Menu

Pro novináře

Tiskové zprávy rozesíláme místním médiím. Máte-li zájem je také dostávat, napište nám emailovou adresu, na kterou je máme zasílat. 

Archiv článků

Dění v průmyslu

Unipetrol RPA - 22.6.2017, 15:10
Ukončeno spalování uhlovodíkových plynů s obsahem sulfanu.

Unipetrol RPA - 22.6.2017, 14:34
Krátkodobý výpadek jednotky Glaus III, v čase 14:34 - 14:57 hod. Doba trvání události: cca 30 min.

Unipetrol RPA - 22.6.2017, 14:34
Spalování uhlovodíkových plynů s obsahem sulfanu.Doba trvání cca 2 hodiny.

Unipetrol RPA - 20.6.2017, 20:24
Ve 20:00 hod bylo ukončeno spalování veškeré produkce H2 z jednotky komprese vodíku. Kompresor je opět v provozu.

Unipetrol RPA - 20.6.2017, 17:35
Z důvodu výpadku kompresoru od blokády teploty trafa. Bude spalování produkce vodík. plynu bez sulfanu na polním hořáku fléry PR1. Doba trvání cca 3 hod.

Unipetrol RPA - 20.6.2017, 9:55
V době od 09:50 do 13:00 budou spalovány uhlovodíky na polním hořáku PCH I v souvislosti s odtlakováním a proplachem potrubí ze stáčení cisteren propylenu na polní hořák.

Aktuální informace o mimořádných událostech v průmyslových podnicích a o kvalitě ovzduší na Mostecku a v okolí. Obecné informace
o flérování (spalování na havarijní pochodni).



Studenti opět zkoumali, jak potraviny cestují

18. listopadu 2016

seminářeLektorky Ekologického centra Most pro Krušnohoří (ECM) připravily v roce 2016, za finanční podpory statutárního města Most, pro žáky a studenty ZŠ a SŠ nový seminář s názvem Cesta potravin. Ten má za cíl zvýšit povědomí žáků o potravinách, které každý den vidíme a nakupujeme v obchodech, a než dorazí na náš stůl procestují někdy i tisíce kilometrů. První cyklus 12ti seminářů probíhal v období od 23. května do 28. června 2016, druhý cyklus od 7. do 14. listopadu 2016. První cyklus navštívilo 197 a druhý 268 žáků a studentů.

seminářeSeminář „Cesta potravin“ probíhal v učebně Výzkumného ústavu pro hnědé uhlí a.s. a to ve dnech od 7. až do 14. listopadu 2016. Denně se konaly po dohodě s pedagogy vždy dva semináře a to od 8:30 do 10:00 hod. a od 10:30 do 12:00 hod.

Seminářů se zúčastnilo celkem 268 žáků a studentů, z Podkrušnohorského gymnázia v Mostě 25 studentů, ze Střední průmyslové školy a Střední odborné školy gastronomie a služeb v Mostě 82 studentů, ze ZŠ Chomutov, Hornické 4387 přijelo 29 žáků, ze 4. ZŠ Most 23 žáků, z 10. ZŠ Most 37 žáků, ze Soukromé střední školy pro marketing a ekonomiku podnikání 39 studentů, a ze ZŠ Litvínov – Hamr 33 žáků.

Jak semináře probíhaly?
seminářeNa začátku se vždy lektorky zeptaly studentů/žáků, zda chodí nakupovat, zda vaří a jestli se zajímají oni či jejich rodiče o to, co nakupují? Jestli vnímají, jaké mají potraviny složení, nebo jakého jsou původu? Dále jim byla položena otázka, zda si myslí, že cesta potravin i zemědělství nějak negativně ovlivňuje životní prostředí a zdraví lidí. Po krátké diskuzi lektorky zjistily, že většina studentů/žáků sice nakupuje a vaří, ale už se moc nezajímají, co potraviny obsahují, nebo odkud pocházejí, někteří z nich ale přiznali, že sice detailně nesledují zemi původu potravin, ale snaží se vyhnout polským výrobkům.

seminářePoté jim tedy lektorky vysvětlily, proč potraviny cestují a čím, jak může být značena země původu potravin na obalech, jaké jsou typy hospodaření v ČR, jaké jsou dopady cestování potravin na životní prostředí a jak oni sami můžou zmírnit dopady na životní prostředí a na své zdraví při nákupu potravin a další zajímavé informace.

Během semináře byly pro studenty/žáky připravené čtyři aktivity:
– „Nákup potravin", kdy si skupina žáků vybírala nejdříve z připravené nabídky potravin (obrázky - ovoce, zeleniny, oříšků, masa atd.), o kterých si myslí, že se do České republiky dováží a poté určovali nad mapou světa, z které země „nakoupené“ potraviny byly přivezeny.
Studenty/žáky nejvíce udivovalo, že se do ČR zbytečně dováží potraviny, které jsme si tu schopni vypěstovat sami, a že vyvážíme české potraviny raději do zahraničí, než aby se prodávaly v českých obchodech.

semináře- „Hledání zemi původu na potravinách“
Při této aktivitě se studenti/žáci podivovali nad tím, že u rýže je uvedena země původu Česko, že na upečení chleba se podílely tři země – ČR, Maďarsko a pšeničná mouka byla ze Slovenska. Pod označením Země původu mimo EU si nedokázali vybavit, odkud potravina je.

- „Značení potravin“, skupiny žáků měly k běžně používaným značkám (Klasa, BIO, FAIRTRADE,…) přiřadit vysvětlující popis.
V aktivitě byli studenti/žáci celkem úspěšní a nedělala jim velké problémy, i když značky na potravinách nesledují.

semináře - „Týdenní stravování rodin“, kde lektorky žákům rozdaly fotografie rodin z různých zemí celého světa.
Nejoblíbenější a nejvíce rozprouděná diskuze nastávala právě u této aktivity. Studenty/žáky nejvíce zajímalo, co jedí lidé i jiných zemí, v jakém množství a kolik utratí, bylo pro ně často velké překvapení. Nejvíce je překvapila rodina z Německa, která za svůj týdenní nákup utratí téměř deset tisíc korun a na druhou stranu je překvapila cena týdenního stravování rodiny ze Súdánu s cenou 24 Kč.

seminářeDiskutovalo se také o míře soběstačnosti České republiky v obživě obyvatelstva, co by se mělo zlepšit a jakým způsobem může cestu potravin ovlivnit jedinec, obec, stát. Někteří studenti i tak měli pocit, že stejně jako jedinci nic nezmůžeme a opět nastala zajímavá diskuze. V závěru semináře obdrželi žáci informace, kde je možné nakoupit farmářské potraviny, bio produkty či regionální potraviny.

Věříme, že semináře byly pro studenty i jejich pedagogy přínosné a nabyté znalosti a poznatky využijí ve škole i v každodenním životě.

Máte-li zájem o tento nebo jiný z našich seminářů, kontaktujte Ekologické centrum Most pro Krušnohoří na e-mailové adrese ecmost(zavináč)vuhu(tečka)cz nebo na bezplatném telefonu 800 195 342 či se přijďte osobně domluvit do kanceláře ECM v budově Výzkumného ústavu pro hnědé uhlí a.s., tř. Budovatelů 2830/3, Most.

logoIng. Hana Svašková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most

Tvorbu a realizaci seminářů finančně podpořilo statutární město Most, číslo smlouvy 231/27/2016.



Články a tiskové zprávy z roku 2016

2.12.2016 Který vánoční stromeček je ten nejlepší?

28.11.2016 Jaderný odpad v Lubenci na Lounsku?
25.11.2016 Kvalita ovzduší a zdraví obyvatelstva
21.11.2016 Barva listů a ovzduší
18.11.2016 Studenti opět zkoumali, jak potraviny cestují
4.11.2016 Co ví studenti o uhlí

31.10.2016 Komu se nelenilo a zelenalo?
19.10.2016 Hornictví, jeho tradice a studenti
17.10.2016 Ozvěny EKOFILMU pro žáky 1. a 15. ZŠ v Mostě
13.10.2016 Až se zima zeptá aneb Jak uchovávat potraviny zdravě a šetrně – bez elektřiny
12.10.2016 Jak se stát farmářem
11.10.2016 Studenti poznávali VÚHU a.s. a VŠB
5.10.2016 Ekocentrum na Svatomichaelských slavnostech 2016
3.10.2016 Lesní školky

30.9.2016 Studenti v Elektrárně Počerady
21.9.2016 Studenti se vydali na Cestu…aneb Uhelná maturita 2016
16.9.2016 Den otevřených dveří na vodním díle Přísečnice
1.9.2016 Lužická jezera největší uměle vytvořená vodní plocha Evropy

5.8.2016 CITES - úlovky z dovolené
4.8.2016 Evropská unie se brání invazním druhům

29.7.2016 CO2 patří pod zem?
17.7.2016 Salesiova výšina a naučná stezka
15.7.2016 EIA a veřejnost
11.7.2016 Kam o prázdninách?
1.7.2016 V ekocentru se zkoumala cesta potravin na náš stůl

29.6.2016 Národní přírodní rezervace Jezerka
28.6.2016 Na ZŠ Palacha se promítaly filmy o ekologii
23.6.2016 Ptačí oblast v Krušných horách
16.6.2016 Zápřednice jedovatá není žádná jedovatá bestie
14.6.2016 Bushmeat - nutnost obživy nebo mlsný jazyk?
10.6.2016 Exkurze v Záluží
6.6.2016 Modrá úsporám

26.5.2016 Včely a jejich tajemství
6.5.2016 Ozvěny EKOFILMU v Mostě
5.5.2016 Gymnázium Most dýchalo a chutně a zdravě se stravovalo
2.5.2016 Biopotraviny a kam za nimi v Ústeckém kraji?

29.4.2016 Ozvěny EKOFILMU v Mostě
29.4.2016 Hornická soutěž začíná
20.4.2016 Ústecký kraj má své regionální potraviny
15.4.2016 Ekozemědělství
11.4.2016 Nový zákon o odpadech a evropské směrnice
7.4.2016 Svoz bioodpadu z domácností
6.4.2016 Prezentace činnosti Ekologického centra Most pro Krušnohoří

21.3.2016 Soutěžte s námi neboť „Komu se nelení, tomu se zelení“
15.3.2016 Rostlinní sousedé a jejich vztahy
9.3.2016 Chráněné lokality – Co je nového v Ústeckém kraji?
7.3.2016 Les a kácení
1.3.2016 Pták roku 2016: červenka obecná

24.2.2016 Jaké jsou výsledky COP21 v Paříži?
19.2.2016 Půda, zdroj života
15.2.2016 Quo vadis EVVO?
8.2.2016 Nová zelená úsporám
1.2.2016 Neekologická změna ve způsobu účtování energií

19.1.2016 Jaké je životní prostředí Ústeckého kraje?
6.1.2016 Rok 2016 bude rokem luštěnin

leaf