Menu

Pro novináře

Tiskové zprávy rozesíláme místním médiím. Máte-li zájem je také dostávat, napište nám emailovou adresu, na kterou je máme zasílat. 

Archiv článků

Dění v průmyslu

Unipetrol RPA - 22.1.2018,11:30
Ukončeno spalování uhlovodíků na polním hořáku PCH I po přejetí typu prášků na výrobně polypropylenu.

Unipetrol RPA - 22.1.2018,5:00
Zahájeno spalování uhlovodíků na polním hořáku PCH I, přejezd typu prášku na výrobně PP.

Aktuální informace o mimořádných událostech v průmyslových podnicích a o kvalitě ovzduší na Mostecku a v okolí. Obecné informace
o flérování (spalování na havarijní pochodni).

Vyhodnocení vánoční soutěže

29. prosince 2011

Skoro celý prosinec jste mohli Vy, nadšenci pro chemii nebo jen ti, kteří rádi soutěží, spolu s Ekologickým centrem soutěžit o zajímavé ceny, které věnovala společnost UNIPETROL RPA, s.r.o. Stačilo k tomu opravdu málo – pro některé tužka a papír, pro jiné počítač, ale pro všechny zúčastněné dozajista otevřená mysl a pár znalostí.



Vánoční soutěž, která byla vyhlášena na začátku prosince byla zaměřena na chemii – na obor, který je často neprávem kritizován, ale bez kterého si dnešní život neumíme představit. Chemiii byl věnován celý rok 2011, neboť tento rok byl mezinárodní organizací UNESCO a Mezinárodní unií čisté a aplikované chemie IUPAC vyhlášen Mezinárodním rokem chemie (International Year of Chemistry, IYC). Cílem bylo představit veřejnosti chemii jako jeden z klíčových oborů dnešní doby, jako nedílnou a každodenní součást našeho života. Ruku v ruce s tím jde snaha také zvýšit zájem o chemii u mladé generace. Soutěží jsme chtěli poukázat, že chemie je věda nejen užitečná, ale také zábavná.

„Chemická“ vánoční soutěž probíhala, jak již bylo napsáno, od začátku prosince do 23.12.2011 a zúčastnit se jí mohly opravdu všechny věkové kategorie. Veškeré podmínky byly k dispozici na našich webových stránkách, dvakrát se zpráva o soutěži objevila i v Deníku Mostecka a v zaměstnaneckém časopisu České rafinérské a.s. - ECHO. Proto si na nezájem z řad veřejnosti tentokráte opravdu nemůžeme stěžovat. Doputovalo k nám celkem 144 odpovědí, z nichž ale jen 54 bylo správných.

Správné odpovědi naleznete ZDE

Převážnou část našich soutěžících tvořili žáci 8. a 9. tříd základních škol, ale s chutí si zasoutěžily celé rodiny, kde se do vědomostního klání mnohdy zapojili všichni rodinní příslušníci bez rozdílu věku. Nejstarší účastnici soutěže bylo úctyhodných 84 let. Poměr zastoupení počtu mužů a žen v soutěži byl jistou dobu poměrně vyrovnaný, přesto se ale při konečném sčítání ukázalo, že mužská část populace (cca 56 %) je od přírody soutěživější než ženská (cca 44 %) a to o cca 12 %.

K nejzajímavějším momentům při vyhodnocování výsledků soutěže patřila část , ve které jsme se ptali: „Co se Vám vybaví, když se řekne chemie?“ Mnohdy jsme se nestačili divit, co toto slovo v lidech evokuje – přes pokusy, laboratoře a chemické vzorečky došlo i na osobní zážitky, dojmy či dokonce vzpomínky. Některé nás opravdu pobavily a abychom je poslali „dál“, nabízíme pár těch nej:

1. Chemie je věda vonná, chutná, barevná, prskající a dýmající. Je vtipná a ráda žertuje. Totéž platí i o chemicích.
2. Chemie – dlouhá hodina plná mučení.
3. Chemie – vzorce, prvky, láska.

Chtěli bychom Vám všem, kteří si v předvánočním bláznění našli chvilku, zastavili se a zasoutěžili si s námi, poděkovat, a sdělujeme Vám, že vylosování výherců vánoční soutěže proběhne v prvním lednovém týdnu za účasti zástupců sponzora soutěže společnosti UNIPETROL RPA, s.r.o.

Držíme všem palce a těšíme se na osobní setkání s výherci, které budeme ihned po vylosování kontaktovat.

Šťastný a spokojený nový rok 2012 přeje kolektiv Ekologického centra Most pro Krušnohoří.

Martina Černá
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s.

Články a tiskové zprávy z roku 2011

29.12.2011 Vyhodnocení vánoční soutěže
29.12.2011 Územní rozhodnutí o výstavbě zařízení k EVO schváleno
22.12.2011 GEOBAL 4 vyhověl emisím pro jeho spalování
14.12.2011 Vánoce bez příchutě konzumu
12.12.2011 Veřejné projednání plánované výstavby spalovny odpadů v Komořanech
8.12.2011 Globální oteplování – fakta a fikce
30.11.2011 NEPROPÁSNĚTE NAŠI VÁNOČNÍ SOUTĚŽ O ZAJÍMAVÉ CENY!
29.11.2011 Ekologické centrum Most pro Krušnohoří je členem monitorovací skupiny spalovací zkoušky GEOBALU 4
24.11.2011 Veřejné projednávání je pro všechny
21.11.2011 Vánoce přicházejí aneb „Stromeček pod stromeček“
4.11.2011 Jak jsme lámali rekordy…
2.11.2011 Jak jsme prezentovali AKTA U v kraji karlovarském
25.10.2011 Tonery, tonery, tonery…
24.10.2011 Ohlédnutí za seminářem „Prach v ovzduší veřejnost“
18.10.2011 Jak probíhalo vyhodnocení soutěže "Příběhy, pověsti a pohádky o uhlí"
15.10.2011 Co nás v nadcházejícím období čeká? aneb Podzim barevný i šedivý 1
13.10.2011 Jaký byl festival EKOFILM 2011?
11.10.2011 Vyhodnocení soutěže "Příběhy, pověsti a pohádky o uhlí" skončila
5.10.2011 KDO POLETÍ? aneb Soutěž „PŘÍBĚHY, POVĚSTI A POHÁDKY O UHLÍ“ skončila
27.9.2011 NA CO SE EKOLOGICKÉHO CENTRA OBČANÉ PTAJÍ…
22.9.2011 ČAJ V KVALITĚ BIO ANEB HURÁ NA ŠÍPKY
19.9.2011 Pozvánka na Ekofilm 2011
14.9.2011 Komise pro životní prostředí Euroregionu Krušnohoří jednala ve VÚHU a.s. Most
8.9.2011 Ekoporadkyně na safari
5.9.2011 Pozvánka na seminář PRACH V OVZDUŠÍ A VEŘEJNOST
23.8.2011 Konference Energie v průmyslu chytře a efektivně
8.8.2011 Daruj, věnuj...hlavně nevyhazuj
1.8.2011 VYHRAJTE SOUTĚŽ A PROLEŤTE SE NAD KRAJEM S LEPŠÍ VYHLÍDKOU!
22.7.2011 Zveřejnění záměru Severočeských dolů a.s.
13.7.2011 Plánujete sázet stromy?
1.7.2011 Léto budiž pochváleno!
29.6.2011 Světelné znečištění - hvězdná obloha v nedohlednu?
17.6.2011 Studijní návštěva komise ENVE v Ústeckém kraji
16.6.2011 1. Světová vědecká konference o ochraně ovzduší - PETrA 2011
14.6.2011 Znáte naše lesy?
3.6.2011 Odborníci z Evropy si přijedou prohlédnout doly a rekultivace a my budeme u toho
2.6.2011 „Uhlí – energie i chemie“
31.5.2011 Novela zákona o odpadech
25.5.2011 Vyhodnocení zimní fotosoutěže
24.5.2011 Evropský den parků - 24. května 2011
20.5.2011 Novela zákona o ovzduší zamítnuta
20.5.2011 Pokračování programu Zelená úsporám
18.5.2011 2011: Mezinárodní rok chemie
2.5.2011 Omluva soutěžícím a Vítání ptačího zpěvu na Jezeří
26.4.2011 Naučná stezka Základní školy ve Svážné ulici
22.4.2011 Velikonoce
19.4.2011 Vymírání vzácných, zavlékání nepůvodních
7.4.2011 Severočeské farmářské trhy
5.4.2011 Účast na festivalu Jeden svět 2011
4.4.2011 Uhelné safari 2011
25.3.2011 Vyberte oblíbený strom do ankety
23.3.2011 Pozvánka na festival Jeden svět
21.3.2011 Jaro je tady a s ním také cyklistická sezóna
18.3.2011 Jakou ekologickou stopu po sobě zanecháváme
18.3.2011 Jarní bylinky pomáhají našemu zdraví
18.3.2011 Podpořte naši planetu Hodinou Země
31.1.2011 Novinky ze světa chemie
19.1.2011 Atlasy skládek odpadů
17.1.2011 Koho trápí hromádky?
14.1.2011 Fotografická soutěž Ekologického centra Most – „Člověk a příroda v zimě“
13.1.2011 Voda v zimě
12.1.2011 Nová vyhláška MŽP pro těkavé organické látky
12.1.2011 Váháte stále s výměnou staré klasické žárovky za novou?
11.1.2011 Topíme a dýcháme
7.1.2011 Největší zdroje znečištění vodních toků
4.1.2011 Koupí nového spotřebiče lze šetřit

leaf