Menu

Pro novináře

Tiskové zprávy rozesíláme místním médiím. Máte-li zájem je také dostávat, napište nám emailovou adresu, na kterou je máme zasílat. 

Archiv článků

Dění v průmyslu

UNIPETROL RPA - 12.11.2019, 12:00
Spalování části vodíkového plynu bez obsahu sulfanu. Z důvodu sníženého výkonu kompresoru bez možnosti najetí záložního.

Aktuální informace o mimořádných událostech v průmyslových podnicích a o kvalitě ovzduší na Mostecku a v okolí. Obecné informace
o flérování (spalování na havarijní pochodni).



Velkovýroba zeleniny a ovoce

27. srpna 2019

ovoce, zelenina, velkovýrobaVětšinu potravin kupujeme v obchodě. Spoléháme tak na velkovýrobu zeleniny a ovoce, často dováženého z celého světa. V následujícím článku vám přiblížíme výhody a nevýhody tohoto pěstování plodin ve velkém a dotkneme se i tématu samozásobitelství. Kdo využívá svoji zahradu pro vypěstování vlastních plodin nebo i balkon či truhlík za oknem, může za trochu starání získat čerstvé biopotraviny se zaručenou kvalitou a navíc i ušetří.

ovoce, zelenina, velkovýrobaDříve měla užitková zahrada pro domácnost velký význam i ekonomický přínos. Pak přišla změna, kdy byl na trhu dostatek levné zeleniny i ovoce všeho druhu. Dřina na zahradě se přestala vyplácet, a tak mnoho vlastníků zahrad přeměnilo záhony se zeleninou na trávníky, okrasné zahrady a udělali místo bazénům. Časem se ale kvalita potravin začala zhoršovat, běžně pěstovaná zelenina a ovoce obsahuje zbytky chemikálií, nové odrůdy jsou na pohled pěkné, ale ztratily chuť i obsah živin a uměle dozrávané ovoce nedosahuje kvality a chuti domácích plodů z našich zahrad. V současné době dává pěstování vlastní zeleniny a ovoce opět smysl a stává se trendem.

ovoce, zelenina, velkovýrobaVelkou část evropské spotřeby ovoce a zeleniny uspokojuje jižní Španělsko. V Almérii, pokryté ohromnými plastovými skleníky, se pěstuje zelenina po celý rok. Několik set kilometrů čtverečních pokrytých fólií zajišťuje produkci rajčat, okurek, jahod, melounů, cuket, vína a oliv. Sklízí se tu 3x až 4x do roka. Jedná se o speciálně vyšlechtěné druhy, které se pomalu kazí. Sklízejí se předtím, než úplně dozrají. Tyto rostliny nikdy nepřijdou do styku s půdou a přímým sluncem. Rostou pod igelitem ve speciálním písečném substrátu. Ve většině sklenících se pohybují zahraniční pracovníci s postřikovači, aby zásobovali rostliny směsí vody, hnojiv a podpůrných látek. Asi 10 % skleníků je řízeno počítačem. V tomto případě počítačem řízená stanice neustále vyhodnocuje stav substrátu a podle toho do roztoku přidává fosfáty, nitráty, pesticidy, ochranu proti hmyzu, látky proti plísni, látky pro dobrou barvu plodu apod. Klasické pěstování zeleniny se zde změnilo v industriální velkovýrobu potravin. Voda pro pěstování se čerpá z hlubinných vrtů, které drancují zásoby podzemních vod Španělska. Plody se sklízejí zelené, proto neobsahují ani kýžené vitamíny a další prospěšné látky. Putují tisíce kilometrů daleko a dozrávají v halách napuštěných plynem. Teprve pak se dostávají do obchodů.

Španělé takové plody nejedí, raději si kupují svá domácí na pohled ošklivá rajčata s různými kazy, která však přirozeně dozrála na slunci bez nadměrného množství chemie, a která také jako rajčata chutnají.

ovoce, zelenina, velkovýrobaNa pultech našich obchodů seženeme přibližně polovinu ovoce a zeleniny z domácích zdrojů. Ani běžná „česká“ zelenina a ovoce z konvenčního zemědělství však není ušetřena chemických úprav. Roste ale v naší domácí půdě, dozrává na slunci a její pěstování neškodí tolik životnímu prostředí, jako skleníky v Almérii. Po sklizni jsou nejprve odstraněny nežádoucí části, následuje třídění podle jakosti, mytí, stabilizace, balení a doprava.

Nejčastěji používanými zákroky jsou antioxidační máčení, balení do modifikované atmosféry, snížení pH apod. Mytí ovoce a zeleniny zahrnuje nejen omytí čistou vodou, ale také následné namáčení v sanitačních prostředcích na bázi chloru či peroxidu. Používají se například chlornan sodný, kyselina peroxyoctová, oxid chloričitý, peroxid vodíku nebo ošetření povrchu UV-C světlem. Krájené plody procházejí antioxidačním máčením, které napomáhá inhibici hnědnutí, snížení pH a zpevnění struktury. Vhodně zvolenou kombinací konzervačních zákroků lze zaručit těmto produktům dostatečnou dobu použitelnosti a tím zvládnout jejich průmyslovou výrobu. Nevýhodou jsou zbytky chemikálií v těchto potravinách.

ovoce, zelenina, velkovýrobaPokud chce někdo konzumovat opravdu zdravou zeleninu a ovoce bez chemických reziduí, musí se spolehnout na biopotraviny, farmářské výpěstky či vlastní produkci v biokvalitě. Nejjednodušším způsobem, jak se dostat k šetrně vypěstovaným potravinám jsou bedýnky - systém, kdy malopěstitelé rozvážejí lidem výpěstky ze svých zahrad v bedničkách. Zákazník v nich potom najde to, co zrovna v tu dobu dozrává a může být v kontaktu s člověkem, od něhož potraviny pocházejí. Stačí zapátrat na internetu a najít nejbližší bedýnkový systém.

Informace o kvalitní potraviny od farmářů můžete získat také prostřednictvím stránek www.scuk.cz. V tomto případě se potraviny dováží na výdejní místa. Při té příležitosti se můžete scuknout také s ostatními nakupujícími, kteří sdílejí stejnou vášeň pro lokální dobroty jako vy.

ovoce, zelenina, velkovýrobaMálokdo z nás si je ochoten připustit, že to podstatné na jablku i na dalších plodech není vnější nablýskaná vizáž, ale jeho vnitřní kvalita, ale je to tak. Jedno kvalitní jablko, které netrpí přešlechtěností, přílišnými postřiky a umělou závlahou, dokáže vydat víc vitamínů než jeden a půl kilogramu většiny nablýskaných kousků z obchodů s ovocem a zeleninou.

Dávejme si tedy větší pozor na to, co jíme. Podporujme lokální farmáře a zemědělce, zajímejme se, odkud potraviny pocházejí a jak byly vypěstovány. Není také od věci vědět, jak byla zvířata chována a jaký měla život. Svým zodpovědným nakupováním můžeme ovlivnit nabídku. Informací je na trhu dost, stačí mít zájem a správně si vybírat. A samozřejmě, čím více potravin si dokážeme vypěstovat vlastníma rukama bez použití chemie, tím lépe.

Jana Krátká
Ekologické centrum Most a Kralupy n/Vlt.
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most

Foto: pixabay.com

Zdroje:
https://ukp.vscht.cz
https://www.penize.cz
https://radiozurnal.rozhlas.cz
https://www.scuk.cz/



Články a tiskové zprávy z roku 2019

6.11.2019 Na rybách s ekocentrem II.
1.11.2019 Žáci v Mostě besedovali o ochraně životního prostředí

23.10.2019 Jak dopadl podzimní cyklus Uhelné maturity?
16.10.2019 Ekosemináře ve Štětí
9.10.2019 Uložení zahrady k zimnímu spánku
2.10.2019 Osvětová kampaň do čekáren pediatrů i do mateřských školek

30.9.2019 Podzimní semináře v ekocentru
27.9.2019 Textilní průmysl je druhým největším znečišťovatelem planety
20.9.2019 Uhelná maturita opět zde II.
18.9.2019 Rekultivace krajiny po těžbě uhlí na Mostecku
11.9.2019 Skauting - ekologie v praxi

27.8.2019 Velkovýroba zeleniny a ovoce
20.8.2019 Čistírny odpadních vod aneb co vše se dá spláchnout
12.8.2019 Ptactvo na mosteckých výsypkách
6.8.2019 Pěstitelské práce zpět do škol

23.7.2019 Přichází konec doby klecové?
15.7.2019 Tipy na ekodovolenou
3.7.2019 Ženy, které mění svět

26.6.2019 Zelený Oskar - unikátní biotechnologie HYDAL je vyroben z použitého fritovacího oleje
12.6.2019 Zelené nebezpečí – sinice
4.6.2019 Za uhlím a permoníky II.

20.5.2019 Přírodní zahrady
15.5.2019 Za uhlím a permoníky I.
13.5.2019 Národní přírodní rezervace na Mostecku
9.5.2019 OSN přijalo šestý Světový přehled životního prostředí
6.5.2019 Jarní finále Uhelné maturity

26.4.2019 Naši malí sousedé – Znáte ptáky ve svém městě?
23.4.2019 Lektorky ekocentra učily v Oseku
16.4.2019 Na rybách s ekocentrem
15.4.2019 Zdobení velikonočních vajíček jinak
11.4.2019 Trávník nebo kvetoucí louka?
8.4.2019 Uhelná maturita opět zde
4.4.2019 Hravě s odpady

20.3.2019 Léčivé rostliny u prahu našeho domu II.
14.3.2019 Jarní úklid bez chemie
1.3.2019 Léčivé rostliny u prahu našeho domu I.

19.2.2019 Výroba domácí kosmetiky
7.2.2019 Mufloni na mosteckých výsypkách

31.1.2019 Klimatická změna a proč je přehlížena
11.1.2019 Zahřívající a ochlazující potraviny
2.1.2019 Oceány bez plastů?

leaf