Menu

Pro novináře

Tiskové zprávy rozesíláme místním médiím. Máte-li zájem je také dostávat, napište nám emailovou adresu, na kterou je máme zasílat. 

Archiv článků

Dění v průmyslu

Unipetrol RPA - 19.9.2017, 8:55
Ukončeno spalování uhlovodíků na polním hořáku PCH I v souvislosti s odstavením Reaktoru B na výrobně PE1. Omluva za pozdní odeslání - technické problémy.

Unipetrol RPA - 19.9.2017, 4:10
Ukončeno spalování uhlovodíků na polním hořáku PCH I, po uvolnění a proplachu propylenových cisteren na EJ/VZP.

Unipetrol RPA - 19.9.2017, 4:05
Zahájeno spalování uhlovodíků na polním hořáku PCH1, odstavení Reaktoru B na výrobně PE1 do opravy.

Unipetrol RPA - 19.9.2017, 1:30
Zahájeno spalování uhlovodíků na polním hořáku PCH I, uvolnění a proplach propylenových cisteren na EJ/VZP.

Aktuální informace o mimořádných událostech v průmyslových podnicích a o kvalitě ovzduší na Mostecku a v okolí. Obecné informace
o flérování (spalování na havarijní pochodni).

Omezení plýtvání potravinami

20. února 2017

plýtváníZatímco v některých částech Země více než miliarda lidí trpí hladem, ve vyspělých státech se potravinami plýtvá. Uvádí se, že přibližně třetina celosvětové produkce potravin se nevyužije. Evropská komise odhaduje, že v EU se každým rokem vyplýtvá 920 milionů tun potravin, což je asi 173 kg na osobu. Velké množství potravin se zkazí nebo znehodnotí při převozu, na pultech obchodů nebo se vyplýtvá v restauracích, jídelnách či v domácnostech.

Velká část těchto potravin je ještě vhodná k lidské spotřebě.

Plýtvání potravin je smutné nejen z pohledu promarněné šance poskytnout jídlo hladovějícím, ale představuje rovněž ztrátu vzácných zdrojů: vody, půdy, energie, lidské práce apod. Výroba a přeprava potravin má zároveň velký vliv na životní prostředí emisemi skleníkových plynů, užíváním chemických hnojiv a pesticidů, devastací tropických deštných pralesů apod.

plýtváníEvropská komise si proto stanovila za cíl snížit množství potravinového odpadu do roku 2020 o polovinu. Senát ČR schválil novelu zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, která ukládá všem prodejnám potravin nad 400 m2 nabídnout neprodejné jídlo humanitárním organizacím. Takto poskytované potraviny budou muset být vždy bezpečné. Mohou to být potraviny s deformovaných obalem, špatně značené apod. Tato nová povinnost bude platit od 1. 1. 2018. Do té doby musí prodejny povinně zlikvidovat neprodejné potraviny na skládkách nebo ve spalovnách, resp. kafilériích. Tato novela zákona, předložená Ministerstvem zemědělství ČR, zavádí podobná opatření, která již platí v Itálii a ve Francii.

Ministerstvo zemědělství zároveň uveřejnilo seznam organizací, kterým mohou obchodníci darovat vyřazené, avšak bezpečné potraviny. Seznam zahrnuje v současné době 56 neziskových organizací z celé republiky, další se mohou přihlásit. Na seznamu jsou především oblastní charity a potravinové banky, ale i jeden hospic. Další neziskové organizace, které jsou schopny zajistit přerozdělování potravin potřebným, se mohou přihlásit.

Seznam oprávněných příjemců darovaných potravin najdete - zde.

Legislativní opatření Ministerstva zemědělství k omezení plýtvání potravinami by teď mělo být následováno snahou každého jednotlivce. Vždyť k plýtvání potravinami nedochází pouze při dopravě, skladování nebo prodeji potravin, ale také v našich domácnostech.

Jana Krátká
Ekologické centrum Most a Kralupy n./Vlt.
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most
Foto: www.pixabay.com

Zdroje:
http://www.tretiruka.cz/news/neprodejne-jidlo-charitam/
http://www.mzp.cz/cz/predchazeni_vzniku_odpadu
http://eagri.cz/public/web/mze/potraviny/aktualni-temata/plytvani-potravinami-1/
http://www.tretiruka.cz/news/neprodejne-jidlo-charitam/
http://www.eea.europa.eu/cs/signaly/signaly-2012/zaostreno/plytvani-potravinami



Články a tiskové zprávy z roku 2017

14.9.2017 Ekocentrum v Neratovicích

28.8.2017 Permakultura
14.8.2017 Návrat vlka do ČR
2.8.2017 Tipy na koupání v Ústeckém kraji

14.7.2017 Půdy vytvořené člověkem

30.6.2017 Cestování po Čechách - tentokrát doma a s ohledem na životní prostředí
30.6.2017 Farmáři z Bíliny
26.6.2017 Chytré hlavy těžily a rekultivovaly
22.6.2017 Nevyužité pozemky/objekty aneb země brownfieldů
12.6.2017 Pozemkové úpravy
8.6.2017 FUN PARK UNIPETROL na Dětském dnu v Pardubicích

15.5.2017 V Oseku už žáci vědí, jak se farmaří a co dýchají
15.5.2017 Semináře ECM v e-shopu Chytrých hlav
5.5.2017 Žáci už vědí, odkud potraviny cestují

10.4.2017 Jak prožít hezčí Velikonoce?

28.3.2017 Pro lepší vzduch ve městech
23.3.2017 Opět se dýchalo, těžilo a rekultivovalo
17.3.2017 Poučme se z přírody
10.3.2017 Ovzduší v České republice
8.3.2017 Přemysl Oráč a dnešní zahrady

24.2.2017 Problematika pachových látek a novela zákona o ovzduší
20.2.2017 Omezení plýtvání potravinami

31.1.2017 Ptačí chřipka v ČR
25.1.2017 Na lavičce si nejen odpočinete, ale třeba i nabijete mobil…
23.1.2017 Smogové situace podle novely zákona o ovzduší
20.1.2017 TUR aneb trvale udržitelný rozvoj
10.1.2017 Rok 2017 - Mezinárodní rok udržitelného cestovního ruchu
9.1.2017 Výzva Nová zelená úsporám s novými eko-prvky
4.1.2017 Jaký byl rok 2016 ve znamení PŮDY?

leaf