Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Hodina Země

Hodina Země



Vyvěšeno: 20. 3. 2024
Sejmuto:
Evidenční číslo: 16-2024

girl-659180_1280.jpgHodina Země

Hodina Země je mezinárodní událost, během které jednotlivci a komunity po celém světě vypínají nezbytná elektrická světla na jednu hodinu jako symbol svého závazku k ochraně planety. Obvykle se koná každoročně poslední sobotu v březnu.

Hodina Země je každoroční mezinárodní událost, která symbolizuje jednotu a závazek jednotlivců i komunit k ochraně životního prostředí. Tato událost, organizovaná Světovým fondem na ochranu přírody (WWF), vyzývá lidi po celém světě, aby na jednu hodinu vypnuli nezbytná elektrická světla a podpořili udržitelné praktiky.

Historie

Hodina Země má svůj původ v australské iniciativě nazvané "Earth Hour" z roku 2007, kterou zahájila nezisková organizace WWF (Světový fond pro přírodu).

První Hodina Země se konala 31. března 2007 v Sydney, kde byly na jednu hodinu vypnuty světla známých památek, jako je Opera House a Harbour Bridge. Tato akce se brzy stala mezinárodním fenoménem, do které se každý rok zapojují miliony lidí, měst, firem a organizací z celého světa.

V roce 2008 už akce konala v 370 městech v desítkách zemích světa. V roce 2009 světla vypnulo 4 159 měst v 88 zemích. Světla zhasla např. u egyptské pyramidy v Gíze, sochy Krista spasitele v Brazílii nebo pařížské Eiffelovy věže. Během let se tato úspěšná akce rozšířila do celého světa a koná se vždy poslední sobotu v měsíci březnu.

V České republice se kampaň pořádá od roku 2010. V roce 2012 se k akci přidala např. i Správa Pražského hradu. V roce 2020 v Praze postupně po 1 minutě zhaslo 10 pražských dominant (z deseti století), od Strahovského kláštera ze 12. století po památník obětem komunismu z 21. století. V roce 2021 zhasl v Praze památník na Vítkově, Národní Divadlo, Malostranská mostecká věž, Rudolfinum, Černínský palác, Staroměstská radnice, Prašná brána, Stavovské divadlo a více než 15 dalších památek. Podle vedení města se ušetří několik TWh elektřiny.

Od té doby se akce rozrostla a stala se největším světovým ekologickým hnutím, které inspiruje lidi ve více než 190 zemích a teritoriích, aby podnikli kroky pro náš společný domov. V roce 2023 zaznamenala Hodina Země více než 410 000 hodin ve své „Hodinové bance“, což je online počítadlo pozitivních opatření pro planetu.

Proč se Hodina Země koná

Cílem akce je vyzdvihnout důležitost ochrany životního prostředí a upozornit na výzvy, kterým čelíme v oblasti udržitelnosti a změny klimatu. Konkrétně se jedná o následující hlavní cíle:

  1. Osvěta: Vzdělávat veřejnost o důsledcích klimatických změn, úspoře energie, ochraně biodiverzity a dalších tématech souvisejících s životním prostředím.
  2. Podpora udržitelného chování: Motivovat jednotlivce, firmy a organizace k přijímání opatření pro snižování spotřeby energie, odpadů a emisí skleníkových plynů.
  3. Aktivismus: Iniciativa podporuje aktivismus a zapojení veřejnosti do diskuse a akcí na podporu ochrany životního prostředí a udržitelnosti.
  4. Symbolický gesto: Vypnutí světel a dalších zařízení na hodinu symbolizuje závazek k ochraně planety a podporuje reflektování nad vlastním přístupem k spotřebě energie.

Celkově má "Hodina Země" za cíl inspirovat lidi k jednání a přispět ke globálnímu povědomí o naléhavosti ochrany životního prostředí pro budoucí generace.

Během Hodiny Země se konají různé akce a události, jako jsou osvětové kampaně, dobrovolnické aktivity a osvětové projekty.

Hodina Země není pouze jednorázová událost, ale může sloužit jako trvalá inspirace k udržitelným změnám ve stylu života jednotlivců i společností. Každý může přispět k ochraně planety tím, že se zapojí do této globální iniciativy a přijme zodpovědné rozhodnutí ve prospěch budoucích generací.

Zájemci v rámci kampaně také mohou zjistit, kolik kilogramů CO2 při plnění závazků společně ušetří. Organizátoři uvádějí i tipy pro obce ohledně zapojení do ambicióznějších cílů v oblasti ekologie a adaptace sídel na změnu klimatu.

Připojte se 23. března 2024 a věnujte hodinu Zemi. K účasti na Hodině Země se lze přihlásit přes web. Více zde: https://www.wwfcz.org/hodina-zeme-2024/#zapojte-se

 

Ing. Hana Matějková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto:pixabay.com

Zdroje:
https://www.krcmic.cz/hodina-zeme/


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 15. 03. 2024 11:23