Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Seriál "Opeřenci na výsypkách": strnad a ťuhýk

Seriál "Opeřenci na výsypkách": strnad a ťuhýk



Vyvěšeno: 30. 7. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 69-2023

Seriál "Opeřenci na výsypkách": strnad a ťuhýk

Přinášíme další díl našeho seriálu "Opeřenci na výsypkách", který se, jak název napovídá, věnuje vzácným a často ohroženým druhům ptactva, které můžeme potkat na okrajích lomů či výsypkách. V průběhu letošního roku vám představíme přes padesát opeřenců, kteří se zabydleli právě v těchto biotopech. Náš malý „ptačí“ seriál jsme připravili ve spolupráci s p. Josefem Horákem, amatérským ornitologem a úžasným fotografem naší přírody. Pojďte se spolu s námi něco dozvědět a zároveň se pokochat krásnými snímky.

 

P7260007-ORF_DxO_DeepPRIME.jpgStrnad luční (Emberiza calandra)

Strnad luční je největším z evropských strnadů, délka těla 16–19 cm, nápadný je jeho robustní zobák. Svrchu je zbarven šedohnědě, tmavě čárkovaný, na spodní části je světlý až bělavý, s tmavými čárkami na hrudi i bocích. Obě pohlaví jsou zbarvena podobně. Zvláštním chováním je, že při krátkém přeletu nechává spuštěné nohy. Zpívá z vyvýšených míst, zpěv tvoří řinčivé, zrychlující se cinkání, připomínající chrastění svazkem klíčů. Jedná se převážně o stálý druh, hnízdní areálem je severní Afrika, od západní Evropy po střední Asii. Hnízdí v otevřené zemědělské krajině, v České republice hnízdí s převahou v níže položených oblastech na celém území. Na Severočeských dolech, dolech Bílina osidluje a hnízdí na výsypce Radovesice i Pokrok, případně i na ostatních plochách uvnitř areálů dolu.


P9280945-ORF_DxO_DeepPRIME.jpgŤuhýk šedý
(Lanius excubitor)

Ťuhýk šedý, nápadný šedo černobílý krasavec o velikosti kosa, je u nás nejvíce vidět na tahu, v podzimních nebo jarních měsících, umí u nás i hnízdit, je částečně tažný. Na zimu zalétá na Balkánský či Apeninský poloostrov. Na obou výsypkách i ve vnitřním prostoru Severočeských dolů lze ťuhýka šedého, zejména v době jarního i podzimního tahu, spatřit. Většinou jej můžeme zahlédnout na vrcholcích stromů nebo vyšších keřů, kde vysedává a odkud vyráží za potravou, kterou tvoří větší hmyz, ale i drobní hlodavci, ještěrky, výjimečně i obojživelníci. Při vyhlížení kořisti se často drží na jednom místě, podobně jako poštolka.

 

Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: Josef Horák

Zpět na přehled
Naposledy změněno: 17. 07. 2023 11:37