Menu

Pro novináře

Tiskové zprávy rozesíláme místním médiím. Máte-li zájem je také dostávat, napište nám emailovou adresu, na kterou je máme zasílat. 

Archiv článků

Dění v průmyslu

UNIPETROL RPA - 23.9.2019, 11:10
11:10 až 11:35 spalování uhlovodíků na polním hořáku PCH I, odstavení Reaktoru R 201 na výrobně PP.

UNIPETROL RPA - 23.9.2019, 08:15
Zahájeno spalování uhlovodíků na polním hořáku PCH I, odstavení reaktoru C 4001 na výrobně PE2.

UNIPETROL RPA - 22.9.2019, 02:30
Ukončeno spalování uhlovodíků na polním hořáku PCH I po najetí Re A na výrobně PE 1.

UNIPETROL RPA - 21.9.2019, 18:30
Zahájeno spalování uhlovodíků na polním hořáku PCH I - najíždění Re A na výrobně PE 1.

Aktuální informace o mimořádných událostech v průmyslových podnicích a o kvalitě ovzduší na Mostecku a v okolí. Obecné informace
o flérování (spalování na havarijní pochodni).



Zahřívající a ochlazující potraviny

11. ledna 2019

potraviny, čínská medicínaVadí vám v chladném počasí, že je vám zima? Pomoci vám může jednoduchá úprava skladby stravy. Dle tradiční čínské medicíny se dělí potraviny na zahřívající, neutrální a ochlazující. Důležité je ale přihlížet k tělesné konstituci člověka, jeho vnitřnímu poměru jin-jang (chladu a tepla, popřípadě horka) a k aktuálnímu stavu. Náš článek vám poradí, jak na to.

Pokud jste typ člověka, kterému je stále zima, máte nízký tlak, bledý obličej a jazyk, potřebujete více energie jang, tedy více zahřívajících potravin. Jestliže jste naopak energičtí až hyperaktivní, vyhledáváte chlad, červenají vám tváře nebo uši, máte červený jazyk, potřebujete více energii jin, tedy chladných potravin. Ale nenechte se zmást, i tak zdánlivě jasná věc, jako je chilli, vaše tělo v konečném důsledku ochladí – je to krátkodobě zahřívající potravina s efektem následného ochlazení potem.

potraviny, čínská medicínaPoměr sil JIN a JANG je pro správné fungování organismu a harmonii nezbytný. Metoda stravování podle jinu a jangu je stará již několik tisíc let a pojednává o tom, že pomocí jídla můžeme ovlivňovat své zdraví – posilovat jej nebo ničit. Pokud konzumujeme nevyváženou stravu, silně zatěžujeme nejen trávicí systém, ale celý organismus. Výsledkem může být například nachlazení, nedostatečnost, vlhkost, zahlenění nebo až tzv. blokády, způsobující celou řadu nepříjemných zdravotních potíží - od únavy přes nadýmání, až např. po astma, vysokou hladinu cholesterolu, zvýšenou hladinu triglyceridů, chronickou bronchitidu, hypotyreózu, nadváhu, celulitidu, kožní onemocnění, kandidózy, šedý zákal, atd.

potraviny, čínská medicínaKaždému ročnímu období je vhodné přizpůsobit i náš jídelníček. V zimě jíme jiný typ stravy než na jaře nebo v létě. Zima je čas ukládání zásob a regenerace, v tomto období bychom měli tedy tělu dodávat vysoce výživné potraviny, jako obiloviny, luštěniny, zelí, brambory, kořenovou zeleninu a rýži. Měly by se upřednostňovat jídla tepelně upravená, zejména polévky, vývary a samozřejmě teplé nápoje. Pokuste se omezit chladné, mražené potraviny, mléčné výrobky, cukr a mouku. Studené nápoje mimo jiné i oslabují trávení. Tropické ovoce a studené saláty si nechte na léto. Zeleninu je dobré konzumovat v chladných měsících vařenou v polévce, dušenou či grilovanou.

Přizpůsobovat jídelníček můžete i s ohledem na denní dobu. Snídaně by měla být co nejvíce „jinová“, jelikož potřeba energie je nejvyšší v průběhu rána a dopoledne. Naopak večeře má být ryze „jangová“, aby vyvážila nastupující chladnou noc. Obecně můžeme říct, že ženy mají často v sobě více JIN a muži více JANG.

Sladké a ostré jídlo je obecně považováno za jinové, a tedy vhodnější pro ženy. Naopak kyselé a slané jídlo je považováno za jangové, a tedy více vhodné pro muže.

Zjistěte pomocí následujícího textu, jestli máte v sobě více jinu nebo jangu: https://www.patentnimedicina.cz

potraviny, čínská medicína- Ochlazující potraviny – čerstvé tropické a subtropické ovoce, ovocné šťávy a džusy, čerstvá zelenina, saláty, jídla krátce tepelně upravovaná, maso králičí a kachní, lesní plody, jahody, meloun, rajčata, okurka, hlávkový salát, máta, chilli, olivy, klíčky, minerální voda, zmrzlina, kravské mléko, jogurty, zelený a bílý čaj, bílé víno, rafinovaný cukr, bílá mouka, chladné a mražené výrobky atd.

potraviny, čínská medicína- Zahřívací potraviny – vývary, dlouze tepelně upravené potraviny, pohanka, divoká rýže, maso drůbeží, hovězí, vepřové, jehněčí, vejce, omáčky, čaj se skořicí, jablkem, švestkou zázvorový čaj, černý čaj Puerh, červený čaj Rooibos, bazalka, rozmarýn, tymián, hřebíček, pepř, bobkový list, fenykl, kmín, anýz, cibule, pórek, česnek, růžičková kapusta, hořčice, křen, zelí, ořechy, mák, máslo a tuky, kakao, červené víno, káva, sušené ovoce, třešně, ostré koření – kari, kardamon, zázvor, apod.

potraviny, čínská medicína- Neutrální potraviny – obiloviny, pečivo, luštěniny, vejce, hovězí maso, med, ovoce mírného pásu atd. Neutrální potraviny jsou základem jídelníčku. Fungují jako regulátor jinu a jangu.


Nezapomínejme, že ideální zdravá strava by měla být vyvážená. Tak dosáhnete rovnováhy, což se jednoznačně projeví na vašem zdraví, energii i psychice, protože léčení stravou je jistě příjemnější než lékovou formou.

Mgr. Simona Vašková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most

Foto: pixabay.com

Zdroje:
www.celostnimedicina.cz, https://doktorka-se-srdcem.blogspot.com, Ludmila Bendová: Čínská dietetika v moderním světě, www.nazeleno.cz



Články a tiskové zprávy z roku 2019

18.9.2019 Rekultivace krajiny po těžbě uhlí na Mostecku
11.9.2019 Skauting - ekologie v praxi

27.8.2019 Velkovýroba zeleniny a ovoce
20.8.2019 Čistírny odpadních vod aneb co vše se dá spláchnout
12.8.2019 Ptactvo na mosteckých výsypkách
6.8.2019 Pěstitelské práce zpět do škol

23.7.2019 Přichází konec doby klecové?
15.7.2019 Tipy na ekodovolenou
3.7.2019 Ženy, které mění svět

26.6.2019 Zelený Oskar - unikátní biotechnologie HYDAL je vyroben z použitého fritovacího oleje
12.6.2019 Zelené nebezpečí – sinice
4.6.2019 Za uhlím a permoníky II.

20.5.2019 Přírodní zahrady
15.5.2019 Za uhlím a permoníky I.
13.5.2019 Národní přírodní rezervace na Mostecku
9.5.2019 OSN přijalo šestý Světový přehled životního prostředí
6.5.2019 Jarní finále Uhelné maturity

26.4.2019 Naši malí sousedé – Znáte ptáky ve svém městě?
23.4.2019 Lektorky ekocentra učily v Oseku
16.4.2019 Na rybách s ekocentrem
15.4.2019 Zdobení velikonočních vajíček jinak
11.4.2019 Trávník nebo kvetoucí louka?
8.4.2019 Uhelná maturita opět zde
4.4.2019 Hravě s odpady

20.3.2019 Léčivé rostliny u prahu našeho domu II.
14.3.2019 Jarní úklid bez chemie
1.3.2019 Léčivé rostliny u prahu našeho domu I.

19.2.2019 Výroba domácí kosmetiky
7.2.2019 Mufloni na mosteckých výsypkách

31.1.2019 Klimatická změna a proč je přehlížena
11.1.2019 Zahřívající a ochlazující potraviny
2.1.2019 Oceány bez plastů?

leaf