Menu

Pro novináře

Tiskové zprávy rozesíláme místním médiím. Máte-li zájem je také dostávat, napište nám emailovou adresu, na kterou je máme zasílat. 

Archiv článků

Dění v průmyslu

Unipetrol RPA - 24.7.2017, 14:20
Ukončeno spalování uhlovodíků na polním hořáku PCH I v rámci přejezdu typu prášku na výrobně PP.

Unipetrol RPA - 24.7.2017, 11:35
Spalování uhlovodíků na polním hořáku PCH I v rámci přejezdu typu prášku na výrobně PP.

Unipetrol RPA - 24.7.2017, 03:25
Zahájeno spalování čistého vodíku bez obsahu sulfanu na polním hořáku. Důvodem je havarijní odstavení celé výrobní jednotky CCR. Doba trvání cca 24hod.

Unipetrol RPA - 21.7.2017, 22:00
Ukončeno spalování uhlovodíků na polním hořáku PCH I v rámci uvolnění LPG cisteren na úseku VZP EJ.

Unipetrol RPA - 20.7.2017, 21:20
Zahájeno spalování uhlovodíků na polním hořáku PCH I v rámci uvolnění LPG cisteren na úseku VZP EJ.

Aktuální informace o mimořádných událostech v průmyslových podnicích a o kvalitě ovzduší na Mostecku a v okolí. Obecné informace
o flérování (spalování na havarijní pochodni).



FÉROVĚ!

6. května 2013

Již od roku 2002 se ve světě slaví každou druhou květnovou sobotu Světový den pro fair trade (World Fair Trade Day), podporovaný Světovou fairtradovou organizací (The World Fair Trade Organization [WFTO]), jež v současnosti zastupuje 450 členských organizací z 76 zemí celého světa. Česká republika se k fairtradovým oslavám přidala v roce 2004 a od roku 2011 se v České republice oslavuje tento den formou Férové snídaně, po vzoru mezinárodních happeningů „Fairtrade Breakfast“, kterou koordinuje společnost NaZemi, česká nevládní organizace zabývající se mimo jiné podporou a propagací Fair Trade.

Co od Férové snídaně můžete očekávat?

V sobotu dne 11. května 2013 můžete zorganizovat vlastní piknik a posnídat se svými přáteli nebo vyzvat i další sousedy či obyvatele vaší obce či města, můžete se také přidat k některé z již naplánovaných akcí ve vašem okolí a strávit tak příjemné sobotní ráno ve společnosti svých přátel nebo lidí se stejným cílem: Vyjádřit podporu spravedlivému obchodu a důležitosti zodpovědné spotřeby na celém světě. To správné místo pro vaši Férovou snídani můžete hledat třeba pomocí těchto stránek nebo facebooku.

Jak taková Férová snídaně může vypadat?
Při férovém pikniku se podávají potraviny s označením Fair Trade, ale rovněž lokální produkty. Můžete tedy využít fairtradových i lokálních surovin a s jejich využitím upéct bábovku, koláč, či vlastní chléb, můžete podávat rýžovou férovou kaši, nabídnout farmářské máslo, med, vlastní džem. Zpestření snídaně může přinést férové ovoce, z nápojů lze nabízet čaje, kávy, kakao, džusy i mléko. Snídaně může být skromná i velkolepá, podle toho, jak se to hodí právě vám. Inspiraci pro férové pečení můžete hledat ZDE.

Leckdo by mohl namítnout, že výrobky Fair Trade a lokální potraviny jsou artikly, které se k sobě nehodí: Lokální produkty podporující místní farmáře znamenají snížení zátěže pro životní prostředí způsobené dopravou produktů ze vzdálených oblastí. Naproti tomu „fértrejďácké“ výrobky k nám byly dopraveny přes půl světa a jejich doprava se na znečištění ovzduší dozajista podílela. I přes tuto skutečnost však rozumní lidé z celého civilizovaného světa svým výběrem výrobků Fair Trade dávají najevo, že si váží poctivé práce farmářů rozvojových zemí a rozhodně nesouhlasí s jejich diskriminací a nedůstojným způsobem zneužívání jejich tvrdé práce, což je vlastně hlavním motivem a posláním Férové snídaně.

Co je to vlastně Fair Trade?

Fair Trade (Spravedlivý obchod) je organizované hnutí a tržní systém, který dává příležitost pěstitelům, řemeslníkům a zaměstnancům v rozvojových zemích uživit se vlastní prací za důstojných podmínek. Farmáři zapojení do Fair Trade dostávají za své výrobky cenu, která jim umožňuje pokrýt náklady na výrobu a získat prostředky pro důstojné živobytí.
Hlavními principy férového obchodu jsou mimo jiné:

- Spravedlivá cena - za své výrobky dostávají pracovníci takovou cenu, která jim umožňuje pokrýt náklady na výrobu a získat prostředky pro důstojné živobytí.

- Zákaz dětské práce, která je nejen škodlivá pro jejich fyzické a duševní zdraví, ale také brání jejich rozvoji a omezuje jejich školní docházku.

- Důstojné pracovní podmínky a bezpečnost jsou zajištěny všem pracovníkům na plantážích, farmách a v dalších podnicích

- Podpora ekologického zemědělství a udržitelného rozvoje - z Fair Trade jsou vyloučeny škodlivé agrochemikálie a geneticky upravené plodiny. Podporovány jsou udržitelné pěstitelské a výrobní postupy, které zachovávají ekosystémy pro příští generace, a rovněž chrání zdraví pěstitelů i spotřebitelů.

Co vlastně není fér?
Přes 70 % světových potravin vyprodukují drobní zemědělci v rozvojových zemích, kteří sami patří do skupiny nejchudších a nejhladovějších lidí na světě. Zatímco obyvatelé vyspělého a bohatého světa už dávno nevyužívají jídlo jen k utišení hladu, v rozvojových zemích hladoví a živoří miliony lidí, mezi nimi i ti, kteří se sami podílejí na pěstování surovin pro uspokojení našich chuťových buněk: Kakao, káva, čaj, cukrová třtina, tropické ovoce a další produkty, které my využíváme, jsou pro mnohé noční můrou a neúměrně tvrdou denní realitou.

Vezměme si za příklad čokoládu. Milovníci čokolády jí spořádají během roku i několik kilogramů, ale přitom vůbec nevědí, jak vypadá kakao a jakým způsobem se z něj vyrábí čokoláda. A na druhé straně stojí pěstitelé kakaa, kteří mnohdy v náročných podmínkách, bez nároku na slušnou a náležitou mzdu pracují na kakaových plantážích a sami čokoládu nikdy neochutnají. Často jsou to děti, které 12 i více hodin denně pracují na plantážích, aby pomohly zabezpečit nejen sebe, ale i své rodiny.

Příkladem nespravedlivého obchodu může být také obyčejný banán. Cena, za kterou ho koupíme my se rozdělí tak, že maloobchodní prodejce získá 30 %, velkoobchod 12 %, dopravce 22 %, 15 % připadne na clo, majiteli plantáže 10 %, 9 % je započítaná daň z přidané hodnoty a pro dělníka na banánové plantáži zůstanou 2 %. Za celodenní dřinu si tak vydělá sotva na základní obživu.

Další neférová čísla udávají, že za náročné vypěstování kávy obdrží drobní pěstitelé pouze 7-10 % z maloobchodní ceny kávy v supermarketech a pěstitelé čaje dostávají pravděpodobně méně než 3 % z maloobchodní ceny čaje, často dokonce méně než 1 %. Sokratova slova „Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl“, nabývají v tomto světě jiného významu.A to není fér!

Proč vlastně chceme podporovat spravedlivý obchod?
Přece proto, že nejsme a nechceme být lhostejní. Chceme-li mít čisté svědomí, je třeba tyto výše zmíněné neférové skutečnosti změnit. Na potraviny z produkce farmářů rozvojových oblastí Asie, Afriky a Latinské Ameriky jsme si zvykli natolik, že jsou běžnou součástí našeho každodenního života, chceme si ale své běžné dny prožívat na úkor jiného člověka? Chceme svým dětem přilepšit tropickým ovocem s vědomím, že na jeho vypěstování a sklizni tvrdě pracovaly dětské ruce za úplně minimální mzdu? Někomu se možná zdají výrobky Fair Trade drahé a opravdu je možné říci, že nejsou z nejlevnějších. Vězme ale, že s nimi získáme kromě hodnotných potravin i biokvalitu, a navíc čisté svědomí, že nejsme součástí vykořisťovatelské politiky a bezpráví.

Jde to i jinak férově
Do kampaně Fair Trade se lze zapojit i v rámci škol, úřadů, dokonce i celých měst. Zcela čerstvě bylo v České republice titulováno fairtradovým certifikátem pět církevních sborů a jedno církevní zařízení. Kampaň Fair Trade je prostě otevřena všem. V současné době jsou u nás jsou u nás čtyři Fairtradová města (Český Krumlov, Litoměřice, Volyně a Vsetín) a čtyři Fairtradové školy (Třebíč, Litoměřice, Volyně a Rokytnice), v Mostě je v roli žadatele a čekatele na certifikaci 1. základní škola ve Svážné ulici. Právě v arboretu této školy se můžete 11. května 2013 férově nasnídat. ==> Jak probíhala snídaně můžete vidět zde.

Chcete být také FÉROVÍ? Není to až tak moc složité. Jak se zapojit do kampaně a být fér se dozvíte na těchto stránkách. Buďme fér!

Autorka článku: Bc. Dana Kovaříková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most

Články a tiskové zprávy z roku 2013

20.12.2013 Chemie a životní prostředí
18.12.2013 Vánoční soutěž má své vítěze
16.12.2013 Zdravé zimní mlsání aneb dárky ze zahrádky
10.12.2013 Plať za svůj odpad!
5.12.2013 Nebojme se mlhy!
3.12.2013 Voda pro život – jak dopadla soutěž?

28.11.2013 Den nenakupování - 30. listopad
26.11.2013 Pálím, pálíš, pálíme? aneb jak jsme na tom se spalováním odpadu
21.11.2013 Voda, co nás drží nad vodou
19.11.2013 Jak se žije ježkům?
7.11.2013 Pokořili jsme REKORD
4.11.2013 Pojďte do divadla a do kina ! Kam ? Do Centralu !!!
1.11.2013 Pozvánka na vernisáž VODA PRO ŽIVOT

31.10.2013 Vnější versus vnitřní ovzduší
24.10.2013 Pamatujme na stromy!
21.10.2013 Proč pěstovat staré odrůdy jabloní?
10.10.2013 Ekologické centrum zve na vernisáž výstavy s tématem „Voda pro život“
9.10.2013 Samá voda...
9.10.2013 Mostečané se pokusí o nový rekord aneb Kolik kapek se sejde v OC Central dne 07.11.2013 v 11:00hod.?
7.10.2013 Vánoční soutěž
2.10.2013 Zápach nebo vůně?

30.9.2013 Průběh semináře „Voda pro život"
27.9.2013 Hurá zpátky do školy i k chemii!
24.9.2013 Co nezvládneme vytřídit, pohltí skládky. Ale je to správné?
20.9.2013 Semináře „Chemie a životní prostředí“ v listopadu a prosinci zdarma!
13.9.2013 Svatba v zeleném
12.9.2013 Živý přenos konference o změně klimatu
6.9.2013 O včelkách samotářkách
4.9.2013 Do školy s ohledem na přírodu!
2.9.2013 Pozvánka na nové semináře „VODA PRO ŽIVOT“

30.8.2013 Mezinárodní den ochrany ozonové vrstvy
26.8.2013 I ekovýchova má své osobnosti
8.8.2013 Biovaření má zelenou!
5.8.2013 Cena kapky vody
2.8.2013 Proč na louky s kosou?

29.7.2013 Hurá do ZOO!!!
24.7.2013 Co pít v horkých letních dnech?
22.7.2013 Novela zákona o odpadech začne platit od 1. října
19.7.2013 Revitalizace vodních toků
16.7.2013 Alergie a biologické znečištění ovzduší
16.7.2013 Kotlíkové dotace pro Ústecký kraj
11.7.2013 Nová vyhláška o ochraně dřevin a povolování jejich kácení

28.6.2013 Za humny je taky krásně
26.6.2013 Jak studenti „zeleně“ nakupovali
25.6.2013 Co se děje na skládce? aneb S čím kdo zachází, tím také schází!
24.6.2013 Moře odpadů v moři
21.6.2013 Ozon – chrání nebo škodí?
20.6.2013 Jak probíhalo předávání cen v soutěži "Poraď ODPADlíkovi"
19.6.2013 Bez chemie se nikam nepohneme
12.6.2013 Kdo nejlépe poradil ODPADlíkovi?
11.6.2013 Ekologické centrum na jarmarku
10.6.2013 Světový den větru aneb Vítr a jeho energie

23.5.2013 Školní zahrada – zelená učebna
22.5.2013 Imisní monitoring ve světě a v Evropě
21.5.2013 Seznamte se s činností Zdravotního ústavu
17.5.2013 Jak ekologicky na dovolenou ?
15.5.2013 Chemie a láska
6.5.2013 FÉROVĚ!
3.5.2013 Odpady – na životní prostředí dopady
2.5.2013 Oslavme ptačí svátky

26.4.2013 Výměna domácích kotlů s příspěvkem bude možná i v Ústeckém kraji!
23.4.2013 Krajská ekologická konference pro žáky základních a středních škol
22.4.2013 Nová soutěž "Poraď ODPADlíkovi"
19.4.2013 Den Země a chemie
16.4.2013 Proč je i kosmetika BIO?
15.4.2013 Pleny jako odpad
10.4.2013 Znečišťující látky v ovzduší a jejich škodlivost I.
3.4.2013 Studenti UJEP v Ekocentru

28.3.2013 Pálení odpadu na Zemi v průběhu staletí
28.3.2013 Kontrolní den Ekologického centra Most pro Krušnohoří
26.3.2013 To nejsladší na světě
25.3.2013 O Nové zelené úsporám s ministrem životního prostředí
22.3.2013 Brána ekologie otevřená – soutěž VODA PRO ŽIVOT
22.3.2013 Jak jste poznávali vodu a její tajemství
21.3.2013 Jak chránit vodu? Aneb "VODY NENÍ NEKONEČNĚ, UŽÍVEJME JI SPOLEČNĚ"
20.3.2013 Jaro za dveřmi – ptáci za okny
19.3.2013 Chemie a ženy
18.3.2013 Pneumatiky do příkopu nepatří!
11.3.2013 Imisní monitoring – aneb jak se měří imise?
5.3.2013 Jaká je kvalita životního prostředí na Mostecku?

28.2.2013 Vývoj ovzduší na Mostecku
28.2.2013 Kde se vzala, tu se vzala... Evropská vodní charta
26.2.2013 Nová zelená úsporám
25.2.2013 Kde je čistší vzduch, uvnitř nebo venku?
19.2.2013 Pták roku 2013 – Břehule říční
14.2.2013 Farmářské trhy v Mostě mění lokalitu aneb Bedýnkování v každé roční době i počasí
12.2.2013 Chemie nám chutná
7.2.2013 O řezaných květinách trochu jinak…
4.2.2013 Co do popelnice nepatří?

30.1.2013 WELFARE aneb jsme ke zvířatům opravdu fér?
28.1.2013 Osmáci na cestě za tajemstvím ropy
22.1.2013 Rok 2013 – Mezinárodní rok …
22.1.2013 Právo životního prostředí v roce 2012 a 2013 aneb Co se událo a co se chystá?
8.1.2013 V novém roce nová rubrika ECM

leaf