Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Jsou papírová a bambusová brčka správná volba?

Jsou papírová a bambusová brčka správná volba?



Vyvěšeno: 13. 3. 2024
Sejmuto:
Evidenční číslo: 15-2024

drinking-straws-1111454_640.jpgJsou papírová a bambusová brčka správná volba?

V dnešní době, když dostanete v restauraci limonádu, je většinou s brčkem, a to papírovým. Náhrady za plastová brčka se z důvodu boje s jednorázovým plastem nakoupily ve velkém, ale co se stane s papírovou „slámkou“ při pití? Rozmočí se, na konci se splácne, rozlepí nebo dokonce protrhne dřív, než nápoj stihnete vypít. Když to shrneme, papírová brčka měknou, ta slámová se drolí, bambusová brčka uvnitř plesniví a brčka z těstovin mokvají. Co tedy s tím?

S účinností od 1. 10. 2022 se nesmí používat 13 výrobků z jednorázových plastů a jedním z nich je plastové brčko. Většina z nás sáhlo po dostupných náhražkách jednorázových i znovupoužitelných plastových brček. Bary, kavárny a restaurace využívají v obrovském množství jednorázových papírových nebo bambusových brček. Jsou cenově dostupné a stačí je vyhodit do koše. Denně je vyhozeno v restauracích, bistrech, fast foodech a kavárnách miliony brček. Jedná se o zcela zbytečný odpad. Ale co dělat, když limonády, drinky nebo smoothie s brčkem chutnají prostě lépe?

Brčka vyrobená z rostlinných materiálů, jako je papír a bambus, jsou často propagována jako udržitelnější a ekologičtější varianta než ty, která jsou vyrobeny z plastu. Bohužel se v těchto alternativních materiálech zjistila přítomnost PFAS látek. Pod zkratkou PFAS se skrývá velmi obsáhlá rodina syntetických organických chemikálií. Plným jménem se nazývají perfluorované a polyfluorované alkylové látky, ale ve známost vešly spíše jako „věčné“ chemikálie. To proto, že jsou extrémně odolné. PFAS jsou zkrátka látky, na které je lepší si preventivně dávat pozor.

Z nové studie belgických výzkumníků vyplývá, že papírová a bambusová brčka často obsahují více pro zdraví člověka a životní prostředí škodlivých chemikálií než ta plastová. Většina brček z rozložitelných materiálů na evropském trhu obsahuje nezanedbatelné koncentrace chemikálií PFAS, které se vyznačují svou velkou odolností.

Co má tedy člověk koupit, který potřebuje nebo chce při pití používat brčko?

Zkusme se podívat na testy. V testech jednorázových brček se nejlépe umístily brčka slámová. Jenže mají nevýhodu. Jsou pokaždé v jiném průměru. Vyhrávají a jsou doporučovány znovupoužitelná brčka ze skla a z nerezové oceli. Bohužel jsou oproti papírovému brčku drahé a je potřeba je vymývat a vyčistit. Většinou se nikdo nechce zabývat mytím a údržbou znovupoužitelných brček – je to zkrátka časově moc náročné.

Lidé by se měli zamyslet. Má smysl si vybírat mezi menším a větším zlem, mezi méně a více toxickým brčkem? Úplně nejlepší, co pro své vlastní zdraví i pro životní prostředí můžeme udělat, je vyhnout se používání všech brček. Jednoduše pít normálně, bez nějakého nástroje – tak jak je člověku přirozené. A pokud už máte chuť pít s brčkem, kupte si vlastní ze skla nebo nerezové oceli a noste si jej sebou do restaurace. Podívejte se samozřejmě i na výrobce znovupoužitelných brček, vždy najdete ty, které jsou vyrobené v České republice.

Iveta Mrkáčková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com

Zdroje:

Takže tudy také ne: Papírová brčka a slámky obsahují zdraví škodlivé chemikálie - Ekolist.cz
https://www.top-obaly.cz/clanky/test-ekologickych-brcek-jak-si-stoji-7-eko-alternativ
https://www.organikk.cz/blog/jak-spravne-nahradit-plastova-brcka-podrobne-rozebereme-slamova-brcka--papirova-brcka--sklenena-brcka-a-mnoho-dalsich/
První česká kovová brčka | brčkoo - e-shop s českými brčky (brckoo.cz)


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 11. 03. 2024 13:38