Menu

Pro novináře

Tiskové zprávy rozesíláme místním médiím. Máte-li zájem je také dostávat, napište nám emailovou adresu, na kterou je máme zasílat. 

Archiv článků

Dění v průmyslu

Unipetrol RPA - 12.12.2017,21:11
Flérování HC plynu s obsahem sulfanu. Omezený provoz jednotky Claus III. O ukončení spalování budete informováni.

Unipetrol RPA - 12.12.2017,21:08
Ukončení flérování HC s obsahem sulfanu. Jednotky jsou odstaveny. Doba trvání události: 13,5 hodiny

Unipetrol RPA - 12.12.2017,9:30
Ukončeno spalování odsířeného syntézního plynu na polním hořáku B 201 v rámci havarijního odstavení výrobny POX.

Unipetrol RPA - 12.12.2017,4:32
Od 4:32 spalování odsířeného syntézního plynu na polním hořáku B 201 v rámci havarijního odstavení výrobny POX.

Unipetrol RPA - 12.12.2017,6:40
Flérování HC plynů s obsahem sulfanu. Výbuch a následný požár na jednotce POX. Následné odstavování jednotek: 1320 - ŠJ, 3611 - KO 11, 3620 - KO 5/6, 3420 - AVD, 4313 - claus III, 2320 - RCTT.

Aktuální informace o mimořádných událostech v průmyslových podnicích a o kvalitě ovzduší na Mostecku a v okolí. Obecné informace
o flérování (spalování na havarijní pochodni).



Žáci už vědí, odkud potraviny cestují

5. května 2017

seminářZa finanční podpory statutárního města Most bylo realizováno v týdnu od 24. dubna do 28. dubna 2017 celkem deset bezplatných seminářů, kterých se zúčastnilo 210 žáků a studentů. Cílem seminářů bylo upozornit na souvislosti mezi transportem potravin, životním prostředím a zdravím.

seminářSeminář „Cesta potravin“ probíhal v učebně Výzkumného ústavu pro hnědé uhlí a.s. a to ve dnech od 24. až do 28. dubna 2017. Denně se konaly po dohodě s pedagogy vždy dva semináře a to od 8:30 do 10:00 hod. a od 10:30 do 12:00 hod. Seminářů se zúčastnilo celkem 210 žáků a studentů, ze 4. ZŠ Most 54 žáků, ze ZŠ profesora Z. Matějčka v Mostě 35 žáků, z 18. ZŠ Most 45 žáků, ze 3. ZŠ Most 8 žáků a ze Střední školy diplomacie a veřejné správy v Mostě 68 studentů.

Jak semináře probíhaly?
Na začátku se vždy lektorka zeptala studentů/žáků, zda chodí nakupovat, zda vaří a jestli se zajímají oni či jejich rodiče o to, co nakupují? Jestli vnímají, jaké mají potraviny složení, nebo jakého jsou původu? Většina studentů/žáků sdělovalo, že sice nakupují a vaří, ale už se moc nezajímají, co potraviny obsahují, nebo odkud pocházejí, někteří z nich ale přiznali, že sice detailně nesledují zemi původu potravin, ale snaží se vyhnout polským výrobkům. Byli samozřejmě i jedinci, kteří se zajímali o to co nakupují a jedí, kvůli různým potravinovým alergiím (lepek, oříšky,…) nebo byli vegetariáni, či dbali na to aby v potravinách nebyl obsažen palmový olej.

seminářPoté jim tedy lektorka vysvětlila, proč potraviny cestují a čím, jak může být značena země původu potravin na obalech, jaké jsou typy hospodaření v ČR, jaké jsou dopady cestování potravin na životní prostředí a jak oni sami můžou zmírnit dopady na životní prostředí a na své zdraví při nákupu potravin a další zajímavé informace. Diskutovalo se také o míře soběstačnosti České republiky v obživě obyvatelstva, co by se mělo zlepšit a jakým způsobem může cestu potravin ovlivnit jedinec, obec, stát.

Během semináře byly pro studenty/žáky připraveno několik aktivit:

seminář„Nákup potravin",
kdy si skupina žáků vybírala nejdříve z připravené nabídky potravin (obrázky - ovoce, zeleniny, oříšků, masa atd.), o kterých si myslí, že se do České republiky dováží a poté určovali nad mapou světa, z které země „nakoupené“ potraviny byly přivezeny. Studenty/žáky nejvíce udivovalo, že se do ČR zbytečně dováží potraviny, které jsme si tu schopni vypěstovat sami, a že vyvážíme české potraviny raději do zahraničí, než aby se prodávaly v českých obchodech.

seminář- „Hledání zemi původu na potravinách“
Žáci/studenti si měli na stole s potravinami vybrat jednu potravinu a zkusit najít zemi původu. Při této aktivitě se studenti/žáci podivovali nad tím, že u rýže je uvedena země původu Česko, že na upečení chleba se podílely tři země – ČR, Maďarsko a pšeničná mouka byla ze Slovenska. Pod označením Země původu mimo EU si nedokázali vybavit, odkud potravina je.

seminář- „Týdenní stravování rodin“,
kde lektorky žákům rozdaly fotografie rodin z různých zemí celého světa. Nejoblíbenější a nejvíce rozprouděná diskuze nastávala právě u této aktivity. Studenty/žáky nejvíce zajímalo, co jedí lidé i jiných zemí, v jakém množství a kolik za potraviny utratí. Nejvíce byli překvapeni náklady rodiny z Německa, která za svůj týdenní nákup utratí téměř deset tisíc korun a na druhou stranu cena týdenního stravování rodiny ze Súdánu s cenou 24 Kč.

V závěru semináře obdrželi žáci informace, kde je možné nakoupit farmářské potraviny, bio produkty či regionální potraviny. Semináře byly pro studenty i jejich pedagogy přínosné a nabyté znalosti a poznatky využijí ve škole i v každodenním životě.

Máte-li zájem o tento nebo jiný z našich seminářů, kontaktujte Ekologické centrum Most pro Krušnohoří na e-mailové adrese: ecmost(zavináč)vuhu(tečka)cz nebo na bezplatném telefonu 800 195 342 či se přijďte osobně domluvit do kanceláře ECM v budově Výzkumného ústavu pro hnědé uhlí a.s., tř. Budovatelů 2830/3, Most.

logoIng. Hana Svašková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most
Foto: archiv ECM

Realizaci seminářů finančně podpořilo statutární město Most.



Články a tiskové zprávy z roku 2017

11.12.2017 I zvířata mají svá práva
5.12.2017 Zajímavosti ze světa recyklace

27.11.2017 Za ptáky našeho okolí
22.11.2017 Lektorky ECM učily v Hostomicích
16.11.2017 Žáci 4. ZŠ Most vysazovali ryby do Bíliny
13.11.2017 Semináře na základních školách v Bílině
2.11.2017 GIS Day
1.11.2017 Zelené zprávičky pro školy i školičky

25.10.2017 Velké finále Uhelné maturity
20.10.2017 Semináře na Základní škole v Oseku
17.10.2017 Po stopách divokých zvířat žijících v Mostě
17.10.2017 Semináře pro žáky ZŠ Aléská v Bílině
13.10.2017 Chytré hlavy opět v ekocentru
12.10.2017 Za horníky do muzea
4.10.2017 Ekocentrum na Svatomichaelských slavnostech 2017
3.10.2017 Exkurze studentů do uhelné elektrárny Počerady

26.9.2017 Jak se zkoumá uhlí...
25.9.2017 Energetický zdroj budoucnosti aneb obnovitelné zdroje
21.9.2017 Uhelná maturita začala!
21.9.2017 Semináře v Bílině na ZŠ Lidická
14.9.2017 Ekocentrum v Neratovicích

28.8.2017 Permakultura
14.8.2017 Návrat vlka do ČR
2.8.2017 Tipy na koupání v Ústeckém kraji

14.7.2017 Půdy vytvořené člověkem

30.6.2017 Cestování po Čechách - tentokrát doma a s ohledem na životní prostředí
30.6.2017 Farmáři z Bíliny
26.6.2017 Chytré hlavy těžily a rekultivovaly
22.6.2017 Nevyužité pozemky/objekty aneb země brownfieldů
12.6.2017 Pozemkové úpravy
8.6.2017 FUN PARK UNIPETROL na Dětském dnu v Pardubicích

15.5.2017 V Oseku už žáci vědí, jak se farmaří a co dýchají
15.5.2017 Semináře ECM v e-shopu Chytrých hlav
5.5.2017 Žáci už vědí, odkud potraviny cestují

10.4.2017 Jak prožít hezčí Velikonoce?

28.3.2017 Pro lepší vzduch ve městech
23.3.2017 Opět se dýchalo, těžilo a rekultivovalo
17.3.2017 Poučme se z přírody
10.3.2017 Ovzduší v České republice
8.3.2017 Přemysl Oráč a dnešní zahrady

24.2.2017 Problematika pachových látek a novela zákona o ovzduší
20.2.2017 Omezení plýtvání potravinami

31.1.2017 Ptačí chřipka v ČR
25.1.2017 Na lavičce si nejen odpočinete, ale třeba i nabijete mobil…
23.1.2017 Smogové situace podle novely zákona o ovzduší
20.1.2017 TUR aneb trvale udržitelný rozvoj
10.1.2017 Rok 2017 - Mezinárodní rok udržitelného cestovního ruchu
9.1.2017 Výzva Nová zelená úsporám s novými eko-prvky
4.1.2017 Jaký byl rok 2016 ve znamení PŮDY?

leaf