Menu

Pro novináře

Tiskové zprávy rozesíláme místním médiím. Máte-li zájem je také dostávat, napište nám emailovou adresu, na kterou je máme zasílat. 

Archiv článků

Dění v průmyslu

Unipetrol RPA - 16.10.2017, 4:45
Ukončeno spalování odsířeného syntézního plynu na polním hořáku B 201 na výrobně POX, výrobna NH3 bez omezení výroby.

Unipetrol RPA - 15.10.2017, 16:15
Ukončeno spalování uhlovodíků na polním hořáku PCH I, v rámci přejezdu typu prášku na výrobně PP.

Unipetrol RPA - 15.10.2017, 14:00
Spalování uhlovodíků na polním hořáku PCH I, přejezd typu prášku na výrobně PP.

Aktuální informace o mimořádných událostech v průmyslových podnicích a o kvalitě ovzduší na Mostecku a v okolí. Obecné informace
o flérování (spalování na havarijní pochodni).



Rok 2016 bude rokem luštěnin

6. ledna 2016

luštěninyRok 2016 byl vyhlášen 68. Valným shromážděním Organizace spojených národů Mezinárodním rokem luštěnin (IYP 2016), jehož smyslem je zvýšit povědomí veřejnosti o nutričních výhodách luštěnin v rámci udržitelné produkce potravin, jejímž cílem je zajištění potravin a výživy. Rok 2016 tak nabídne jedinečnou příležitost pro diskuzi o lepším využívání luštěnin, jejich celosvětovém pěstování, střídání plodin a nových výzvách v oblasti obchodu s nimi.

Luštěniny patří mezi první rostliny, které začali rolníci pěstovat. Člověka dobře zasytí, proto sloužily jako náhrada při nedostatku masa. Vyplatí se je konzumovat, protože obsahují značné množství bílkovin, snad nejvíce z celé rostlinné říše.

Trocha historie
luštěninyLuštěniny nejsou z historického hlediska v lidské výživě žádnou novinkou, naopak jejich konzumace započala již před několika tisíciletími (např. čočka byla používána na Blízkém východě již v době kolem 7 000 let př. n. l.). V minulosti byly hojně zařazovány do stravy obyvatel evropských zemí a zvláštní význam jim byl přikládán ve starém Římě, kde byly luštěniny spojovány se smrtí a považovány za jedovaté. Recepty z luštěnin nicméně nacházíme v kuchařkách starých Římanů a zmiňuje se o nich i bible.

Většina druhů pochází z Asie, některé naopak ze Střední a Jižní Ameriky. Luštěniny se tradičně upravovaly namáčením, nakličováním a vařením, a to v čisté formě (kaše, polévky, pyré) nebo ve směsi s jinými potravinami, např. s bramborami, obilovinami, či jinými luštěninami.

Proč jsou tak důležité?
Jsou zdravé, výživné, levné, chutné. I přes tyto pozitivní vlastnosti se na našem talíři neobjevují tak často, jak by měly. Přestože obsahují nejvíce bílkovin z rostlinných potravin, jsou často nahrazovány masem, tedy bílkovinami živočišnými.

luštěninyLuštěniny jsou potraviny důležité pro vývoj našeho organismu. Přinášejí tělu bílkoviny potřebné pro správný chod všech procesů v těle. Mohou se pyšnit vysokým obsahem vitamínů skupiny B, jsou bohaté také na minerální látky, jako je např. draslík, fosfor, hořčík, železo, zinek a mangan. Díky vláknině, komplexním sacharidům, nízkému glykemickému indexu a bílkovinám se luštěniny perfektně hodí pro snižování hmotnosti. Odborníci na výživu tvrdí, že by se v našem jídelníčku měly objevovat nejméně dva až třikrát týdně.

Podíváme-li se na tento unikátní zdroj potravin ze zdravotního hlediska, tak je to neocenitelný pro:
- zdraví srdečně-cévní soustavy,
- úpravu trávení,
- pročištění trávicího traktu,
- prevenci před vznikem rakoviny tlustého střeva a konečníku,
- úpravu cholesterolu v krvi.

Celkově luštěniny brání výkyvům hladiny glukózy v krvi, to znamená, že po luštěninách nebudete mít chuť na sladké.

Tip
Látky obsažené v slupkách způsobují nadýmání, proto se doporučuje luštěniny vařit s bylinkami, např. bazalkou, saturejkou, yzopem či šalvějí. Některé druhy se dají konzumovat v čerstvém stavu, např. hrách, fazole, bob, cizrna. Trvanlivost luštěnin je poměrně dlouhá a nejsou náročné na skladování.

Čtyři favorité
Mezi ty nejvýznamnější luštěniny patří hrách, čočka, fazole a sója. Méně známá je např. cizrna či bob.

Hrách
luštěninyHrách je velmi důležitá potravina, v kombinaci se zeleninou a obilovinami poskytuje plnohodnotné bílkoviny, je sytý a vydatný. Patří mezi semena, které působí preventivně proti rakovině. Pomáhá posilovat nervy a zajišťuje duševní svěžest. Zelený hrášek obsahuje hodně vitaminu A, železa, vitamínů skupiny B.

Čočka
luštěninyČočka má mnoho odrůd a velmi vysoký obsah bílkovin. Právě proto může být společně s fazolemi a sójou náhradou masitých jídel. Obsahuje i mnoho sacharidů, což znamená, že po její konzumaci se rychle dostaví pocit sytosti. Současně pomáhá odvodňovat organismus, takže je vhodná při redukčních dietách. Tělu zabezpečí plynulý přísun glukózy do krve a buněk.

Fazole
luštěninyFazole je rozšířená po celém světě, ale její domovinou je Mexiko. Pěstuje se v mnoha druzích různých tvarů a barev a je součástí mnoha národních kuchyní. Vaří se z ní polévky, podává se jako příloha, může být součástí různých omáček nebo dušených jídel. Má omlazovací účinky, působí močopudně, posiluje srdce a krevní oběh.

Sója
luštěninyJediná rostlina, která skoro plnohodnotně dokáže nahradit živočišné bílkoviny - ať už v podobě mléka, mouky nebo sýra. Často bývá označována jako rostlina budoucnosti. Je bohatá na kvalitní oleje a tuky s obsahem lecitinu a vitamínu E. Sójové izoflavony jsou schopny potlačovat enzymy potřebné pro vznik a rozmnožování rakovinových buněk.

Jak nám chutnají?
V ČR jsou luštěniny tradičně pěstovány už několik století. Jsou zdrojem rostlinných bílkovin jak pro krmivářský, tak pro potravinářský průmysl. V celosvětovém měřítku se roční spotřeba luštěnin pohybuje okolo 57 mil. tun. Průměrná roční spotřeba na osobu v různých oblastech světa, dle FAO, činí od 2 kg do 20 kg a více. Světový průměr činí okolo 7 kg.

luštěninyV ČR je spotřeba luštěni velmi nízká, dosahuje přibližně 2,5 kg – dle aktuálně dostupných údajů, činila spotřeba za r. 2014 celkem 2,7 kg/obyv. (40,7 % hrách, 34,8 % fazole, 24,4 % čočka) – to je historicky nejvíce.

luštěninyPro zajímavost je uvedeno srovnání spotřeby třech nejoblíbenějších luštěnin (čočka, fazole, hrách) – na prvním grafu z r. 1970 je vidět, že Češi nejvíce konzumovali hrách, tvořil více jak polovinu celkové spotřeby luštěnin.

O 34 let později se poměr všech sledovaných luštěnin poměrně vyrovnal, hrách sice stále tvoří velkou část celkové spotřeby, ale dohání jej fazole, zvýšil se i podíl čočky.

Co dodat na závěr?
Asi jen tolik, že luštěniny můžeme směle zařadit mezi tzv. superpotraviny, které příznivě ovlivňují nejen naše hubnutí, ale především na naše zdraví. Množství příznivých účinků a jejich skvělá výživová hodnota se prostě nedá přehlížet. Doporučujeme vám je zařadit do vašeho jídelníčku co nejdříve a alespoň jednou týdně si dopřát např. fazolovou či čočkovou polévku.

Martina Černá
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most

Foto: www.pixabay.com, https://upload.wikimedia.org

Odkazy:
http://www.fao.org
http://www.chempoint.cz
http://www.akademielecivevyzivy-blog.cz
https://www.czso.cz
http://eagri.cz
http://www.rehabilitace.info



Články a tiskové zprávy z roku 2016

2.12.2016 Který vánoční stromeček je ten nejlepší?

28.11.2016 Jaderný odpad v Lubenci na Lounsku?
25.11.2016 Kvalita ovzduší a zdraví obyvatelstva
21.11.2016 Barva listů a ovzduší
18.11.2016 Studenti opět zkoumali, jak potraviny cestují
4.11.2016 Co ví studenti o uhlí

31.10.2016 Komu se nelenilo a zelenalo?
19.10.2016 Hornictví, jeho tradice a studenti
17.10.2016 Ozvěny EKOFILMU pro žáky 1. a 15. ZŠ v Mostě
13.10.2016 Až se zima zeptá aneb Jak uchovávat potraviny zdravě a šetrně – bez elektřiny
12.10.2016 Jak se stát farmářem
11.10.2016 Studenti poznávali VÚHU a.s. a VŠB
5.10.2016 Ekocentrum na Svatomichaelských slavnostech 2016
3.10.2016 Lesní školky

30.9.2016 Studenti v Elektrárně Počerady
21.9.2016 Studenti se vydali na Cestu…aneb Uhelná maturita 2016
16.9.2016 Den otevřených dveří na vodním díle Přísečnice
1.9.2016 Lužická jezera největší uměle vytvořená vodní plocha Evropy

5.8.2016 CITES - úlovky z dovolené
4.8.2016 Evropská unie se brání invazním druhům

29.7.2016 CO2 patří pod zem?
17.7.2016 Salesiova výšina a naučná stezka
15.7.2016 EIA a veřejnost
11.7.2016 Kam o prázdninách?
1.7.2016 V ekocentru se zkoumala cesta potravin na náš stůl

29.6.2016 Národní přírodní rezervace Jezerka
28.6.2016 Na ZŠ Palacha se promítaly filmy o ekologii
23.6.2016 Ptačí oblast v Krušných horách
16.6.2016 Zápřednice jedovatá není žádná jedovatá bestie
14.6.2016 Bushmeat - nutnost obživy nebo mlsný jazyk?
10.6.2016 Exkurze v Záluží
6.6.2016 Modrá úsporám

26.5.2016 Včely a jejich tajemství
6.5.2016 Ozvěny EKOFILMU v Mostě
5.5.2016 Gymnázium Most dýchalo a chutně a zdravě se stravovalo
2.5.2016 Biopotraviny a kam za nimi v Ústeckém kraji?

29.4.2016 Ozvěny EKOFILMU v Mostě
29.4.2016 Hornická soutěž začíná
20.4.2016 Ústecký kraj má své regionální potraviny
15.4.2016 Ekozemědělství
11.4.2016 Nový zákon o odpadech a evropské směrnice
7.4.2016 Svoz bioodpadu z domácností
6.4.2016 Prezentace činnosti Ekologického centra Most pro Krušnohoří

21.3.2016 Soutěžte s námi neboť „Komu se nelení, tomu se zelení“
15.3.2016 Rostlinní sousedé a jejich vztahy
9.3.2016 Chráněné lokality – Co je nového v Ústeckém kraji?
7.3.2016 Les a kácení
1.3.2016 Pták roku 2016: červenka obecná

24.2.2016 Jaké jsou výsledky COP21 v Paříži?
19.2.2016 Půda, zdroj života
15.2.2016 Quo vadis EVVO?
8.2.2016 Nová zelená úsporám
1.2.2016 Neekologická změna ve způsobu účtování energií

19.1.2016 Jaké je životní prostředí Ústeckého kraje?
6.1.2016 Rok 2016 bude rokem luštěnin

leaf