Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Seriál "Opeřenci na výsypkách": skřivan a stehlík

Seriál "Opeřenci na výsypkách": skřivan a stehlík



Vyvěšeno: 23. 7. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 67-2023

Seriál "Opeřenci na výsypkách": skřivan a stehlík

Přinášíme další díl našeho seriálu "Opeřenci na výsypkách", který se, jak název napovídá, věnuje vzácným a často ohroženým druhům ptactva, které můžeme potkat na okrajích lomů či výsypkách. V průběhu letošního roku vám představíme přes padesát opeřenců, kteří se zabydleli právě v těchto biotopech. Náš malý „ptačí“ seriál jsme připravili ve spolupráci s p. Josefem Horákem, amatérským ornitologem a úžasným fotografem naší přírody. Pojďte se spolu s námi něco dozvědět a zároveň se pokochat krásnými snímky.


P8031186-ORF_DxO_DeepPRIME.jpgSkřivan polní
(Alauda arvensis)

Skřivan je jeden z nejznámějších druhů v lidských pořekadlech a říkankách, nejznámější rčení, které zní „v únoru si musí vrznout i kdyby měl zmrznout“, vypovídá o jeho brzkém příletu, velmi často již v únoru a také o jeho zpěvu, který je charakterizován jako drnčivý, cvrlikavý a hvízdavý. Při obsazování teritorií je vidět samečky, jak za stálého zpěvu spirálovitě stoupají do výšky, aby se vzápětí snesli zpátky na zem. Vidět jsou nejvíce v travním porostu nebo v obilném osení.

Skřivan polní je částečně tažným druhem, v České republice hnízdí velmi početně od nížin až po vyšší polohy. Na území Severočeských dolů, dole Bílina se vyskytuje hojně, zejména na výsypkách a jiných rekultivovaných plochách.

 

 

PB220746-ORF_DxO_DeepPRIME.jpgStehlík obecný (Carduelis carduelis)

V dřívějších dobách, kdy byla provozována čižba, tedy odchyt ptáků, byli stehlíci oblíbenou kořistí, neboť se dobře prodávali lidem pro potěchu, hlavním důvodem byl jejich pestrý šat a příjemný švitořivý zpěv. Stehlíci se pohybují po většinu roku v hejnech v množství několika desítek jedinců. Jejich let je typický svým houpavým způsobem. Jedním z nejnavštěvovanějších míst, jsou místa porostlá bodláky na jejichž semínkách si stehlíci s oblibou pochutnávají. Žije převážně v otevřených krajinách v blízkosti vesnic a měst, v parcích, alejích, sadech, zahradách a hřbitovech. Rozšířen je i na výsypkách Severočeských dolů, včetně vnitřní výsypky, předpolí i na dočasně opuštěných pracovištích. Část populace stehlíků na zimu odlétá do Středomoří, odkud se vracejí v březnu a dubnu.

 

Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: Josef Horák

Zpět na přehled
Naposledy změněno: 10. 07. 2023 10:49