Menu

Pro novináře

Tiskové zprávy rozesíláme místním médiím. Máte-li zájem je také dostávat, napište nám emailovou adresu, na kterou je máme zasílat. 

Archiv článků

Dění v průmyslu

Unipetrol RPA - 18.10.2018, 15:15
Ukončeno spalování uhlovodíků na polním hořáku PCH I po najetí Reaktoru D na výrobně PE 1

Unipetrol RPA - 18.10.2018, 9:15
Zahájeno spalování uhlovodíků na polním hořáku PCH I - sjíždění Reaktoru D na výrobně PE 1.

Unipetrol RPA - 17.10.2018, 23:30
Ukončeno spalování odsířeného syntézního plynu na polním hořáku výrobny POX, v rámci najíždění výrobny POX do provozu.

Unipetrol RPA - 17.10.2018, 9:35
Zahájeno spalování neodsířeného syntézního plynu na polním hořáku POX B 201, najíždění Re 1 na výrobně POX. Od 10:15 ukončeno spalování neodsířeného a pokračuje spalování odsířeného syntézního plynu v rámci najíždění výrobny POX do provozu.

Aktuální informace o mimořádných událostech v průmyslových podnicích a o kvalitě ovzduší na Mostecku a v okolí. Obecné informace
o flérování (spalování na havarijní pochodni).



Moderní je neplýtvat!

5. listopadu 2012

Každý rok se v Evropě podle odhadů vyhodí do odpadu až 50 % zdravých a poživatelných potravin. Tento „děsivý“ fakt se děje i navzdory situaci, že v EU žije téměř 79 milionů osob pod hranicí chudoby a téměř 16 milionů z nich dostává prostřednictvím dobročinných organizací potravinovou pomoc.
Jak jste na tom Vy, nepodílíte se také na zbytečném plýtvání potravinami?

Situace ve světě
Ve světě žije 925 milionů osob ohrožených podvýživou. Od roku 1974 se plýtvání s potravinami ve světě zvýšilo o 50 %. Pokud jde o vyspělé země, k samotnému plýtvání dochází především v konečných fázích řetězce, tzn. během distribuce a spotřeby, zatímco v rozvojových zemích k němu dochází v počátečních fázích řetězce, a to z důvodu nedostatku technologií umožňujících bezpečné skladování.

Vzhledem k těmto znepokojivým skutečnostem byla vyzvána Evropská komise, aby vypracovala do roku 2025 konkrétní opatření pro omezení plýtvání potravinami. K výraznému snížení plýtvání potravinami, by dle Evropské komise, měly přispět kampaně na evropské a národní úrovni zvyšující informovanost veřejnosti, jak zabránit plýtvání. Zároveň by měl být rok 2014 vyhlášen „Evropským rokem boje proti plýtvání potravinami“ (viz usnesení Evropského parlamentu z 19.1.2012 o zastavení plýtvání potravinami: strategie pro zlepšení účinnosti potravinového řetězce v EU).

Zaplňující se skládky, stále zatěžující se odpadové hospodářství, ale především plýtvání přírodními zdroji (především pak sladké vody v zemědělství) – to jsou důsledky obrovského objemu nespotřebovaných a bez užitku vyhozených potravin.
Podle průzkumu mezinárodní neziskové organizace Natural Resources Defence Council vyhodí průměrný Američan každý měsíc 15 kilogramů potravin v hodnotě 750 Kč. Za rok tak přijde nazmar 180 kg potravin.
V mnoha „bohatých“ zemích končí na skládkách stále poživatelné ovoce a zelenina. Jen proto, že už nevypadá dostatečně svěže a tudíž nesplňuje požadavky prodejců na vzhled.

Jak je na tom EU?
Evropa na tom není o moc lépe než ostatní světadíly - každý rok se vyhodí téměř 89 milionů tun potravin. Z dlouhodobé prognózy vyplývá, že v při současném trendu by to v roce 2020 mohlo být více jak 120 milionů tun.
Navzdory této skutečnosti jsou Češi ve spotřebě poměrně šetrní. V množství vyprodukovaného odpadu se řadíme na čtvrté nejnižší místo v EU, i tak podle odhadů skončí každoročně na skládce přibližně milion tun potravin.
Nezávislí pzorovatelé tvrdí, že na plýtvání potravinami se podílejí lidé každého věku, zvláště pak děti, které často nedojí naložený talíř. Řešení je snadné: dát jim na talíř malou porci a přidat jim, až když si řeknou. Tak trochu jiný pohled na stávající situaci nabízí výše uvedený filmeček.

Než půjdete nakupovat...

Dokument “Z popelnice do lednice“ patří ke snímkům, které vás donutí přemýšlet. Poprvé byl uveden na festivalu Jeden svět. Film perfektně mapuje provázanost jednotlivých ekologických problémů a také skryté souvislosti – vyspělé země zcela kontrolovaně vyhazují použitelné potraviny dovezené z oblastí, kde si tamní obyvatelé nemohou dovolit ani zlomek toho, co sami vyprodukují díky potřebám velkých řetězců. Jediné co je na snímku „trochu“ zarážející je fakt, že snímek dává prostor pouze jedné straně - ve filmu nezazní vyjádření zástupců vlád či obchodních řetězců.

Víte co je to freeganismus?

Freeganismus se začal šířit asi v 2. polovině minulého století v USA a Británii, podle některých je inspirován Gándhího učením o nenásilí. Jedná se o hnutí, které převážně sdružuje mladé lidi, kteří se rozhodli bojkotovat systém, ve kterém vzniká přebytek a oproti tomu jsou země, kde lidé hladovějí nebo umírají na nemoci zapříčiněné chudobou.
Nejčastější aktivitou freeganů je vyhledávání a využívání potravin, které by jinak skončily mezi odpadky. Každého určitě napadne, že se jedná o žebráky a bezdomovce, opak je ale pravdou, jde o lidi, kteří se v popelnicích přehrabují z vlastního přesvědčení. Obdobným způsobem freegani "recyklují" např. oblečení, nábytek a další věci denní spotřeby.

Jednou z nejznámějších freeganských aktivit je iniciativa „Food not Bombs“ („Jídlo místo zbraní“). Po celém světě vaří dobrovolníci veganské jídlo pro potřebné z potravin, které by jinak skončily v popelnici. Takto se snaží protestovat proti ničení Země, nesmyslnému zbrojení a válčení, chudobě a týrání zvířat.
Více informací - http://freegan.info/

Řešení?
Masivní reklamy, různé slevy a akce (kup tři výrobky a zaplať jen dva apod.) obchodních řetězců doslova nutí řadu spotřebitelů, aby kupovali stále více a více potravin, které nespotřebují. K nadměrné spotřebě také přispívají i obrovské nákupní hypermarkety s hlubokými nákupními košíky, v nichž velká část konzumentů pořizuje týdenní nákupy potravin ve velkém. Jak ale ovlivnit postoj spotřebitelů? Především by k tomu měly přispívat různé nezávislé iniciativy, vzdělání ve školách formou „obrácené“ reklamy např. německá kampaň na zastavení plýtvání „Zu gut für die Tonne“ („Příliš dobré pro popelnici“).

Je tedy na každém z nás „co vyhodí či nevyhodí“ do popelnice, jasné ale je, že by předtím měl přemýšlet. Každý spotřebitel má právo volby a proto by se měl rozhodnout, zdali se mu vyplatí mega balení, která většinou stejně skončí v koši nebo běžné balení, která je schopen spotřebovat. Pár tipů, jak omezit plýtvání potravinami v každodenním životě Vám nabízíme – zde.

Autor: M. Černá
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most

Odkazy:
1. Usnesení Evropského parlamentu ze dne 19. ledna 2012 o zastavení plýtvání potravinami: strategie pro zlepšení účinnosti potravinového řetězce v EU.

2. Analýza spotřeby potravina v roce 2010

3. Suroviny v popelnici. Spotřeba materiálů v české ekonomice a její důsledky pro odpadové hospodářství (Hnutí DUHA)

Články a tiskové zprávy z roku 2012


31.12.2012 Na severu Čech teplo a energie z odpadu
18.12.2012 Předvánoční posezení s pedagogy aneb Jak jsme společně hodnotili…
17.12.2012 Nová emisní vyhláška
13.12.2012 O hornické soutěži a o vítězích

30.11.2012 I odpady produkují odpady aneb Jaké jsou odpady z odpadů?
27.11.2012 Ozvěny MFF VMO – Ospalé začátky i rozpačitý konec…
15.11.2012 Mezinárodní filmový festival VODA MOŘE OCEÁNY
5.11.2012 Moderní je neplýtvat!
1.11.2012 Ekologická újma a její nové povinnosti od roku 2013

31.10.2012 Není pračka jako pračka…
30.10.2012 Přečtěte si vše o nové "imisní vyhlášce"
26.10.2012 Těžba a rekultivace aneb jak probíhají semináře pro školy.
24.10.2012 Ekoporadkyně se školily jak na pachovou zátěž…
22.10.2012 Nový výukový seminář "Mezinárodní rok udržitelné energie pro všechny.
18.10.2012 Co dokáží odpady v domácích topeništích…
17.10.2012 Mezinárodní den za odstranění chudoby
9.10.2012 Víte s čím si hrajete?
4.10.2012 Světový den zvířat – aneb mějme rádi zvířata…

20.9.2012 Zelená úsporám II.
10.9.2012 SOUTĚŽ ke Dni horníků 2012
7.9.2012 Jak dopadla prázdninová soutěž

28.8.2012 Miss spalovna aneb Může být spalovna krásná?
23.8.2012 Problematika zápachu
10.8.2012 Šance na výhru trvá - v soutěži Ekocentra zatím žádná správná odpověď

31.7.2012 Má skládka energii?
25.7.2012 Již od září nové semináře na téma UDRŽITELNÉ ENERGIE
10.7.2012 Nový zákon o ovzduší vstupuje v platnost již 1.9.2012
3.7.2012 Prázdninová soutěž

27.6.2012 Vyhodnocení a průběh plakátové soutěže
25.6.2012 Začátek letní sezóny ve znamení sinic
21.6.2012 Po výuce na safari aneb nový výukový program „Těžba a rekultivace“ v ekocentru
20.6.2012 ZEVO nebo MBÚ aneb Spalovna nebo mechanicko-biologická úpravna ?
14.6.2012 Ekologické centrum Most na Dni otevřených dveří společnosti UNIPETROL

29.5.2012 Den otevírání studánek
25.5.2012 Ekocentrum a Den otevřených dveří v areálu Chemparku
15.5.2012 Skládky odpadu zatěžují nás i budoucí generace
14.5.2012 Vodu je třeba využívat efektivněji
9.5.2012 Poslanci schválili zákon o ochraně ovzduší
23.5.2012 Den Země s Klubem národnostních menšin

20.4.2012 Co s biologicky rozložitelným odpadem
19.4.2012 Soutěžte s námi o nejhezčí plakát či nástěnku
17.4.2012 Rozptylová studie GEOBAL 4
16.4.2012 Vyhodnocení fotosoutěže „BUDKY 2012“
5.4.2012 Jak zlepšit využívání komunálního odpadu v Ústeckém kraji?
2.4.2012 I netopýři potřebují naši pomoc

9.3.2012 Vítr není dobrý jen na pouštění draka aneb Pozvánka na seminář o větrné energii
2.3.2012 Komunální odpad – realita versus plány
1.3.2012 Mokřady - poklady v krajině

28.2.2012 Kulturní dům Repre čeká demolice
24.2.2012 Ze starého nové
17.2.2012 Budko, budko, kdopak se to v tobě ukrývá?
16.2.2012 Upozornění na PM10 v platnosti, ale jinak čistý vzduch...
14.2.2012 Ekologické centrum Most pro Krušnohoří se prezentovalo na setkání krajských koordinátorů ekologické výchovy
10.2.2012 Od nového zákona o ochraně ovzduší se hodně očekává
8.2.2012 PTÁK ROKU 2012 JE ZVOLEN !

30.1.2012 Kam kráčí komunální odpad v EU a v ČR?
17.1.2012 Kjótský protokol pokračuje
16.1.2012 Do nového roku s novými informacemi
16.1.2012 Uspokojování podaných žádostí v programu Zelená úsporám pokračuje
3.1.2012 Vyhodnocení vánoční soutěže

leaf