Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Geocaching – skvělá zábava pro každého

Geocaching – skvělá zábava pro každého



Vyvěšeno: 28. 6. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 57-2023

geocache-g4a3c9db67_640.jpgGeocaching – skvělá zábava pro každého

Pokud vás již obyčejné výlety či procházky po okolí nebaví, zkuste si je ozvláštnit hrou na pomezí turistiky a sportu – geocashingem.  Člověk zabývající se geocachingem bývá označován jako tzv. kačer. Naopak lidé, kteří nemají o téhle hře ani zdání jsou označováni jako tzv. mudlové. Hra je založena na nalezení „kešky“ pomocí zeměpisných souřadnic, která je povětšinou ukryta na zajímavých místech. Jejich úkolem je tak dostat „kačery“ do tajemných zákoutí v České republice, nebo také ve zbytku světa. Momentálně je po celém světě ukryto více, než 3 milióny „keší“.


Historie a současnost

Geocaching vznikl v USA bezprostředně poté, co začátkem května roku 2000 rozhodnutí tehdejšího amerického prezidenta Clintona odstranilo umělou odchylku, přidávanou do signálu GPS a zlepšilo tak přesnost tohoto navigačního systému pro běžné civilní uživatele z desítek až stovek na několik metrů. Po celém světě od té doby stoupal počet „kešek“, a to vyloženě rapidní rychlostí. První „keška“ v ČR byla založena již v roce 2001 a je aktivní dodnes. V září roku 2006 vzrostl počet skrýší v Česku na celkem 2570 a český geocaching dále prožíval svůj boom, neboť v listopadu 2007 bylo na českém území zaregistrováno již přes 5600 skrýší. Do roku 2015 u nás stoupl počet aktivních „keší“ nad 40 tisíc a aktivních geocacherů na 20 tisíc. Nyní můžeme po celé republice najít přes 60 tisíc „kešek“.

Jak začít?

S geocashingem můžete začít klidně ihned. Stačí se zaregistrovat na oficiálních stránkách a stáhnout aplikaci Geocaching do svého mobilního telefonu. Na mapě tak můžete vidět „kešky“ ve vaší blízkosti. Přečtěte si podrobnosti o „keši“, také nezapomeňte na nápovědu (hint), která vám velmi usnadní hledání. Je zde také možnost zobrazit „kešku“ na serveru mapy.cz. Tam lokaci vidíte na velmi podrobných ortofotomapách, takže když přijdete na místo, máte velmi dobrou představu, kde se „keš“ nachází. Existují totiž „keše“ vícero typů. Kromě tradičních „keší“, kde již máte souřadnice pokladu, existují také multi a mystery „keše“. U „keší“ typu multi musíte většinou obejít několik zastávek (anglicky stage) a zjistit určité informace. Mystery keše jsou často náročnější, ale o to máte větší radost z jejich nálezu. Pro jejich nalezení je nutná domácí příprava, většinou musíte rozluštit například šifru, na internetu vyhledat nějaké informace nebo vyřešit matematickou hádanku. K některým „keším“ se dá dostat autem, ale mnohem lepší zážitek máte, když vyrazíte na kole nebo pěšky. Často se i pořádně zapotíte, „kešky“ bývají na vysokých kopcích, jsou i „kešky“ horolezecké nebo potápěčské.

Proč by vás mohl geocaching bavit?

Možná si pokládáte otázku, proč by vás zrovna tato hra měla bavit. Důvodů najdeme spoustu, mezi ty hlavní patří ale zejména:

  • Objevování zajímavých míst – kdo by nerad objevoval nová místa ve svém okolí, ale i kdekoliv jinde. Navíc „keš“ může být ukryta i v netradičním objektu nebo na místě, kde se udála nějaká historická událost, na místě s přírodní zajímavostí nebo byla vytvořena na něčí počest. V popisu „keše“ (listingu) by zakladatel měl uvést důvod, proč zde „keš“ umístil a co je na tomto místě zajímavého.
  • Bezcílné bloumání po přírodě má konečně nějaký smysl. Pokud nemáte důvod vyrazit do přírody, třeba vás tato hra pobídne!
  • Zábava – dle mých zkušeností je hledání „kešek“ velká zábava. Když jsou krabičky navíc umístěny na stromě v umělých šiškách, nebo pod kamením a vám se je nedaří delší dobu najít, jste na sebe o to více pyšní, když je naleznete.
  • Soutěžení – Mnoho z nás patří mezi soutěživé typy. V geocachingu se počítají nalezené „keše“ a ten pocit, když nějakého „kačera“ překonáte, je prostě super.

Hra je určená pro staré i nejmladší, proto neváhejte a zkuste si tímto „lovem“ ozvláštnit letní výlety.


Alena Hubáčková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Geocaching
http://www.geocaching.cz/page/index.html
https://www.geocaching.com/blog/2018/12/geocaching-country-focus-czechia/
https://kesky.cz/zaciname-s-geocachingem/co-je-to-geocaching/
https://www.kudyznudy.cz/aktuality/geocaching-a-co-to-vlastne-je
https://edu.ceskatelevize.cz/video/10011-geocaching-jak-zacit


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 14. 06. 2023 6:53