Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Letní slunovrat – svátek matky Země

Letní slunovrat – svátek matky Země



Vyvěšeno: 21. 6. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 55-2023

solstice-g490d2a456_640.jpgLetní slunovrat – svátek matky Země

Den slunovratu - 21. červen, nejdelší a nejjasnější den v roce, byl provázen od minulosti řadou rituálů. Tento svátek matky Země slaví celá Evropa. Svatojánská noc, svátek Jana Křtitele, Litha, Kupadla – to vše je letní slunovrat, jen se jinak jmenuje. Význam je vždy stejný. Slunce, příroda a lidé jsou na vrcholu svých sil. V rituálech hrají důležitou roli bylinky, květiny, voda a oheň. Naši předkové byli s přírodou propojeni, zkusme se v tomto období na chvíli zastavit a zajít do přírody, možná objevíme, že Slunce slaví slunovrat s námi.

Ve středu 21. června v pozdním odpoledni (v 16:58) nastane letní slunovrat. Letní slunovrat (solstitium) je astronomický termín pro okamžik, kdy má Slunce vůči světovému rovníku největší deklinaci. Nastává na severní polokouli obvykle 21. června, přičemž přesný čas se mírně mění. V tento den přijde po svítání nejdelší den a po západu slunce nejkratší noc. Toto je chvíle největší plnosti v přírodě. Příroda je přeplněna vůněmi, květinami, růstem a krásou. Zároveň je to okamžik, kdy se můžeme dotknout toho nejhlubšího v nás. Letní slunovrat je také astronomickým bodem, kdy můžeme oficiálně prohlásit, že přišlo léto.

Během letního slunovratu se nikdy v noci úplně nesetmí. Objevuje se tzv. astronomický soumrak – na první pohled noc, ale hvězdy jsou vidět špatně. České slovo slunovrat vzniklo podle ročního pohybu vycházejícího Slunce nad obzorem. Poté, co Slunce dospělo k nejsevernějšímu bodu východů a západů, se nyní bude vracet po obzoru na jih. Na nejjižnější bod své pouti dospěje za zimního slunovratu.

Podle keltských tradic se v noci v den letního slunovratu pálily na nejvyšších kopcích posvátné ohně. Oslavy provázely tance okolo ohňů, rozhazování uhlíků po polích pro zajištění dobré úrody a žehnání dobytku zapálenými bylinami. Křesťané pletli svatojánské kytice či věnečky z devatera kvítí, nejčastěji je prohazovali dveřmi, pokládali pod polštář anebo podávali oknem. Slované si první koupelí ve studené vodě přivolávali vláhu a úrodu, ohněm zaháněli zimu a sexuální nevázaností zaručovali pokračování rodu. Děvčata si pletla věnce a posílala je po vodě. Hledal se bájný kapradinový květ. Symbolem svátku byl modrožlutý květ černýše hajního. Sbíraly se léčivé a posilující byliny, které v době letního slunovratu údajně mají největší účinky. 

V souvislosti s měřením času a určováním okamžiku významných dnů, jakými právě slunovrat byl, vznikaly megalitické stavby – samostatně stojící štíhlé kameny – tzv. menhiry, kamenné řady nebo celé kamenné kruhy, jako je známé Stonehenge. Tyto stavby byly budovány zřejmě nejen jako astronomické observatoře, ale také zde mohly probíhat rituální obřady. Na severu Čech se můžeme vydat třeba do vesnice Klobouky u Slaného, kde stojí největší český menhir – Kamenný pastýř. Své tajemství o letním slunovratu mohou vydat i Kounovské kamenné řady, o jejichž významu vědci doposud vedou spory. Zkuste se brzy ráno na některém z těchto míst pozorně dívat. Nevychází slunce někde nad vchodem do valů či nad místem, kde stála před tisíci lety svatyně?

Mysteriózní divadlo se odehraje na Pražském hradě. Lze ho vidět jen jednou za rok z jednoho místa – z Karlova mostu. Slunce prosvítí věž katedrály svatého Víta, pod kterou je pochován svatý Václav, a po chvíli zapadne do míst, kde je pochován svatý Vít. Stoupněte si 21. června 2023 před západem slunce na Karlův most, do brány Staroměstské mostecké věže (dobře uvidíte i z malého Křížovnického náměstí zpod sochy Otce vlasti). Sledujte katedrálu svatých - Víta, Václava a Vojtěcha (neboli chrám svatého Víta na Pražském hradě). Slunce nejprve projde lucernou velké jižní věže katedrály, pod kterou je pochovaný svatý Václav, poté zamíří do lucerny východní gotické věžičky, pod kterou leží ostatky svatého Vojtěcha, a nakonec zapadne v místech, kde jsou uloženy ostatky svatého Víta.

V dnešní době již nemáme dřívější hluboké spojení s přírodou a dnešní život nám přináší mnoho jiných starostí. Není to dobře ani špatně – je to součást vývoje, kterým jako lidstvo procházíme. Dnes lze najít spousty míst, kde se opět setkáte se slavnostmi Slunovratu nebo Svatojánské noci. Sílu letního slunovratu a začátek léta lze slavit nejen tancem, hudbou ale i dobrým jídlem, procházkou při nejkratší noci, čekáním na západ slunce, přírodní vodní koupelí nebo sběrem léčivých bylin. Pokud si najdeme čas se zastavit a vcítit se do sebe, pravděpodobně zjistíme, že něco z nás se v létě opravdu nachází kdesi „ve výšinách“. Koneckonců naše touha cestovat v létě do dálek je toho vnějším projevem.

Iveta Mrkáčková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com

Zdroje:

Přichází letní slunovrat – užijte si nejdelší dny v roce a skvělé letní programy – Kudy z nudy
Letní slunovrat | iQBLOG | iQLANDIA
Co znamená letní a zimní slunovrat? A jak ho naši předci prožívali? Expedice do světa lidové magie | Dvojka (rozhlas.cz)
Den slunovratu a svatojánské oslavy: Tipy z celého Česka – Kudy z nudy
Pražské slunovratové mystérium - Horydoly.cz - Outdoor Generation
Léto – Jan – Odysea poznání (odyseapoznani.cz)


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 14. 06. 2023 6:53