Menu

Pro novináře

Tiskové zprávy rozesíláme místním médiím. Máte-li zájem je také dostávat, napište nám emailovou adresu, na kterou je máme zasílat. 

Archiv článků

Dění v průmyslu

Česká rafinérská - 23.7.2016, 18:08
Od 18:08 do 19:00 hod. došlo ke spalování produkce sirovodíkových plynů z jednotky PS 1323, výpadek jednotky ClausIII.

Unipetrol RPA - 21.7.2016, 21:00
Ukončeno spalování uhlovodíků na polním hořáku PCH I po najetí reaktoru C na výrobně PE 1.

Unipetrol RPA - 20.7.2016, 19:30
Zahájeno spalování uhlovodíků na polním hořáku PCH I v rámci najíždění reaktoru C na výrobně PE 1.

Aktuální informace o mimořádných událostech v průmyslových podnicích a o kvalitě ovzduší na Mostecku a v okolí. Obecné informace
o flérování (spalování na havarijní pochodni).



Ovoce na našem stole

6. ledna 2013

altKdo by neměl rád ovoce? Ovoce je lákavé na pohled, má přitažlivé barvy i zajímavé tvary, vzbuzuje v člověku myšlenky na pověstný pozemský ráj. Dokáže nás nasytit a zároveň uspokojit naše chuťové potřeby a je k sehnání po celý rok. Navíc je ovoce zdravé, má vysoký obsah vitamínů a vlákniny, příznivě ovlivňuje metabolické procesy v těle a může dokonce i léčit. Jak je to ale s tropickým ovocem, které je k nám dováženo přes půlku světa? Je pro nás tropické ovoce stejně zdravé jako naše tradiční domácí ovoce? Odborníci nám na tuto otázku nedávají jednoznačnou odpověď, pojďme se tedy na tento problém podívat blíže.

altAť už si vezmeme jablko, hrušku, banán či pomeranč, veškeré ovoce dodá našemu tělu tekutiny, energii, vitamíny, minerály, vlákninu a další prospěšné látky. Zároveň ovoce osvěžuje, neboli nás ochlazuje, proto ho nejvíce roste v horkém létě. Tropické ovoce ochlazuje mnohem více než naše, protože bylo původně určeno pro obyvatele horkých tropů.

Dát si v zimě pomeranč a vyjít ven do mrazu nebývá tedy dobrý nápad a často se nám po takové svačince objeví škrábání v krku. Jiná situace je v létě, kdy ochlazování potřebujeme, ale tehdy spotřeba tropického ovoce klesá na minimum, neboť máme k dispozici dost našeho čerstvého ovoce.

altDále je nutné si uvědomit, že jakákoli zdaleka dovážená surovina, např. na nákladních lodích, bývá skoro vždy ošetřena chemickým postřikem, jinak by se během dlouhé přepravy větší množství plodů zkazilo. K ošetření dováženého ovoce jsou často používány nebezpečné pesticidní látky. Legislativa České republiky sice upravuje druhy a množství přípravků na ochranu rostlin, ale nepočítá s přípravky, které se používají v jiných státech během pěstování či k ošetření během transportu dováženého ovoce, zeleniny či okrasných rostlin. Např. citrusové plody bývají ošetřeny škodlivým bifenylem. Tímto způsobem se na české území může dostat látka, která je pro své toxické účinky na našem území zakázána.

Další nevýhodou tropického ovoce je skutečnost, že nedozrálo přirozeně na stromě, ale bylo utrženo nezralé, tvrdé, zelené a kyselé, aby se cestou neotlouklo a nedostalo se ke spotřebiteli přezrálé. Proces dozrávání probíhá ve specielní atmosféře působením chemicky vyrobeného dusíku a etylénu. Chemické ošetřování tropického ovoce, jeho doprava a skladování má samozřejmě značný dopad na životní prostředí. Někteří odborníci tvrdí, že lidem žijícím v jiných zeměpisných šířkách tropické ovoce neprospívá, protože jejich těla nejsou na jeho konzumaci uzpůsobena.

altPři pěstování ovoce „ve velkém“ dochází k velkým ztrátám a plýtvání. Například zhruba 25 % celkové sklizně banánů se vyhodí, protože banán je buďto malý, nebo má hnědou skvrnku na slupce, a tím pádem „nevyhovuje firemním normám prodeje“. Každého z nás asi napadne, kolik hladových lidí by mohlo být nasyceno těmito rozměrově nestandartními, ale jinak stejně kvalitními banány.

Z těchto důvodů volí mnoho spotřebitelů ovoce rostoucí v našich končinách, přirozeně vypěstované plody bez zbytečného chemického ošetření. Přes zimu je výborným zdrojem živin ovoce sušené, které má navíc jednu zajímavou výhodu, téměř neochlazuje, takže je velmi výhodné pro zimní období. Naši předkové neměli k dispozici tropické ovoce, ale konzumovali jen tu zeleninu a ovoce, kterou si vypěstovali a přes zimu vydržela skladování. Byly to především jablka, hrušky, ale také kompotované třešně, jahody, meruňky, broskve nebo třeba červená řepa. Mnohem více než banány a pomeranče nám v zimě prospěje třeba čerstvý kompot z jablek, která necháme jen lehce přejít varem, můžeme přidat i zahřívací koření jako skořici a hřebíček. Větší pozornost by si zasloužily také šípky.

Jak správně konzumovat ovoce?

altOvoce se nemá jíst kdy nás to napadne, ale ve správný čas a správným způsobem. Nejvýhodnější je jíst ovoce samostatně, bez jiných potravin, a nemíchat jednotlivé druhy. Také by mělo přijít do prázdného žaludku, tedy jíst ho ráno jako první zdroj energie nebo půl hodiny před dalším jídlem. Pokud se ovoce v žaludku smíchá s jiným jídlem, znehodnocuje se, začíná kvasit a to vede k pálení žáhy a nadýmání.

Stará lidová moudrost praví, že vše, co člověk potřebuje k tomu, aby si uchoval zdraví, má v dosahu. Nejvýše v takové vzdálenosti, jakou je schopen ujít za den. Nejlépe nám tedy prospívá to, co se urodí u nás, v kraji či regionu, ve kterém dlouhodobě žijeme. Dnes máme možnost živit se vším, co vypěstovali lidé na různých místech světa. Bereme to jako civilizační výdobytek, ale mějme na paměti i úskalí, která s sebou konzumace potravin ze vzdálených zemí přináší.

Autorka článku: Jana Krátká
Ekologické centrum Most a Kralupy nad Vltavou
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most

Zdroje:
časopis APERIO, 3/2004
http://www.azrodina.cz
http://www.zdrava-vyziva.net
http://biom.cz
http://zemejas.cz

Foto zdroje:
http://zemejas.cz
http://www.prominent.cz/
http://www.garten.cz
http://www.dieta-a-prodluzovani-vlasu.estranky.cz



Články a tiskové zprávy z roku 2014

17.12.2014 Ovzduší a doprava ve městech
15.12.2014 Ovzduší pro pedagogy
15.12.2014 Žáci z Kadaně a Bíliny na exkurzi v ECM a KSK
12.12.2014 Brána ekologie otevřená aneb Ovzduší
3.12.2014 Lampiony štěstí a životní prostředí
1.12.2014 Soutěž „Pojmenujte naše parky“

27.11.2014 Experti na životní prostředí v Ekocentru
11.11.2014 Městské parky očima obyvatel Mostu
7.11.2014 Vyhodnocení soutěže Den stromů 2014

29.10.2014 Jak probíhala soutěž ke Dni stromů 2014
27.10.2014 Za stromy města Mostu
24.10.2014 Seminář Těžba a rekultivace pro chomutovské studenty
21.10.2014 Žáci z Libochovic zkoumali ovzduší na Mostecku
16.10.2014 Semináře "CO DÝCHÁME?"
2.10.2014 Mostecké jezero a ovzduší
1.10.2014 S prachem nejsou žerty

29.9.2014 Ekologické centrum se zapojilo do projektu „Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“
26.9.2014 Výroční konference iniciativy STOP PRACH
23.9.2014 Od října budeme třídit elektroodpad důkladněji a snáz
22.9.2014 Málo známé ovocné dřeviny na Mostecku
18.9.2014 Mravenci - strážci lesní čistoty
15.9.2014 Soutěž ke Dni stromů
12.9.2014 Velké, širé, rodné lány?
9.9.2014 A je to tady… výherci soutěže ke 100 letům VD Janov jsou známi!
8.9.2014 Program předcházení vzniku odpadů
3.9.2014 Soutěž s VD Janov ukončena
2.9.2014 Klimatický summit
1.9.2014 Hrozba jménem elektrosmog

27.8.2014 Invazní druhy rostlin na Mostecku
6.8.2014 Jdeme na žízaly aneb jak na kvalitní kompost

28.7.2014 Celostátní floristický kurz České botanické společnosti v Podbořanech
23.7.2014 Zachráníme je pro budoucnost?
17.7.2014 Zahradníkem v městské džungli
7.7.2014 Příběh jednoho trička

26.6.2014 Den otevřených dveří v Chemparku – Tvoříme svět z ropy
25.6.2014 POZOR! Nové semináře zdarma
24.6.2014 CEntrální LIkvidace Odpadů aneb Cesta od skládky k centru pro nakládání s odpady
20.6.2014 Valná hromada STEP 2014
18.6.2014 Zelené žáby na Zelené lince
9.6.2014 Jak na klíšťata
5.6.2014 Jaké to bylo v kabinetě…

27.5.2014 GMO aneb je libo čerstvou zeleninku?
26.5.2014 Pedagogové těžili a rekultivovali
23.5.2014 Žáci si užívali výhry na Flájích
16.5.2014 Jak hýčkají planetu Zemi na ZŠ a SŠ Palacha

18.4.2014 Ekologické centrum se prezentovalo
17.4.2014 Den Země - 22. dubna
14.4.2014 Příběh EKOLOGIE…
10.4.2014 Na houby nemusíte čekat až do léta!
1.4.2014 100 let Janovské přehrady oslavíme SOUTĚŽÍ

31.3.2014 Jaký byl rok 2013 z hlediska imisí na Mostecku a Litvínovsku?
28.3.2014 Hrozí nám nedostatek vody?
26.3.2014 Nová lokalita orchidejí na Mostecku
24.3.2014 Jarní očista s obilovinami
21.3.2014 Psí množírny – noční můra milovníků psů
19.3.2014 Lom a Most už překročily 37x povolený denní limit prachu
18.3.2014 EKO a BIO
11.3.2014 Slunce za okny, prach v ovzduší
7.3.2014 Kácení dřevin má také svá pravidla
4.3.2014 Hurá do zahrady!

22.1.2014 Zelená ekologickému bydlení
17.1.2014 Ovzduší na Zelené lince
7.1.2014 Rok 2014 aneb Co bude mezinárodními tématy roku?
6.1.2014 Ovoce na našem stole

leaf