Menu

Pro novináře

Tiskové zprávy rozesíláme místním médiím. Máte-li zájem je také dostávat, napište nám emailovou adresu, na kterou je máme zasílat. 

Archiv článků

Dění v průmyslu

Unipetrol RPA - 16.10.2017, 4:45
Ukončeno spalování odsířeného syntézního plynu na polním hořáku B 201 na výrobně POX, výrobna NH3 bez omezení výroby.

Unipetrol RPA - 15.10.2017, 16:15
Ukončeno spalování uhlovodíků na polním hořáku PCH I, v rámci přejezdu typu prášku na výrobně PP.

Unipetrol RPA - 15.10.2017, 14:00
Spalování uhlovodíků na polním hořáku PCH I, přejezd typu prášku na výrobně PP.

Aktuální informace o mimořádných událostech v průmyslových podnicích a o kvalitě ovzduší na Mostecku a v okolí. Obecné informace
o flérování (spalování na havarijní pochodni).



Ústecký kraj má své regionální potraviny

20. dubna 2016

potravinyJiž sedmým rokem Ministerstvo zemědělství udělovalo v Ústeckém kraji značku Regionální potravina. Odborná komise soutěže Regionální potravina 2016 ocenila celkem 9 potravin v Ústeckém kraji, které mají výjimečnou kvalitu a výbornou chuť. Cílem projektu je ocenit regionální potraviny a zároveň podpořit malé a střední producenty z regionů.

Za regionální potravinu je považován produkt (potravinářský nebo zemědělský výrobek) určený ke konzumaci konečnému spotřebiteli, který je vyroben v příslušném regionu a pochází zejména z tuzemských surovin.

Regionem se rozumí územní celek vymezený pomocí administrativních hranic kraje, jako vyšší územně samosprávný celek. Udělování značky „Regionální potravina“ je určeno pro potravinářské nebo zemědělské výrobky od malých a středních potravinářských podniků, tj. subjekty s počtem maximálně 250 zaměstnanců.

Značka „Regionální potravina“ je udělována v devíti kategoriích:

1. Masné výrobky tepelně opracované (šunkový salám, gothajský salám, párky, špekáčky, šunky, tlačenka, jitrnice, slanina, grilovací klobásy, uzená kolena, paštiky, uzená masa apod.).
potraviny
2. Masné výrobky trvanlivé fermentované nebo masné výrobky trvanlivé tepelně opracované (poličan, paprikáš, vysočina, herkules, turistický salám, lovecký salám, klobásy, sušené šunky, apod.), včetně tepelně neopracovaných masných výrobků, masných výrobků - konzerv a polokonzerv.

potraviny 3. Sýry včetně tvarohu (přírodní, tavené a syrovátkové sýry a tvarohy).

4. Mléčné výrobky ostatní (mléko, kysané mléčné výrobky, máslo apod.).

5. Pekařské výrobky, včetně těstovin (chléb, běžné pečivo, jemné pečivo, trvanlivé pečivo, těstoviny apod.).
potraviny
6. Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek.

7. Alkoholické a nealkoholické nápoje, s výjimkou vína z hroznu révy vinné (pivo, lihoviny, ostatní alkoholické nápoje, šťávy, nektary, ochucené nealkoholické nápoje, minerální vody apod.).

8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě, včetně hub a brambor (čerstvá, sušená, mražená, proslazená nebo nakládaná ovoce a zelenina, kompoty, džemy, povidla, protlaky apod.).

9. Ostatní (med, lahůdkářské výrobky, skořápkové plody, ryby, koření, mlýnské výrobky, čaj, vejce a výrobky z vajec apod.).

Ti, kteří vyhrají značku „Regionální potravina“, jsou oprávněni užívat logo po dobu 4 let. Po uplynutí této lhůty si může žadatel předložit novou žádost o udělení značky „Regionální potravina“ a zúčastnit se tak znovu soutěže o tuto značku na další období.
Více informací o metodice pro udělování značky najdete zde na odkazu: http://www.regionalnipotravina.cz/files/metodika-a-loga/Metodika2016.pdf

Vyhlašovatel soutěže byl Ústecký kraj, Okresní agrární komora Most, Krajská agrární komora Ústeckého kraje, Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje a SZIF Ústí nad Labem. Výrobci a zpracovatelé mohli přihlašovat své produkty do soutěže do 29. 2. 2016.

Výherce „Regionální potravina“ za rok 2016 v Ústeckém kraji hodnotily dvě 7členné komise tvořené zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR. Vzhledem k nejvyššímu počtu přihlášených výrobků měly obě komise při výběru vítězných výrobků velmi náročnou práci. Do soutěže se přihlásilo 247 produktů od 53 výrobců. Pro představu v minulém roce se zapojilo do soutěže 90 produktů od 52 výrobců. K udělení značky Regionální potravina Ústeckého kraje 2016 navrhla hodnotitelská komise 9 výrobků, které můžete vidět v tabulce č. 1.

Tabulka č. 1: Návrh hodnotitelské komise k udělení značky „Regionální potravina“ za rok 2016 v Ústeckém kraji
potraviny

Stejně jako potraviny, které jsou značeny „bio“ (připravujeme pro vás samostatný článek), tak i potraviny, které jsou značeny jako „Regionální potravina“ vám zaručí kvalitu a výbornou chuť. Navíc tím, že si kupujeme regionální potraviny, přispějeme k zlepšení životního prostředí (potraviny nemusí urazit velké vzdálenosti, než se dostanou k nám na talíř a tím si zachovají svojí čerstvost), podpoříme domácí produkci, rozvoj venkova a zlepšení potravinářské soběstačnosti země.

Ing. Hana Svašková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most

Foto: www.pixabay.com

http://www.regionalnipotravina.cz/



Články a tiskové zprávy z roku 2016

2.12.2016 Který vánoční stromeček je ten nejlepší?

28.11.2016 Jaderný odpad v Lubenci na Lounsku?
25.11.2016 Kvalita ovzduší a zdraví obyvatelstva
21.11.2016 Barva listů a ovzduší
18.11.2016 Studenti opět zkoumali, jak potraviny cestují
4.11.2016 Co ví studenti o uhlí

31.10.2016 Komu se nelenilo a zelenalo?
19.10.2016 Hornictví, jeho tradice a studenti
17.10.2016 Ozvěny EKOFILMU pro žáky 1. a 15. ZŠ v Mostě
13.10.2016 Až se zima zeptá aneb Jak uchovávat potraviny zdravě a šetrně – bez elektřiny
12.10.2016 Jak se stát farmářem
11.10.2016 Studenti poznávali VÚHU a.s. a VŠB
5.10.2016 Ekocentrum na Svatomichaelských slavnostech 2016
3.10.2016 Lesní školky

30.9.2016 Studenti v Elektrárně Počerady
21.9.2016 Studenti se vydali na Cestu…aneb Uhelná maturita 2016
16.9.2016 Den otevřených dveří na vodním díle Přísečnice
1.9.2016 Lužická jezera největší uměle vytvořená vodní plocha Evropy

5.8.2016 CITES - úlovky z dovolené
4.8.2016 Evropská unie se brání invazním druhům

29.7.2016 CO2 patří pod zem?
17.7.2016 Salesiova výšina a naučná stezka
15.7.2016 EIA a veřejnost
11.7.2016 Kam o prázdninách?
1.7.2016 V ekocentru se zkoumala cesta potravin na náš stůl

29.6.2016 Národní přírodní rezervace Jezerka
28.6.2016 Na ZŠ Palacha se promítaly filmy o ekologii
23.6.2016 Ptačí oblast v Krušných horách
16.6.2016 Zápřednice jedovatá není žádná jedovatá bestie
14.6.2016 Bushmeat - nutnost obživy nebo mlsný jazyk?
10.6.2016 Exkurze v Záluží
6.6.2016 Modrá úsporám

26.5.2016 Včely a jejich tajemství
6.5.2016 Ozvěny EKOFILMU v Mostě
5.5.2016 Gymnázium Most dýchalo a chutně a zdravě se stravovalo
2.5.2016 Biopotraviny a kam za nimi v Ústeckém kraji?

29.4.2016 Ozvěny EKOFILMU v Mostě
29.4.2016 Hornická soutěž začíná
20.4.2016 Ústecký kraj má své regionální potraviny
15.4.2016 Ekozemědělství
11.4.2016 Nový zákon o odpadech a evropské směrnice
7.4.2016 Svoz bioodpadu z domácností
6.4.2016 Prezentace činnosti Ekologického centra Most pro Krušnohoří

21.3.2016 Soutěžte s námi neboť „Komu se nelení, tomu se zelení“
15.3.2016 Rostlinní sousedé a jejich vztahy
9.3.2016 Chráněné lokality – Co je nového v Ústeckém kraji?
7.3.2016 Les a kácení
1.3.2016 Pták roku 2016: červenka obecná

24.2.2016 Jaké jsou výsledky COP21 v Paříži?
19.2.2016 Půda, zdroj života
15.2.2016 Quo vadis EVVO?
8.2.2016 Nová zelená úsporám
1.2.2016 Neekologická změna ve způsobu účtování energií

19.1.2016 Jaké je životní prostředí Ústeckého kraje?
6.1.2016 Rok 2016 bude rokem luštěnin

leaf