Menu

Pro novináře

Tiskové zprávy rozesíláme místním médiím. Máte-li zájem je také dostávat, napište nám emailovou adresu, na kterou je máme zasílat. 

Archiv článků

Dění v průmyslu

Unipetrol RPA - 23.6.2017, 8:27
Zahájeno najíždění reaktoru Shell + provozního souboru PS 300 B na výrobně POX po zarážce. Po dobu nájezdu bude na polním hořáku B 201 spalován neodsířený syntézní plyn. Spalováním budou  eliminovány emise pachových látek. Spalování bude doprovázeno světelnými a zvukovými efekty, za které se dodatečně omlouváme.

Unipetrol RPA - 22.6.2017, 21:21
Z důvodu prasklého topného had tanku 3520-ST06 ( B6 ), únik malého množství ropné látky, schopné migrace. Předpokládaný rozsah sanačních prací: Norná stěna + sorbent.

Unipetrol RPA - 22.6.2017, 15:10
Ukončeno spalování uhlovodíkových plynů s obsahem sulfanu.

Unipetrol RPA - 22.6.2017, 14:34
Krátkodobý výpadek jednotky Glaus III, v čase 14:34 - 14:57 hod. Doba trvání události: cca 30 min.

Unipetrol RPA - 22.6.2017, 14:34
Spalování uhlovodíkových plynů s obsahem sulfanu.Doba trvání cca 2 hodiny.

Aktuální informace o mimořádných událostech v průmyslových podnicích a o kvalitě ovzduší na Mostecku a v okolí. Obecné informace
o flérování (spalování na havarijní pochodni).



Jarní očista s obilovinami

24. března 2014

M. ČernáStejně tak, jak se na jaře probouzí příroda, probouzí se i náš organismus. Je na čase očistit ho po zimě, kdy jsme jej zatěžovali náročnými potravinami a látkami.
Jak na to?
Místo hromady potravních doplňků, detoxikačních kúr či polykání probiotik, můžete vyzkoušet zdravý jídelníček bohatý na skoro zapomenuté obiloviny.

Od historie po současnost
www.wikipedia.orgObilniny sehrály v historii lidstva velice významnou roli, a to nejen při přechodu člověka ze „sběrače a lovce“ na rolníka, ale také daly vzniknout nejstarší lidské činnosti – obdělávání půdy. Staly se také důležitým předmětem při vzniku obchodních vztahů, což sehrálo velmi významnou roli např. při vytváření měst. Nejstarší záznamy o počátku pěstování pšenice a ječmene pochází z období 8 000 – 7 500 let př. n. l. ze Starého Egypta. Podobně dlouhou historii má např. i kukuřice, ta se pěstovala v Mexiku již 5 000 až 7 000 let před n. l. Do Evropy ji přivezl při své první cestě do Nového světa Kryštof Kolumbus. Postupem času se tato „potravní rodina“ rozrostla o oves, žito, rýži a pohanku.

Pšenice špalda (Triticum spelta)

M. ČernáPšenice špalda je prastará neušlechtilá odrůda pšenice. Živili se jí již staří Egypťané, Keltové a Germáni. V Evropě byla pěstována již před 8 000 lety. Později však ustoupila šlechtěné pšenici, která vykazovala vyšší výnosy, k nám do Čech se dostala až v 18. století. Na léčivé účinky špaldy poukazovala již slavná léčitelka Hildegarda, považovala špaldu za vynikající univerzální prostředek působící proti špatnému prokrvení a dodávající energii svalů, vazivu a podpůrné tkáni. Její tvrzení podporují i současní odborníci, byť jinými slovy.
Špalda je výjimečná svým složením a zajímavou chutí. Mezi obilninami je jedničkou pro svou pestrost jídelníčku. Obsahuje téměř všechny základní složky nezbytné pro zdravý lidský organizmus.
Můžeme ji koupit v různých formách:
- zrno, kernotto (velké kroupy), bulgur, lámanku, mouku, vločky i jako kávu či pivo.

Pohanka (Fagopyrum)

je příbuzná rebarbory a šťovíku, i když není v botanickém slova smyslu obilovinou, bývá mezi ně řazena. Pohanka je neprávem opomíjenou plodinou, stejně jako špalda i ona pomalu nachází cestu zpět na naše talíře. Je bohatá především na minerální látky (vápník, fosfor, draslík…) a „zdravé“ mastné kyseliny. Tato „rýže severu“, jak bývá často nazývána, je také vydatným zdrojem rutinu – látky, která se podílí na pružnosti cév. Neobsahuje lepek a tak je vhodná pro lidi s celiakií (alergie na lepek), ale i diabetiky, neboť čistí krev a podporuje funkci ledvin. Je vhodná pro přípravu jídel, která vyžadují určitou kompaktnost – např. do sekané, knedlíků, polévkových zavářek.
Pohanku lze konzumovat jako:
- kroupy, lámanku, pukance, vločky, krupici, ale také slupky (příprava čaje, obkladů) či med.

Oves (Avena)

www.wikipedia.orgje jednoletá obilovina z čeledi trav. Ze všech obilovin je nejmladší, přesto jeho léčebných účinků využívali již staří Germáni.
Oves má proti ostatním obilninám výrazně vyšší obsah hořčíku, železa, zinku a manganu. Je velmi populární ve formě vloček a müsli. Oves má posilující účinky při vyčerpání organizmu a únavě, je výbornou potravou pro diabetiky – stabilizuje obsah glukózy v krvi. Dokonce se při dlouhodobé konzumaci ovesných vloček, dle švýcarského přírodního léčitele Bircher-Bennera, můžeme zbavit bolestí hlavy.
V lidovém léčitelství se využívala např. i ovesná sláma. Odvar z ní se pil proti kašli, ale také při celkové slabosti, revmatismu či studených nohách.
Na trhu jej dostaneme jako:
- zrno, šrot, mouku, otruby, vločky, ale i jako kaši či rýži.

Jak je správně obiloviny konzumovat?
1. Obiloviny uchováváme v dobře uzavíratelných nádobách, v suchu a temnu.
2. Neskladujeme je dlouho, neboť dochází ke žluknutí tuků a následnému hořknutí.
3. Před přípravou nezapomínáme obiloviny důkladně proplachovat vodou.
4. V případě, že připravujeme zrna – je třeba je namočit, aby mohly začít bobtnat.
5. Veškeré obiloviny bychom měli vařit pomalu a ve vodě v níž jsme je máčeli.

Klíčení a zase klíčení
Nakličovat se dá téměř každé zrnko či semínko - luštěniny, obiloviny i olejniny – tuto metodu doporučovali již staří Číňané. Nenaklíčená semena jsou ideální zásobárnou vysoce hodnotných tuků, bílkovin, minerálních látek, stopových prvků, vitamínů a enzymů.
Při klíčení semen se tyto látky aktivují a zvyšuje se jejich obsah v semenech o 50 - 200 % (závisí na druhu semen a době klíčení), např. pšeničná zrna dokáží zdvojnásobit svůj obsah vitamínu E již za 5 dní.

http://www.vitalnienergie.cz/

Klíčíme doma
1. Propraná semena/zrna vložíme do sklenice (misky) a zalijeme vodou.
2. Po několika hodinách vodu slijeme a semena opět propláchneme. Délka namáčení závisí na tom, jak velká jsou semena, čím větší, tím déle.
3. Po vylití vody sklenici (misku) přikryjeme plátnem, postavíme ji dnem vzhůru a dáme na tmavé místo.
4. Dvakrát za den propláchneme vodou a ke konci klíčení postavíme na světlo tak, aby klíčky mohly zezelenat. Délka klíčení jednotlivých semínek je individuální a záleží na podmínkách, které semínku ke klíčení vytvoříme.

Semínka k naklíčení je nutné vybírat pečlivě. Čím kvalitnější budou, tím více se z nich získá. Proto využívejte semena v kvalitě BIO.

Osvědčené a vyzkoušené recepty
Zeleninové špaldoto s opraženou slunečnicí
Babiččiny pohankové zelňáky bez lepku, vajec a mléka
Karbanátky z ovesných vloček

Vydáme-li se po stopách našich předků, zjistíme, že jejich strava nebyla chudá, ba naopak. Naše babičky vařily a jedly mnohem zdravěji než my. Jedly totiž poctivě a dobře, neplýtvaly, nepoužívaly náhražky, chemická barviva a konzervanty. A to se o nás bohužel říci nedá.

Jak dnes tedy vařit?
- Nešidit a vsadit na poctivé suroviny nejlépe regionální v BIO kvalitě - http://www.najdisisvehofarmare.cz
- Co nejvíce věcí připravovat doma, nekupovat je již hotové.
- A hlavně neplýtvat!

Obiloviny jsou stále opomíjenou surovinou naší stravy, mnoho lidí si neví rady s jejich kuchyňskou úpravou a netuší, čím jsou pro zdraví prospěšné. Zkusme alespoň něco z toho napravit. Jedna porce obilovin denně snižuje riziko civilizačních nemocí a celkově posiluje lidský organizmus. A to rozhodně není málo! Jedno moudro na závěr:

“ŽIJ V SOULADU S PŘÍRODOU A VŠEHO PRO TEBE PROSPĚŠNÉHO UŽÍVEJ S MÍROU”.

Autorka článku: Martina Černá
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most

Zdroje a použitá literatura:
MOMČILOVÁ, Pavla. Stručná celozrnná bio kuchařka: zdravá výživa pro každého. Čestlice: MedicaPublishing, c2012, 67 s. ISBN 978-80-85936-68-1.
http://www.prirodnicestou.cz/
http://www.slunecnice-cb.cz/
http://dobreazdrave.cz/
http://www.proalergiky.cz/
http://www.zdraverecepty.cz/

Foto:
Archiv autora
www.wikipedia.org
http://www.vitalnienergie.cz/



Články a tiskové zprávy z roku 2014

17.12.2014 Ovzduší a doprava ve městech
15.12.2014 Ovzduší pro pedagogy
15.12.2014 Žáci z Kadaně a Bíliny na exkurzi v ECM a KSK
12.12.2014 Brána ekologie otevřená aneb Ovzduší
3.12.2014 Lampiony štěstí a životní prostředí
1.12.2014 Soutěž „Pojmenujte naše parky“

27.11.2014 Experti na životní prostředí v Ekocentru
11.11.2014 Městské parky očima obyvatel Mostu
7.11.2014 Vyhodnocení soutěže Den stromů 2014

29.10.2014 Jak probíhala soutěž ke Dni stromů 2014
27.10.2014 Za stromy města Mostu
24.10.2014 Seminář Těžba a rekultivace pro chomutovské studenty
21.10.2014 Žáci z Libochovic zkoumali ovzduší na Mostecku
16.10.2014 Semináře "CO DÝCHÁME?"
2.10.2014 Mostecké jezero a ovzduší
1.10.2014 S prachem nejsou žerty

29.9.2014 Ekologické centrum se zapojilo do projektu „Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“
26.9.2014 Výroční konference iniciativy STOP PRACH
23.9.2014 Od října budeme třídit elektroodpad důkladněji a snáz
22.9.2014 Málo známé ovocné dřeviny na Mostecku
18.9.2014 Mravenci - strážci lesní čistoty
15.9.2014 Soutěž ke Dni stromů
12.9.2014 Velké, širé, rodné lány?
9.9.2014 A je to tady… výherci soutěže ke 100 letům VD Janov jsou známi!
8.9.2014 Program předcházení vzniku odpadů
3.9.2014 Soutěž s VD Janov ukončena
2.9.2014 Klimatický summit
1.9.2014 Hrozba jménem elektrosmog

27.8.2014 Invazní druhy rostlin na Mostecku
6.8.2014 Jdeme na žízaly aneb jak na kvalitní kompost

28.7.2014 Celostátní floristický kurz České botanické společnosti v Podbořanech
23.7.2014 Zachráníme je pro budoucnost?
17.7.2014 Zahradníkem v městské džungli
7.7.2014 Příběh jednoho trička

26.6.2014 Den otevřených dveří v Chemparku – Tvoříme svět z ropy
25.6.2014 POZOR! Nové semináře zdarma
24.6.2014 CEntrální LIkvidace Odpadů aneb Cesta od skládky k centru pro nakládání s odpady
20.6.2014 Valná hromada STEP 2014
18.6.2014 Zelené žáby na Zelené lince
9.6.2014 Jak na klíšťata
5.6.2014 Jaké to bylo v kabinetě…

27.5.2014 GMO aneb je libo čerstvou zeleninku?
26.5.2014 Pedagogové těžili a rekultivovali
23.5.2014 Žáci si užívali výhry na Flájích
16.5.2014 Jak hýčkají planetu Zemi na ZŠ a SŠ Palacha

18.4.2014 Ekologické centrum se prezentovalo
17.4.2014 Den Země - 22. dubna
14.4.2014 Příběh EKOLOGIE…
10.4.2014 Na houby nemusíte čekat až do léta!
1.4.2014 100 let Janovské přehrady oslavíme SOUTĚŽÍ

31.3.2014 Jaký byl rok 2013 z hlediska imisí na Mostecku a Litvínovsku?
28.3.2014 Hrozí nám nedostatek vody?
26.3.2014 Nová lokalita orchidejí na Mostecku
24.3.2014 Jarní očista s obilovinami
21.3.2014 Psí množírny – noční můra milovníků psů
19.3.2014 Lom a Most už překročily 37x povolený denní limit prachu
18.3.2014 EKO a BIO
11.3.2014 Slunce za okny, prach v ovzduší
7.3.2014 Kácení dřevin má také svá pravidla
4.3.2014 Hurá do zahrady!

22.1.2014 Zelená ekologickému bydlení
17.1.2014 Ovzduší na Zelené lince
7.1.2014 Rok 2014 aneb Co bude mezinárodními tématy roku?
6.1.2014 Ovoce na našem stole

leaf