište nám emailovou adresu, na kterou je máme zasílat. 

Archiv článků

Dění v průmyslu

Unipetrol RPA - 16.9.2018 20:55
Ukončeno spalování uhlovodíkových plynů s obsahem sulfanu v 11:00 hod.

Aktuální informace o mimořádných událostech v průmyslových podnicích a o kvalitě ovzduší na Mostecku a v okolí. Obecné informace
o flérování (spalování na havarijní pochodni).



Konec léta ve znamení oslav sklizní

13. srpna 2018

dožínkyČeká nás pozdní léto, babí léto a s ním spojené oslavy sklizní úrody. Letošní jaro i léto bylo opravdu horké a s minimem srážek. Obilí, chmel i víno dozrálo o pár týdnů dříve, než jsme zvyklí a v jiné kvalitě. Každý z nás si může vybrat podle své chuti, kam letos zavítá, zda na dožínky, vinobraní či na dočesnou.

Odhad letošní sklizně základních obilovin je podle Českého statistického úřadu zhruba o 15 procent nižší než průměr sklizní za posledních 5 let a asi o desetinu nižší ve srovnání s desetiletým průměrem. Osevní plochy základních obilovin letos mírně poklesly na 1,250 milionu hektarů, na meziročním poklesu sklizně se podílí o 7,2 % nižší očekávaný hektarový výnos. Méně bude, podle odhadu letošní sklizně, pšenice ozimé, která zabírá téměř třetinu z celkové osevní plochy, ječmene jarního i ozimého a tritikale, což je kříženec žita a pšenice. Naopak více by se mělo sklidit pšenice jarní a žita. Předpokládaná úroda ovsa je na téměř stejné úrovni jako v loňském roce.

dožínkyŽně jsou typ sklizně, kdy se sklízí právě především obiloviny - pšenice, ječmen, kukuřice, žito, oves. Žně bývaly velkou událostí ve vsi a každý kdo byl zdráv, na poli pracoval, pomáhal. Muži sekáči kosili obilí a ženy srpy dočišťovaly pole, vázaly z klasů snopy a z nich pak panáky. Ukončení žní bylo od nejstarších dob spojeno s oslavami v podobě tradičních zvyků, zpěvů, tanců a hodování. Dnes se obiloviny, ale i další plodiny jako luskoviny, olejniny či brambory, sklízí sklízecími stroji, kombajny, jen někde na menších farmách se znovu seče ručně. Zrno musí být dostatečně zralé a suché, aby jej mohl kombajn vymlátit a aby při skladování nezplesnivělo. Sklízí se zrno s vlhkostí kolem 15 %.

Dožínky jinak také obžinky, dožatá, dóženek, dožitá, dočesná nebo žnivuvka jsou především oslavy hojnosti, oslava dokončené práce, poděkování za štědrou úrodu a úspěšnou sklizeň. Po období práce a žní byl čas na oslavu, tanec, hudbu a zpěv. Dožínek se účastnili všichni, čeleď se veselila na účet hospodáře. Děvčata upletla veliký věnec z obilí a polního kvítí. Napekly se koláče, slavilo se a tančilo. Oslavám hojnosti se vždy věnovala velká pozornost a patřily k nejdůležitějším svátkům roku.

dožínkyDožínková slavnost je ukončením žňových prací v Ústeckém kraji, ale je také propagací českého zemědělství a přehlídkou toho, co se u nás pěstuje a vyrábí. Pro děti a dospělé je zde bohatý kulturní program, možnost ochutnat a nakoupit oceněné výrobky, ale také ovoce a zeleninu, sýry, mošty, pekařské výrobky a další zboží. V letošním roce proběhnou XI. krajské dožínky Ústeckého kraje v sobotu 8.9.2018, organizátorem je již tradičně Městys Peruc.

I sklizeň chmele bude letos sice zřejmě o něco menší než loni, avšak měla by dosáhnout průměrného objemu jako v minulých letech. Dočesná je v české kultuře chápána jako oslava po sklizení chmele. Klíčovým znakem takovéto události je dočesný věnec, který je uvitý z chmele a obilí, zdobený květinami. Jednou z podob události je i dovezení takového věnce do chmelnice v slavnostním průvodu na ověnčeném voze. Tato událost je vázána především k žateckému a rakovnickému regionu. Slavívá se v pozdním létě.

dožínky Město Žatec obdrželo statut města již v roce 1265. Od té doby se řadí k významným obchodním a řemeslným střediskům. Za Karla IV. patřilo mezi tři největší města v Čechách a jeho sláva sahala až do zahraničí. Pěstování chmele v Žatci a jeho okolí má více než sedmisetletou tradici. Současně s udělením práv městu, dostal Žatec i právo vařit pivo. Devatenácté století je považováno za zlatou éru českého chmelařství. Žatecký chmel (poloraný červeňák) se stal pro své typické vlastnosti měřítkem pro stanovení kvality a ceny na evropském trhu a město se stalo chmelařskou metropolí. Ve dvacátém století se žatecký chmel vyvážel zhruba do 70 zemí světa. Žatecký chmel stál u zrodu těch nejslavnějších značek piv a i dnes je symbolem kvality pěnivého moku. Slavnosti Žatecké Dočesné se zde konají již po 61. a uskuteční se v pátek 31. 8. a v sobotu 1. 9. 2018. Tato akce vznikla původně jako oslava dočesání posledního chmelového štoku a v průběhu let doznávala mnoha proměn. Na dnešních slavnostech jsou nedílnou součástí chmelové a pivní soutěže, mezi nejoblíbenější patří ruční česání chmele a tanec s korbelem piva na hlavě. Výjimečnost programu umocňuje historická divadelní scénka, jejímž vyvrcholením je pasování vybraného pěstitele do rytířského stavu a dekorování jej chmelovým věncem, slavnostní narážení pivního sudu a strhnutí posledního štoku v nejmenší chmelnici na světě, která se nachází přímo na žateckém náměstí.

dožínkyZávěrem máme dobrou zprávu pro všechny milovníky vína. To by mělo být letos velmi kvalitní. Alespoň podle moravských vinařů. Počasí totiž v tomto roce dozrávání hroznů obzvláště přeje. První kilogramy hroznů jsou sklizeny! Vinařství z nich vyrobí první letošní burčák, který se podle zákona smí prodávat už od středy 1. 8. Nyní se sklízí nejranější odrůdy, jako jsou Solaris, Irsai Oliver nebo Muškát moravský. Jsou dostatečně aromatické, a tím pádem vhodné právě pro výrobu burčáku, na který se těší každý, kdo se nemůže dočkat vín nového ročníku.

V minulých letech se víno česalo o tři týdny později, ale letošní ročník je kvůli teplému počasí, které trvá již od jara, velmi zrychlený. Jaký bude? Zdá se být zatím výjimečný, při výrobě vína sehrává roli vždy několik faktorů, které ovlivní jeho celkovou budoucí kvalitu. Cukry, kyseliny, extrakt, aroma a jiné látky, to všechno ovlivňuje výsledný produkt, na který se můžete těšit na dalších vinařských akcích.

Vinobraní se pořádá na přelomu léta a podzimu, při sklizni révy a ve všech větších městech s vinařskou tradicí. Akce je většinou spojena s kulturním programem, hudebními vystoupeními, degustacemi vína a burčáku. Na jižní Moravě jsou známá vinobraní např. ve Znojmě a v Mikulově, v Čechách pak zejména v Litoměřicích, Mělníku, Roudnici nad Labem nebo Velkých Žernosekách.

Pěstování vinné révy na Mělnicku má dlouholetou tradici, která sahá až do 9. století. Počátky vinařství na Mělníku jsou úzce spjaty s kněžnou Ludmilou, která se zasloužila o založení první vinice na mělnických stráních severně od Nedomic.

dožínkyNavštivte proto letos kolébku vinařské tradice v Čechách a vychutnejte si atmosféru historického města na soutoku Labe a Vltavy. Vyvrcholením celoročního úsilí mělnických vinařů již od dob Přemyslovců byla pochopitelně podzimní sklizeň. Po sběru uzrálých hroznů se tradičně konala velkolepá veselice, při níž se zpívalo, tančilo a hodovalo. Na sklonku raného novověku v těchto tradičních slavnostech pokračovali vinaři knížata z Lobkovic. Lobkovicové k lidové veselici připojili průvod městem, který končil na mělnickém zámku, kde se následně konal i vinařský bál. V září se navíc k těmto oslavám podzimní sklizně přidružovaly slavnosti svatováclavské. Tyto oslavy, tak můžeme právem považovat za počátky pozdějších slavností vinobraní. Mělnické vinobraní se v roce 2018 uskuteční tradičně od pátku 14. 9. do neděle 16. 9. 2018. Mezi největší taháky bude mimo tradičního burčáku a pouťových atrakcí patří i bohatý hudební program.

Vratné kelímky
V letošním roce přichází mělnická radnice s novinkou, která by měla vézt ke snížení jednorázového plastu. Na pivních slavnostech vyzkoušeli vratný plastový kelímek, a protože se tento krok osvědčil, bude tato novinka i na Vinobraní. Za vratný kelímek zaplatí návštěvník akce vratnou zálohu 50 korun. Pokud si půjde ke stánku pro další nápoj, dostane od stánkaře výměnou nový kelímek s objednaným nápojem. Lidé si po skončení akce mohou kelímek nechat jako suvenýr nebo ho vrátit na libovolném stánku a dostanou zpět zálohu. Kelímky budou tematicky potištěné, a pro zájemce tak jde o zajímavou památku.

Ať budete kdekoliv, užijte si oslavy úrody jak dobrým jídlem, tak i dobrým mokem.

Monika Haňurová
Ekologické centrum Most a Kralupy nad Vltavou
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most

Foto: pixabay.com

Zdroje:
https://ekonomika.idnes.cz/sklizen-obiloviny-repka-csu-nedostatek-strategicke-suroviny-p6i-/ekonomika.aspx?c=A180704_091603_ekonomika_mato
https://ekolist.cz/cz/
https://www.ceske-tradice.cz/tradice/leto/sklizne-a-oslavy/_zobraz=dozinky--obzinky--dozata-/_zobraz=dozinky--obzinky--dozata-
https://www.wikipedia.org/
https://www.melnickevinobrani.cz/
http://www.docesna.cz/
https://www.wineofczechrepublic.cz/akce-a-novinky/aktuality/nase-vina-v-mediich/2566-letosni-vino-se-podari.html



Články a tiskové zprávy z roku 2018

18.9.2018 Odstartoval 4. ročník úspěšného projektu „Uhelná maturita“
17.9.2018 Tanky ve prospěch ochrany přírody

30.8.2018 Netopýři
17.8.2018 Kriticky ohrožený sysel obecný
13.8.2018 Konec léta ve znamení oslav sklizní
1.8.2018 Ekologické výukové programy pro mateřské školy

23.7.2018 Eroze půdy
13.7.2018 Z ptačí perspektivy

26.6.2018 Balená voda versus kohoutková
21.6.2018 Důležitost snížení používání jednorázového plastu
15.6.2018 Chytré hlavy opět v ekocentru
12.6.2018 Geotermální energie
8.6.2018 Studenti Zdravotnického lycea už ví, jak potraviny cestují
5.6.2018 Dětský den v Pardubicích se vydařil

16.5.2018 Mořští živočichové v zajetí odpadu
10.5.2018 Žáci 18. ZŠ vysazovali ryby do řeky Bíliny
10.5.2018 Seminář o Geomontánních památkách Krušných hor a Slavkovského lesa v souvislostech
7.5.2018 Využití obnovitelných zdrojů energie v domech i na sídlištích

17.4.2018 Dešťová voda
9.4.2018 Kde pomáhají infračervené snímky?

26.3.2018 Semináře pro mostecké základní školy
21.3.2018 Jaké funkce má les?
13.3.2018 Chcete použít IBC kontejner na své zahrádce?
12.3.2018 Bioelektřina
1.3.2018 Krajina, místo našeho života

26.2.2018 Pokojové rostliny čistí vzduch
23.2.2018 Odborný seminář na téma včelařství v Mostě
12.2.2018 Co mohou říci o počasí druhy oblaků?

29.1.2018 Živočichové v přírodě odcházejí a zase přicházejí
15.1.2018 Jak je na tom ovzduší?

leaf