Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Vypravte se na naučné stezky v Krušnohoří i během zimy

Vypravte se na naučné stezky v Krušnohoří i během zimy



Vyvěšeno: 31. 1. 2024
Sejmuto:
Evidenční číslo: 07-2024

peat-bog-4911057_640.jpgVypravte se na naučné stezky v Krušnohoří i během zimy

Toulky zimní krajinou jsou jedním z mála důvodů, proč se těším na zimu. Ticho a klid zimní přírody přímo vybízí ke zpomalení a zklidnění života plného stresu a rychlosti. Žijeme v době, kdy nevíme, jaká bude zima, a tak mnoho horských obcí hledá různé způsoby, jak přilákat lidi z měst do hor. Naučné stezky v Krušnohoří jsou jedním z těchto lákadel. Hřebeny Krušných hor mají stále více a více naučných stezek, které jsou dostupné i v zimě.

Naučná stezka je druh venkovní značené turistické trasy, seznamující návštěvníky s přírodovědnými či kulturními zajímavostmi okolí. Od běžné turistické trasy se zpravidla liší sérií informačních tabulí rozmístěných na jednotlivých zastaveních po trase naučné stezky. Většina z nich je dostupná i v zimě, aniž byste museli mít s sebou běžky nebo sněžnice. Pro jistotu je dobré se podívat na předpověď počasí, aby vás nepřekvapil vítr a nevlídné počasí.

Většina stezek je vybavena rozměrnými informačními tabulemi, na nichž bývá uvedeno pořadové číslo zastávky, popis zajímavostí daného místa, často i s ilustracemi, někdy také mapka stezky s vyznačením dalších zastávek. Popisy k některým naučným stezkám jsou šířeny také jako brožury či letáky (městská a turistická informační centra) a zveřejňovány na internetu. Seznamují návštěvníky s fungováním krajiny, výskytem vzácných či zajímavých druhů rostlin a živočichů, s pozoruhodnými geologickými jevy. Jiné naučné stezky přibližují zajímavosti o lidových stavbách, archeologických nalezištích, technických památkách či historii měst a obcí.

Přehled naučných stezek, které se nacházejí v Ústeckém kraji, v okrese Chomutov, Most Teplice najdete zde. Tato rubrika aktuálně obsahuje 149 publikovaných naučných stezek v jednotlivých okresech Ústeckého kraje.

Nad Chomutovem najdete aktuálně 14 publikovaných naučných stezek. Jednou z nich je například naučná stezka Československého opevnění z let 1936-1938, která vás seznámí se zachovaným souborem objektů československého opevnění vybudovaného před 2. světovou válkou. Najdete ji mezi Chomutovem a Jirkovem. V jednom z pevnostních objektů se nachází i tematické Muzeum Na Kočičáku, jehož členové se věnují rekonstrukci objektů a popularizaci lokality.

Celkem 16 naučných stezek je v okolí Mostu. Vedou jak samotným městem, tak i po Krušných horách nad ním a sahají až do sousedního Německa. Jednou z nich je například Naučná stezka Radčický okruh, která seznamuje s historickými památkami a zajímavostmi obce Mariánské Radčice, ležící nedaleko dobývacího prostoru dolu Bílina.

Naučné stezky jsou i v okolí Teplic. Teplicko má aktuálně 22 publikovaných naučných stezek. Mnoho z nich seznamuje se životem lidi v Krušných horách na česko-německém pomezí, s historií zaniklých hornických a sklářských osad. Najdete zde i Oseckou naučnou stezku, která seznamuje s přírodními a historickými zajímavostmi města Osek a okolí. Naučná stezka vybízí k návštěvě přírodní památky Salesiova výšina a přírodní rezervaci Vlčí důl, zříceniny hradu Rýzmburk a upozorňuje na pozůstatky po hornické činnosti.

Procházky po naučných stezkách vám dají mnohem více než jen poznávání zajímavých míst. Inspirujte se přírodou a zpomalte. Příroda má svůj klid, využijme její sílu pro dobití baterek i pro svůj odpočinek a naladění. Najděte si čas na sebe, na objevování, na procházku po naučné stezce i v zimním období.

Iveta Mrkáčková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com

Zdroje:

Naučné-stezky.cz | Úplný přehled naučných stezek v ČR (naucne-stezky.cz)
TURISTICKÝ MAGAZÍN - ZIMNÍ TURISTIKA V KRUŠNÝCH HORÁCH (turisticky-magazin.cz)
Naučná stezka – Wikipedie (wikipedia.org)


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 31. 01. 2024 8:12