Menu

Pro novináře

Tiskové zprávy rozesíláme místním médiím. Máte-li zájem je také dostávat, napište nám emailovou adresu, na kterou je máme zasílat. 

Archiv článků

Dění v průmyslu

Unipetrol RPA - 24.4.2018, 4:33
V souvislosti s najížděním jednotky termického štěpení vakuových zbytků dochází ke spalování nestandartních odplynů na fleře NRL. Doba trvání: 24 hod.

Unipetrol RPA - 22.4.2018, 6:05
Ukončeno spalování uhlovodíkových plynů s obsahem sulfanu. Doba trvání události: 20hod.

Unipetrol RPA - 21.4.2018, 8:24
V souvislosti s odstavováním PS 3611 - Komora 11 do plánované zarážky dochází ke spalování uhlovodíkových plynů s obsahem sulfanu. Doba trvání události: 12hod.

Unipetrol RPA - 9.4.2018, 8:05
Ve dnech 9.4., 11.4., 16.4., 23.4., 25.4., 30.4., 2.5., 7.5., 9.5., 14.5., 16.5., 21.5., 23.5., 28.5., 30.5. a 4.6. 2018 v době od 16:00 do 17:00 hodin a ve dnech 18.4. a 6.6.2018 v době od 12:30 do 13:30 hodin bude probíhat v areálu Chempark plánovaný požární výcvik zaměstnanců zařazených do preventivních požárních hlídek společnosti UNIPETROL RPA, s.r.o. – RAFINÉRIE. Součástí výcviku bude nácvik hasebního zásahu, který bude prováděn za asistence Hasičského záchranného sboru společnosti Unipetrolu RPA, s.r.o. na zabezpečeném prostoru bloku 44, SO 4418 – čistící plocha RAFINÉRIE. Vedlejším efektem nácviku může být výskyt kouřových plynů pozorovatelných i za hranicemi průmyslového areálu.

Aktuální informace o mimořádných událostech v průmyslových podnicích a o kvalitě ovzduší na Mostecku a v okolí. Obecné informace
o flérování (spalování na havarijní pochodni).



Vyhodnocení zimní fotosoutěže

25. května 2011

Letošní zima opravdu nešetřila sněhem, ale ani mrazy. Dá se říci, že byla přesně taková, jakou ji známe z Ladových obrázků a také z vyprávění našich dědečků a babiček. Pohled na zasněžené stromy, keře, louky i zamrzlé vodní hladiny pod bělostnou pokrývkou přímo vyzýval k zachycení nějakého toho snímečku.

„Konečně!“, takhle si jistě povzdychnete vy, účastníci naší fotosoutěže „Člověk a příroda v zimě“ vyhlášené dne 14. ledna a trvající do prvního jarního dne, tj. 21. března 2011. „Konečně!“, můžeme si vydechnout i my, nebudeme vás totiž dále trápit a napínat. Je za námi doba náročného posuzování a těžkého rozhodování, ale teď už máme jasno.

Moc nás těší, že jste s námi, že se zapojujete do našich soutěží, že nás vnímáte a berete na vědomí. Bez vás totiž nemůže žádná soutěž existovat a probíhat. Už jste snad viděli soutěž bez soutěžících? Ne. Prostě bez vás to nejde.

My víme, že jsme si dali na čas, že nám to trochu trvalo, ale když ono to opravdu nebylo nijak jednoduché vybrat z tolika fotografií ty pravé, ty nejlepší, ty vítězné. A podle čeho vlastně hodnotit? Každý z hodnotících měl vlastní kritéria. Někomu šlo nejvíce o profesionální snímek, jiný hodnotil zejména zimu jako hlavní fenomén, další nápaditost, vtip, originalitu a fantazii.

Odborníky zastupovala Eva Čermáková, zkušená fotografka z Veltrus. Město Kralupy, v němž sídlí naše pobočka, ji zná velmi dobře. Vystudovala střední grafickou školu, obor fotografie a mnoho let se věnovala výhradně práci ve svém fotoateliéru. V současné době je zaměstnána na Odboru kultury Městského úřadu v Libčicích nad Vltavou, stále však fotografuje pro firmy, organizace i soukromé osoby. Nejraději si ale fotí pro sebe: krajinu a stromy.

Dalšími hodnotícími byly ekoporadkyně Ekologických center v Mostě a v Kralupech nad Vltavou, návštěvníci našich webových stránek, rozhodující slovo však měl spoluautor vítězné ceny „Velké kroniky o hnědém uhlí“, kterým je Dr. Ing. Lubomír Chytka.

A tak jsme dali hlavy dohromady, odborníci i amatéři, a můžeme vám konečně předložit výsledky. Zvlášť odměněni budou i autoři snímků, které získali největší počet hlasů u našich čtenářů. Jistě jste již netrpěliví, a tak bychom měli rychle přejít k vyhlášení výsledků. Snad vás ty ledové fotografie alespoň trochu osvěží v současných teplých dnech.

V kategorii Zimní toulky mosteckou a litvínovskou krajinou zvítězil Martin Fridrich, který namířil svůj fotoaparát na mostecký kostel Nanebevzetí Panny Marie.

První místo v kategorii Jak se žije zvířatům v zimě náleží Martě Gärtnerové s fotografií drozdů kvíčal na jejich oblíbených jeřabinách.

Vítězkou další kategorie Brrr… to je zima je Iveta Hradecká a její psí kamarád, který je zřejmě velkým milovníkem zimy.

Marta Gärtnerová se stala vítězkou i v kategorii Poezie zimy s poeticky laděným snímkem keře v mlžném oparu zasněžené krajiny.

Vítězství v poslední z kategorií Příroda v detailu získala Lenka Kučerová jež zaměřila hledáček svého fotoaparátu na krásně ojíněné červené plody kaliny obecné.

Definitivním vítězem celé soutěže napříč všemi kategoriemi se stala Marta Gärtnerová.

Sdělili jsme vám jména výherců, ale to ještě samozřejmě není vše. Kromě prvních míst existují přece ještě místa druhá a třetí, a v našem případě také vítězové, jež byli zvoleni našimi čtenáři. Pro všechny máme ceny a pozornosti, které věnovaly Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Město Litvínov a firma TRANSPORT TV s.r.o. Hlavními cenami ve všech kategoriích je Velká kronika o hnědém uhlí.

Rádi bychom se však se všemi vítězi setkali při slavnostním předávání cen ve Výzkumném ústavu pro hnědé uhlí a.s. v průběhu měsíce června. Ceny předá všem výhercům autor a možná dokonce oba autoři Velké kroniky o hnědém uhlí Ing. Václav Valášek a Dr. Ing. Lubomír Chytka, technický náměstek Výzkumného ústavu pro hnědé uhlí a.s. Můžete se tak nejen setkat s autory této mimořádné publikace, ale i získat jejich podpisy do knihy.

Vítězné fotografie umístěné v soutěži na 1. místech

Vítězné fotografie umístěné v soutěži na 2. místech

Vítězné fotografie umístěné v soutěži na 3. místech

Současně s hodnocením fotografií (odborným i amatérským) probíhalo i hlasování o nejhezčí fotografii na facebooku Ekologického centra Most pro Krušnohoří, trvající od 22. března do 10. dubna 2011 (24:00), které fotografie získaly největší sympatie se můžete přesvědčit zde.

Vítězné fotografie absolutní vítězky, paní Marty Gärtnerové

Gratulujeme všem vítězům, děkujeme všem, kteří se zúčastnili a těšíme se na vaše příspěvky, odpovědi atd. při dalších soutěžích Ekologického centra Most pro Krušnohoří.



Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s.

Články a tiskové zprávy z roku 2011

29.12.2011 Vyhodnocení vánoční soutěže
29.12.2011 Územní rozhodnutí o výstavbě zařízení k EVO schváleno
22.12.2011 GEOBAL 4 vyhověl emisím pro jeho spalování
14.12.2011 Vánoce bez příchutě konzumu
12.12.2011 Veřejné projednání plánované výstavby spalovny odpadů v Komořanech
8.12.2011 Globální oteplování – fakta a fikce
30.11.2011 NEPROPÁSNĚTE NAŠI VÁNOČNÍ SOUTĚŽ O ZAJÍMAVÉ CENY!
29.11.2011 Ekologické centrum Most pro Krušnohoří je členem monitorovací skupiny spalovací zkoušky GEOBALU 4
24.11.2011 Veřejné projednávání je pro všechny
21.11.2011 Vánoce přicházejí aneb „Stromeček pod stromeček“
4.11.2011 Jak jsme lámali rekordy…
2.11.2011 Jak jsme prezentovali AKTA U v kraji karlovarském
25.10.2011 Tonery, tonery, tonery…
24.10.2011 Ohlédnutí za seminářem „Prach v ovzduší veřejnost“
18.10.2011 Jak probíhalo vyhodnocení soutěže "Příběhy, pověsti a pohádky o uhlí"
15.10.2011 Co nás v nadcházejícím období čeká? aneb Podzim barevný i šedivý 1
13.10.2011 Jaký byl festival EKOFILM 2011?
11.10.2011 Vyhodnocení soutěže "Příběhy, pověsti a pohádky o uhlí" skončila
5.10.2011 KDO POLETÍ? aneb Soutěž „PŘÍBĚHY, POVĚSTI A POHÁDKY O UHLÍ“ skončila
27.9.2011 NA CO SE EKOLOGICKÉHO CENTRA OBČANÉ PTAJÍ…
22.9.2011 ČAJ V KVALITĚ BIO ANEB HURÁ NA ŠÍPKY
19.9.2011 Pozvánka na Ekofilm 2011
14.9.2011 Komise pro životní prostředí Euroregionu Krušnohoří jednala ve VÚHU a.s. Most
8.9.2011 Ekoporadkyně na safari
5.9.2011 Pozvánka na seminář PRACH V OVZDUŠÍ A VEŘEJNOST
23.8.2011 Konference Energie v průmyslu chytře a efektivně
8.8.2011 Daruj, věnuj...hlavně nevyhazuj
1.8.2011 VYHRAJTE SOUTĚŽ A PROLEŤTE SE NAD KRAJEM S LEPŠÍ VYHLÍDKOU!
22.7.2011 Zveřejnění záměru Severočeských dolů a.s.
13.7.2011 Plánujete sázet stromy?
1.7.2011 Léto budiž pochváleno!
29.6.2011 Světelné znečištění - hvězdná obloha v nedohlednu?
17.6.2011 Studijní návštěva komise ENVE v Ústeckém kraji
16.6.2011 1. Světová vědecká konference o ochraně ovzduší - PETrA 2011
14.6.2011 Znáte naše lesy?
3.6.2011 Odborníci z Evropy si přijedou prohlédnout doly a rekultivace a my budeme u toho
2.6.2011 „Uhlí – energie i chemie“
31.5.2011 Novela zákona o odpadech
25.5.2011 Vyhodnocení zimní fotosoutěže
24.5.2011 Evropský den parků - 24. května 2011
20.5.2011 Novela zákona o ovzduší zamítnuta
20.5.2011 Pokračování programu Zelená úsporám
18.5.2011 2011: Mezinárodní rok chemie
2.5.2011 Omluva soutěžícím a Vítání ptačího zpěvu na Jezeří
26.4.2011 Naučná stezka Základní školy ve Svážné ulici
22.4.2011 Velikonoce
19.4.2011 Vymírání vzácných, zavlékání nepůvodních
7.4.2011 Severočeské farmářské trhy
5.4.2011 Účast na festivalu Jeden svět 2011
4.4.2011 Uhelné safari 2011
25.3.2011 Vyberte oblíbený strom do ankety
23.3.2011 Pozvánka na festival Jeden svět
21.3.2011 Jaro je tady a s ním také cyklistická sezóna
18.3.2011 Jakou ekologickou stopu po sobě zanecháváme
18.3.2011 Jarní bylinky pomáhají našemu zdraví
18.3.2011 Podpořte naši planetu Hodinou Země
31.1.2011 Novinky ze světa chemie
19.1.2011 Atlasy skládek odpadů
17.1.2011 Koho trápí hromádky?
14.1.2011 Fotografická soutěž Ekologického centra Most – „Člověk a příroda v zimě“
13.1.2011 Voda v zimě
12.1.2011 Nová vyhláška MŽP pro těkavé organické látky
12.1.2011 Váháte stále s výměnou staré klasické žárovky za novou?
11.1.2011 Topíme a dýcháme
7.1.2011 Největší zdroje znečištění vodních toků
4.1.2011 Koupí nového spotřebiče lze šetřit

leaf