Menu

Pro novináře

Tiskové zprávy rozesíláme místním médiím. Máte-li zájem je také dostávat, napište nám emailovou adresu, na kterou je máme zasílat. 

Archiv článků

Dění v průmyslu

UNIPETROL RPA - 21.3.2019, 6:10
Ukončeno spalování uhlovodíků na polním hořáku PCH I v rámci přejezdu typu prášku na výrobně PP.

UNIPETROL RPA - 21.3.2019, 4:00
Zahájeno spalování uhlovodíků na polním hořáku PCH I - přejezd typu prášku na výrobně Polypropylenu.

UNIPETROL RPA - 21.3.2019, 23:42
Dnes od 23:42 do 00:35 hodin proběhlo najíždění reaktoru Shell na výrobně POX. Po dobu nájezdu reaktoru byl na polním hořáku B 201 spalován neodsířený syntézní plyn. Spalováním byly eliminovány emise pachových látek. Spalování bylo doprovázeno světelnými a zvukovými efekty, za které se dodatečně omlouváme.

UNIPETROL RPA - 21.3.2019, 12:10
Dnes od 12:10 do 12:30 hodin proběhlo přejíždění reaktorů Shell na výrobně POX. Po dobu přejezdu reaktorů byl na polním hořáku B 201 spalován neodsířený syntézní plyn. Spalováním byly eliminovány emise pachových látek. Spalování bylo doprovázeno světelnými a zvukovými efekty, za které se dodatečně omlouváme.

Aktuální informace o mimořádných událostech v průmyslových podnicích a o kvalitě ovzduší na Mostecku a v okolí. Obecné informace
o flérování (spalování na havarijní pochodni).



Zahřívající a ochlazující potraviny

11. ledna 2019

potraviny, čínská medicínaVadí vám v chladném počasí, že je vám zima? Pomoci vám může jednoduchá úprava skladby stravy. Dle tradiční čínské medicíny se dělí potraviny na zahřívající, neutrální a ochlazující. Důležité je ale přihlížet k tělesné konstituci člověka, jeho vnitřnímu poměru jin-jang (chladu a tepla, popřípadě horka) a k aktuálnímu stavu. Náš článek vám poradí, jak na to.

Pokud jste typ člověka, kterému je stále zima, máte nízký tlak, bledý obličej a jazyk, potřebujete více energie jang, tedy více zahřívajících potravin. Jestliže jste naopak energičtí až hyperaktivní, vyhledáváte chlad, červenají vám tváře nebo uši, máte červený jazyk, potřebujete více energii jin, tedy chladných potravin. Ale nenechte se zmást, i tak zdánlivě jasná věc, jako je chilli, vaše tělo v konečném důsledku ochladí – je to krátkodobě zahřívající potravina s efektem následného ochlazení potem.

potraviny, čínská medicínaPoměr sil JIN a JANG je pro správné fungování organismu a harmonii nezbytný. Metoda stravování podle jinu a jangu je stará již několik tisíc let a pojednává o tom, že pomocí jídla můžeme ovlivňovat své zdraví – posilovat jej nebo ničit. Pokud konzumujeme nevyváženou stravu, silně zatěžujeme nejen trávicí systém, ale celý organismus. Výsledkem může být například nachlazení, nedostatečnost, vlhkost, zahlenění nebo až tzv. blokády, způsobující celou řadu nepříjemných zdravotních potíží - od únavy přes nadýmání, až např. po astma, vysokou hladinu cholesterolu, zvýšenou hladinu triglyceridů, chronickou bronchitidu, hypotyreózu, nadváhu, celulitidu, kožní onemocnění, kandidózy, šedý zákal, atd.

potraviny, čínská medicínaKaždému ročnímu období je vhodné přizpůsobit i náš jídelníček. V zimě jíme jiný typ stravy než na jaře nebo v létě. Zima je čas ukládání zásob a regenerace, v tomto období bychom měli tedy tělu dodávat vysoce výživné potraviny, jako obiloviny, luštěniny, zelí, brambory, kořenovou zeleninu a rýži. Měly by se upřednostňovat jídla tepelně upravená, zejména polévky, vývary a samozřejmě teplé nápoje. Pokuste se omezit chladné, mražené potraviny, mléčné výrobky, cukr a mouku. Studené nápoje mimo jiné i oslabují trávení. Tropické ovoce a studené saláty si nechte na léto. Zeleninu je dobré konzumovat v chladných měsících vařenou v polévce, dušenou či grilovanou.

Přizpůsobovat jídelníček můžete i s ohledem na denní dobu. Snídaně by měla být co nejvíce „jinová“, jelikož potřeba energie je nejvyšší v průběhu rána a dopoledne. Naopak večeře má být ryze „jangová“, aby vyvážila nastupující chladnou noc. Obecně můžeme říct, že ženy mají často v sobě více JIN a muži více JANG.

Sladké a ostré jídlo je obecně považováno za jinové, a tedy vhodnější pro ženy. Naopak kyselé a slané jídlo je považováno za jangové, a tedy více vhodné pro muže.

Zjistěte pomocí následujícího textu, jestli máte v sobě více jinu nebo jangu: https://www.patentnimedicina.cz

potraviny, čínská medicína- Ochlazující potraviny – čerstvé tropické a subtropické ovoce, ovocné šťávy a džusy, čerstvá zelenina, saláty, jídla krátce tepelně upravovaná, maso králičí a kachní, lesní plody, jahody, meloun, rajčata, okurka, hlávkový salát, máta, chilli, olivy, klíčky, minerální voda, zmrzlina, kravské mléko, jogurty, zelený a bílý čaj, bílé víno, rafinovaný cukr, bílá mouka, chladné a mražené výrobky atd.

potraviny, čínská medicína- Zahřívací potraviny – vývary, dlouze tepelně upravené potraviny, pohanka, divoká rýže, maso drůbeží, hovězí, vepřové, jehněčí, vejce, omáčky, čaj se skořicí, jablkem, švestkou zázvorový čaj, černý čaj Puerh, červený čaj Rooibos, bazalka, rozmarýn, tymián, hřebíček, pepř, bobkový list, fenykl, kmín, anýz, cibule, pórek, česnek, růžičková kapusta, hořčice, křen, zelí, ořechy, mák, máslo a tuky, kakao, červené víno, káva, sušené ovoce, třešně, ostré koření – kari, kardamon, zázvor, apod.

potraviny, čínská medicína- Neutrální potraviny – obiloviny, pečivo, luštěniny, vejce, hovězí maso, med, ovoce mírného pásu atd. Neutrální potraviny jsou základem jídelníčku. Fungují jako regulátor jinu a jangu.


Nezapomínejme, že ideální zdravá strava by měla být vyvážená. Tak dosáhnete rovnováhy, což se jednoznačně projeví na vašem zdraví, energii i psychice, protože léčení stravou je jistě příjemnější než lékovou formou.

Mgr. Simona Vašková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most

Foto: pixabay.com

Zdroje:
www.celostnimedicina.cz, https://doktorka-se-srdcem.blogspot.com, Ludmila Bendová: Čínská dietetika v moderním světě, www.nazeleno.cz



Články a tiskové zprávy z roku 2019

20.3.2019 Léčivé rostliny u prahu našeho domu II.
14.3.2019 Jarní úklid bez chemie
1.3.2019 Léčivé rostliny u prahu našeho domu I.

19.2.2019 Výroba domácí kosmetiky
7.2.2019 Mufloni na mosteckých výsypkách

31.1.2019 Klimatická změna a proč je přehlížena
11.1.2019 Zahřívající a ochlazující potraviny
2.1.2019 Oceány bez plastů?

leaf