Menu

Pro novináře

Tiskové zprávy rozesíláme místním médiím. Máte-li zájem je také dostávat, napište nám emailovou adresu, na kterou je máme zasílat. 

Archiv článků

Dění v průmyslu

Unipetrol RPA - 27.6.2017, 19:00
Ukončeno spalování uhlovodíků na polním hořáku PCH I v souvislosti s odtlakováním separátorů D 201 + D 251 a s následným najížděním reaktorů R 201 + R 251 a stabilizací provozu výrobny Polypropylenu (zahájeno 25.6. ve 20:45).

Unipetrol RPA - 27.6.2017, 15:34
Od 15:34 do 15:55 spalování uhlovodíků na polním hořáku EJ v rámci odstavení souboru SHP na výrobně EJ.

Aktuální informace o mimořádných událostech v průmyslových podnicích a o kvalitě ovzduší na Mostecku a v okolí. Obecné informace
o flérování (spalování na havarijní pochodni).



Žáci už vědí, odkud potraviny cestují

5. května 2017

seminářZa finanční podpory statutárního města Most bylo realizováno v týdnu od 24. dubna do 28. dubna 2017 celkem deset bezplatných seminářů, kterých se zúčastnilo 210 žáků a studentů. Cílem seminářů bylo upozornit na souvislosti mezi transportem potravin, životním prostředím a zdravím.

seminářSeminář „Cesta potravin“ probíhal v učebně Výzkumného ústavu pro hnědé uhlí a.s. a to ve dnech od 24. až do 28. dubna 2017. Denně se konaly po dohodě s pedagogy vždy dva semináře a to od 8:30 do 10:00 hod. a od 10:30 do 12:00 hod. Seminářů se zúčastnilo celkem 210 žáků a studentů, ze 4. ZŠ Most 54 žáků, ze ZŠ profesora Z. Matějčka v Mostě 35 žáků, z 18. ZŠ Most 45 žáků, ze 3. ZŠ Most 8 žáků a ze Střední školy diplomacie a veřejné správy v Mostě 68 studentů.

Jak semináře probíhaly?
Na začátku se vždy lektorka zeptala studentů/žáků, zda chodí nakupovat, zda vaří a jestli se zajímají oni či jejich rodiče o to, co nakupují? Jestli vnímají, jaké mají potraviny složení, nebo jakého jsou původu? Většina studentů/žáků sdělovalo, že sice nakupují a vaří, ale už se moc nezajímají, co potraviny obsahují, nebo odkud pocházejí, někteří z nich ale přiznali, že sice detailně nesledují zemi původu potravin, ale snaží se vyhnout polským výrobkům. Byli samozřejmě i jedinci, kteří se zajímali o to co nakupují a jedí, kvůli různým potravinovým alergiím (lepek, oříšky,…) nebo byli vegetariáni, či dbali na to aby v potravinách nebyl obsažen palmový olej.

seminářPoté jim tedy lektorka vysvětlila, proč potraviny cestují a čím, jak může být značena země původu potravin na obalech, jaké jsou typy hospodaření v ČR, jaké jsou dopady cestování potravin na životní prostředí a jak oni sami můžou zmírnit dopady na životní prostředí a na své zdraví při nákupu potravin a další zajímavé informace. Diskutovalo se také o míře soběstačnosti České republiky v obživě obyvatelstva, co by se mělo zlepšit a jakým způsobem může cestu potravin ovlivnit jedinec, obec, stát.

Během semináře byly pro studenty/žáky připraveno několik aktivit:

seminář„Nákup potravin",
kdy si skupina žáků vybírala nejdříve z připravené nabídky potravin (obrázky - ovoce, zeleniny, oříšků, masa atd.), o kterých si myslí, že se do České republiky dováží a poté určovali nad mapou světa, z které země „nakoupené“ potraviny byly přivezeny. Studenty/žáky nejvíce udivovalo, že se do ČR zbytečně dováží potraviny, které jsme si tu schopni vypěstovat sami, a že vyvážíme české potraviny raději do zahraničí, než aby se prodávaly v českých obchodech.

seminář- „Hledání zemi původu na potravinách“
Žáci/studenti si měli na stole s potravinami vybrat jednu potravinu a zkusit najít zemi původu. Při této aktivitě se studenti/žáci podivovali nad tím, že u rýže je uvedena země původu Česko, že na upečení chleba se podílely tři země – ČR, Maďarsko a pšeničná mouka byla ze Slovenska. Pod označením Země původu mimo EU si nedokázali vybavit, odkud potravina je.

seminář- „Týdenní stravování rodin“,
kde lektorky žákům rozdaly fotografie rodin z různých zemí celého světa. Nejoblíbenější a nejvíce rozprouděná diskuze nastávala právě u této aktivity. Studenty/žáky nejvíce zajímalo, co jedí lidé i jiných zemí, v jakém množství a kolik za potraviny utratí. Nejvíce byli překvapeni náklady rodiny z Německa, která za svůj týdenní nákup utratí téměř deset tisíc korun a na druhou stranu cena týdenního stravování rodiny ze Súdánu s cenou 24 Kč.

V závěru semináře obdrželi žáci informace, kde je možné nakoupit farmářské potraviny, bio produkty či regionální potraviny. Semináře byly pro studenty i jejich pedagogy přínosné a nabyté znalosti a poznatky využijí ve škole i v každodenním životě.

Máte-li zájem o tento nebo jiný z našich seminářů, kontaktujte Ekologické centrum Most pro Krušnohoří na e-mailové adrese: ecmost(zavináč)vuhu(tečka)cz nebo na bezplatném telefonu 800 195 342 či se přijďte osobně domluvit do kanceláře ECM v budově Výzkumného ústavu pro hnědé uhlí a.s., tř. Budovatelů 2830/3, Most.

logoIng. Hana Svašková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most
Foto: archiv ECM

Realizaci seminářů finančně podpořilo statutární město Most.



Články a tiskové zprávy z roku 2017

26.6.2017 Chytré hlavy těžily a rekultivovaly
22.6.2017 Nevyužité pozemky/objekty aneb země brownfieldů
12.6.2017 Pozemkové úpravy
8.6.2017 FUN PARK UNIPETROL na Dětském dnu v Pardubicích

15.5.2017 V Oseku už žáci vědí, jak se farmaří a co dýchají
15.5.2017 Semináře ECM v e-shopu Chytrých hlav
5.5.2017 Žáci už vědí, odkud potraviny cestují

10.4.2017 Jak prožít hezčí Velikonoce?

28.3.2017 Pro lepší vzduch ve městech
23.3.2017 Opět se dýchalo, těžilo a rekultivovalo
17.3.2017 Poučme se z přírody
10.3.2017 Ovzduší v České republice
8.3.2017 Přemysl Oráč a dnešní zahrady

24.2.2017 Problematika pachových látek a novela zákona o ovzduší
20.2.2017 Omezení plýtvání potravinami

31.1.2017 Ptačí chřipka v ČR
25.1.2017 Na lavičce si nejen odpočinete, ale třeba i nabijete mobil…
23.1.2017 Smogové situace podle novely zákona o ovzduší
20.1.2017 TUR aneb trvale udržitelný rozvoj
10.1.2017 Rok 2017 - Mezinárodní rok udržitelného cestovního ruchu
9.1.2017 Výzva Nová zelená úsporám s novými eko-prvky
4.1.2017 Jaký byl rok 2016 ve znamení PŮDY?

leaf