Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Nahradí spalovny v severních Čechách uhelné teplárny?

Nahradí spalovny v severních Čechách uhelné teplárny?



Vyvěšeno: 12. 7. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 63-2023

oberhausen-g8aac6d122_640.jpgNahradí spalovny v severních Čechách uhelné teplárny?

Na severu Čech se rozhoduje o přestavbě uhelných tepláren na spalovny, které budou pálit odpady. Ožehavé téma rezonuje společností a vyvstává řada otázek: Potřebujeme spalovny? A kolik vlastně potřebujeme spaloven? A bude dost odpadu pro více spaloven? A co vlastně je v této době spalovna odpadů? V našem článku se vám pokusíme odpovědět na některé z nich.

Obecně víme, že spalovny jsou zařízení pro likvidaci odpadu fungující na bázi jeho spalování. Teplo, které se ze spalování uvolní, se využívá k výrobě páry pohánějící turbínu pro výrobu elektřiny. Zbylá pára, nebo horká voda, se poté dodává do soustavy centrálního zásobování teplem. Nový zákon o odpadech č. 541/2020 Sb. účinný od 1. ledna 2021 přinesl zásadní změnu, a to tzv. „zákaz skládkování“ počínaje rokem 2030. V praxi to tedy znamená, že tímto rokem již nebude nadále možné ukládat směsný komunální odpad (a řadu dalších odpadů s energetickým potenciálem) na skládky, které dnes na skládkách běžně končí.

Spalovny bývají často spojovány s projekty z 80. a raných 90. let, které jsou technicky generačně zastaralé. To, co odlišuje předchozí generace spaloven od dnešních projektů, je proces čištění spalin a přizpůsobení novým emisním požadavkům na tato zařízení. Nejedná se o dokonale ekologicky čistý zdroj tepla, ale jeho stopa je redukována na absolutní technické minimum.

Spalování se tak může na první pohled jevit jako poměrně bezproblémový způsob nakládání s odpady. Mohlo by se zdát, že spálený odpad prostě zmizí, maximálně z něj zbydou nějaké ty emise vypouštěné do ovzduší, z velké části zachycené filtry spaloven. Vše o tom, co se dostane ven z plánované spalovny naleznete zde: Výstupy spalovny | EVO Komořany (evokomorany.cz).

Spalovny či zařízení na energetické využití odpadu (ZEVO) potřebují hlavně dlouhodobý (až po dobu desetiletí) pravidelný přísun odpadů. Může se tak jednoduše stát, že za účelem udržení činnosti spaloven, budou dováženy do České republiky i odpady ze zahraničí. Zároveň se budeme potýkat s negativními důsledky provozu spaloven, jako jsou emise nebo likvidace zbytků po spalování, strusky či popílku.

Vyrábět energii z odpadu po zveřejnění nového zákona o odpadech by chtěl snad každý. Záměr postavit zařízení na energetické využití odpadu (ZEVO) se rozšířil i na sever Čech, konkrétně do Chomutova. Jedná se o záměr společnosti Actherm, která chce odpadem nahradit spalování uhlí v tamní teplárně. Investor předpokládá zahájení přestavby chomutovské teplárny na ZEVO ke konci roku 2024, spuštění zkušebního provozu pak v roce 2027. Na detail hodnocení tohoto záměru v informačním systému EIA se lze podívat zde: https://portal.cenia.cz/eiasea/detail/EIA_OV4221?lang=cs

Jedná se v pořadí již o třetí snahu o energetické využití odpadů na území Ústeckého kraje. Velké objemy odpadu včetně plastů a použitých pneumatik spaluje cementárna Holcim Česko (dříve Lafarge Cement) v Čížkovicích u Lovosic. Komunální odpad má spalovat také chystané ZEVO s kapacitou 150 tisíc tun odpadu ročně v Komořanech u Mostu. Zde se již od roku 2011 počítá s předěláním uhelné teplárny Komořany u Mostu na spalovnu. V současné době tato společnost hledá solidního partnera pro stavební realizaci projektu. Petr Mareš, technický ředitel United Energy, sdělil tisku: „Počítáme, pokud vše půjde hladce, že zhruba do jednoho roku budeme znát výsledek výběrového řízení a realizace projektu bude dokončena v roce 2026.“  I zde se lze podívat na hodnocení tohoto záměru v informačním systému EIA: https://portal.cenia.cz/eiasea/detail/EIA_MZP342?lang=cs

Lze si představit, že chomutovská a mostecká spalovna – vzdálené pouhých 15 kilometrů od sebe – se budou „přetahovat“ o stejné palivo – odpad. Actherm v dokumentaci uvádí, že chce svážet odpad z regionu sahajícího od Sokolovska po Chomutovsko a Žatecko, zatímco střední a východní část Ústeckého kraje bude obsluhovat Komořanská spalovna.

Rivalita mezi oběma teplárnami a přetahování se o odpady z jednotlivých obcí, ke kterému by mohlo při stavbě spaloven v kraji docházet, se ukázala již na veřejném projednávání v Chomutově, kde měli oba zástupci budoucích spaloven svá zastoupení. Proti chomutovské spalovně se zvedla vlna odporu i z řad obyvatel. Někteří obyvatelé Chomutova nechtějí v centru Chomutova spalovnu komunálního odpadu. Vadí jim blízkost spalovny k obytné části, související nárůst dopravy a znečišťujících látek. Na veřejném zasedání konaném 20. června 2023 v sále městského divadla se řekly všechny argumenty pro i proti a nyní se již bude jen čekat.

Kromě veškerých nutných povolení ke stavbě spaloven jsou nejdůležitější závazné smlouvy s městy, která by měla odpad do spalovny dodávat. Města Jirkov i Chomutov, již dříve podepsali předběžnou smlouvu s teplárnou Komořany. Jak to vše dopadne ukáže čas. Ale již nyní si snadno spočítáme, že pro spalování odpadů pro obě spalovny nebude v kraji dostatečný objem. Což by jednak mohlo zablokovat recyklaci a předcházení vzniku odpadů a také mohlo vést k nutnosti dovozu odpadů ze zahraničí. K tomu by přispívala i blízkost hranic s Německem. Česká odpadová legislativa přitom dovoz odpadů za účelem jejich spálení či takzvaného „energetického využití“ přímo nezakazuje, pouze si klade tu podmínku, že přednostně musejí být využity odpady z Česka. V případě nadkapacit spaloven by však jejich přeshraničnímu dovozu nestálo nic v cestě.

Jak to vše dopadne uvidíme za pár let. Kde a jak budou města v severočeské uhelné pánvi brát elektřinu a kam budou dávat odpady se teprve uvidí. Budeme doufat, že rozhodnutí, která padnou nyní, budou vést k zachování a obnově přírodních krás, které Ústecký kraj nabízí.

Iveta Mrkáčková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com

Zdroje:

Aktuality - Rozhovor: Teplo z Komořan bude stále k dispozici a cenově dostupné | United Energy (ue.cz)
Další v řadě zájemců o energetické využití odpadu: Actherm chce mít spalovnu v Chomutově - Ekonomický deník (ekonomickydenik.cz)
Spalovny – řešení problému s odpady? | Ekologické centrum Kralupy nad Vltavou (eckralupy.cz)
Plánovaná spalovna v Chomutově vzbudila vlnu nevole - Chomutovky.cz – zpravodajství pod lupou
Místní k plánu na stavbu spalovny v Chomutově: Už druhá spalovna v kraji? (arnika.org)
V Komořanech na Mostecku má vyrůst spalovna komunálního odpadu | Sever (rozhlas.cz)
Aktuality - Spolek Litvínov patří občanům se zajímal o projekt EVO-Komořany | United Energy (ue.cz)
Plánovaná spalovna v Chomutově vzbudila vlnu nevole - Chomutovky.cz – zpravodajství pod lupou
Místní k plánu na stavbu spalovny v Chomutově: Už druhá spalovna v kraji? (arnika.org)


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 4. 07. 2023 8:01