Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Nebezpečný ozon

Nebezpečný ozon



Vyvěšeno: 21. 7. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 66-2023

man-ge5ed33d08_640.jpgNebezpečný ozon

Letní prázdniny už ťukají na dveře a spolu s nimi i úmorná vedra. Vysoké teploty a silné sluneční záření mají za následek vysoké koncentrace přízemního ozónu v ovzduší. Každý ho pozná podle docela příjemné svěží vůně po bouřkách. Jenže jeho účinky na lidské tělo už zdaleka tak příjemné nejsou. Přízemní ozón je dráždivý a ohrožuje zdraví. Navíc patří ozon mezi nejzávažnější škodliviny ve venkovním ovzduší v České republice i v Evropě.

Teplé dny a intenzivní sluneční záření s sebou přináší také zvýšenou koncentraci škodlivého přízemního ozonu. Přízemní ozon na zemském povrchu je klíčovou látkou znečišťující ovzduší, která může ovlivňovat lidské zdraví, zemědělství, a dokonce i ekosystémy.

Co to je ozon?

Za normálních podmínek je ozon neviditelný plyn s typickým mírně euforizujícím zápachem. V ovzduší je obsažen ve stopových koncentracích, které jsou pod čichovým prahem člověka, a proto je ozon čichově vnímán jen v čistém ovzduší po silných bouřkách s četnými elektrickými výboji.

Ozon (O3) je reaktivní plyn, který se nachází ve dvou vrstvách atmosféry, ve stratosféře (ve výšce přibližně 15 až 50 km) a v troposféře (do výšky přibližně 15 km). Ve stratosféře (stratosférický ozon) absorbuje škodlivé ultrafialové záření a chrání život na Zemi před zhoubnými účinky biologicky aktivního ultrafialového záření Slunce. V troposféře (troposférický, přízemní ozon) je ozon považován za znečišťující látku, protože jako silné oxidační činidlo napadá dýchací cesty a ochranné komponenty oka, má škodlivé účinky na flóru, faunu a poškozuje některé materiály jako například plastické hmoty, gumu, barvy a nátěry.

Proč se o ozónu hovoří hlavně v létě?

Přízemní ozon vzniká nízko nad zemí při reakcích mezi oxidy dusíku a organickými sloučeninami, které jsou obsažené ve výfukových plynech. K reakci přispívají vysoké teploty a také bezvětří, proto je jeho zvýšený výskyt obvyklý za horkých letních dnů. Vysoké koncentrace přízemního ozonu tedy mohou být důvodem k vyhlášení smogové situace.

Nebezpečnost ozonu

Přízemní ozón představuje vážné ohrožení lidského zdraví, které má v České republice podle analýz Evropské agentury pro životní prostředí na svědomí každoročně několik stovek předčasných úmrtí.

Potenciální dopady velmi vysokého znečištění ozonem na lidské zdraví mohou být značné, a to jak z hlediska respiračních, tak srdečně-cévních onemocnění. Vyšší hodnoty mohou vést k příznakům, jako jsou bolesti v krku, kašel, pálení očí a nosu, bolesti hlavy a zvýšené riziko astmatických záchvatů

Přízemní ozón je prokazatelně toxický i pro vegetaci a snižuje jejich schopnost absorbovat oxid uhličitý z atmosféry. Kvůli tomu zůstává v atmosféře více oxidu uhličitého, místo toho, aby zůstal vázaný v rostlinách. Ozón se dostává do rostlin póry na listech, ty pak vytváří látky, které snižují účinnost fotosyntézy, což rostliny oslabuje a ty pak nedorůstají své obvyklé velikosti. Jenže vysoká koncentrace jak přízemního ozónu, tak oxidu uhličitého má za následek, že se póry rostlin uzavírají. To znamená, že rostliny absorbují menší množství CO2, a také méně škodlivého ozónu. Více se dozvíte zde: http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/6916162.stm.

Co proti tomu dělat?       

Na zvýšené koncentrace přízemního ozónu by si měly dát pozor hlavně astmatici, alergici, kardiaci, staří lidé a maminky s malými dětmi. Jeho koncentrace jsou nejvyšší v odpoledních hodinách, často klesnou až v pozdních večerních hodinách. Snížit dopady ozónu můžete například tím, že odpolední hodiny s nejvyšším výskytem ozónu strávíte v interiéru, kde bývají podle dostupných výzkumů koncentrace poloviční nebo ještě nižší v porovnání s vnějším ovzduším. Myslete ale zároveň na to, že významným zdrojem ozónu v interiéru může být provoz kancelářských zařízení, např. kopírek nebo laserových tiskáren.

V případě vyhlášení smogové situace z důvodu vysoké koncentraci přízemního ozonu doporučujeme:

  • Při smogové situaci omezit pobyt venku, zvláště v době od 6.00 do 10.00 hod a od 16.00 do 20.00 hodin.
  • Omezit větší fyzickou aktivitu venku (sport, práce) především v dobách maxima.
  • Omezit větrání místností (větrat krátce a intenzivně).
  • Omezit vlastní produkci škodlivin v interiéru (kouření, práce s těkavými látkami jako jsou barvy, laky, rozpouštědla, lepidla apod.).
  • Zvýšit a posílit obranyschopnost – imunitu vlastního organismu: racionální výživou, zvýšeným přívodem vitamínů C, E, A, zvýšením denní dávky tekutin, dostatkem spánku, minimem stresů, vhodnou kompenzací psychické a fyzické zátěže, vyloučením toxikománií (kouření, alkoholu a jiných drog), otužováním.
  • Včasně a účinně léčit první příznaky onemocnění dýchacího ústrojí.
  • Omezit vlastní produkci škodlivin v exteriéru (nerozdělávat ohně, nespalovat odpadky a nekvalitní uhlí a dříví v domácích topeništích, nezvyšovat prašnost vzduchu, nepoužívat osobní automobilovou dopravu).
  • Šetřit energií.

Ing. Hana Matějková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com
 

Zdroje:

https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologove-bez-omezeni-dopravy-bude-zvyseny-ozon-stale-castejsi
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kvuli-pokracujici-vlne-veder-ceka-evropu-velmi-vysoke-znecisteni-ozonem-varuji-vedci-z-programu-copernicus
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-prizemni-ozon-je-zapomenuty-sklenikovy-plyn
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/tropy-prinasi-utrapy-meteorologove-varuji-pred-pozary-a-prizemnim-ozonem.A100702_101444_domaci_taj


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 10. 07. 2023 10:49