Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Svátky jara trochu jinak

Svátky jara trochu jinak



Vyvěšeno: 27. 3. 2024
Sejmuto:
Evidenční číslo: 18-2024

eggs-2107181_640.jpgSvátky jara trochu jinak

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky v mnoha zemích celého světa. Jsou to svátky jara, které oslavují probouzení přírody a její plodnost. Především jsou to ale nejvýznamnější křesťanské svátky, které připomínají zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Úkolem velikonočních zvyků bylo zbavit se všeho starého, očistit domácnost i tělo (a duši) od chorob, připravit se na znovuzrození přírody. A právě k jarní očistě domácnosti bychom Vám rádi poskytli několik zajímavých tipů, které jsou šetrné k životnímu prostředí, a tedy zodpovědné pro budoucnost.

Proč se ale zajímat o ekologii, chovat se zodpovědně, snažit se snižovat svůj vliv na životní prostředí? Snad nikdo z nás si netroufne říci, že v dnešní době je všechno v pořádku a že můžeme pokračovat ve stejném životním stylu jako dosud a nic se nestane. Většina lidí si uvědomuje, že současný způsob života je pro planetu Zemi likvidační. Pokud bychom dál žili stejným stylem, zničili bychom si prostředí na planetě za několik desetiletí tak, že by bylo pro lidi neobyvatelné.

Nejlépe Zemi ochráníme tak, že dáme dobrý příklad ostatním svým zodpovědným jednáním v každodenních maličkostech. Například budeme kupovat místní regionální potraviny, co nejvíce omezíme spotřebu potravin dovážených z dalekých zemí, dáme přednost bio potravinám a Fair Trade potravinám, které byly vypěstovány s ohledem na životní prostředí. Budeme méně jezdit autem a více chodit pěšky nebo jezdit na kole či vlakem. V domácnosti budeme používat ekologické čisticí a prací prostředky a pečlivě třídit odpad. Využijeme každé příležitosti k úspoře energií, budeme co nejméně znečišťovat vodu apod.

Přispět k lepšímu životnímu prostředí můžeme i tím, že změníme naše zvyklosti při úklidu domácnosti a zvolíme ekologičtější způsoby. Mycí prostředky do koupelny i do kuchyně, desinfekce, leštidla, prací prostředky, ale i hygienické a kosmetické přípravky obsahují chemické látky, které nevyhnutelně poškozují životní prostředí a tím i naše zdraví. Mnoho domácností pod vlivem reklam spotřebovává nadměrné množství drahých chemických a desinfekčních prostředků, jejichž zbytky otravují nejen řeky, jezera, ale i moře a oceány. Přitom příliš čisté a sterilní prostředí v našich domácnostech také není zdravé. Lidé si v takovém prostředí nevybudují dostatečnou imunitu vůči běžným bakteriím a virům a jsou pak náchylnější k různým nemocem. Některé úklidové chemické prostředky obsahují látky karcinogenní, mutagenní, neurotoxické apod. Rezidua těchto nebezpečných látek zůstávají ve vzduchu i na povrchu čištěných objektů. My je vdechujeme, případně absorbujeme pokožkou a zatěžujeme tak naši imunitní soustavu dalšími cizorodými látkami.

Jak na ekologický velikonoční úklid domácnosti?

Dobrou volbou jsou ekologické čisticí prostředky. Můžeme ale také znovu objevit staré triky a dovednosti našich babiček, které se musely zcela obejít bez chemie, a přitom měly domácnost čistou a voňavou. Co k tomu používaly?

  • Okna a zrcadla můžeme omýt octovou vodou, se zašlou špínou si poradí cibule.
  • Vany, dřezy a umyvadla vyčistí směs jedlé sody, kuchyňské soli a citronové šťávy. Nažloutlé skvrny vybělí pasta z octa a soli.
  • Vodní kámen z baterií odstraní ocet nebo citron, je však třeba ho nechat déle působit.
  • Troubu vyčistíme tak, že na dno rozprášíme jedlou sodu, postříkáme jí vodou a necháme působit přes noc. Poté odstraníme nečistoty houbičkou s pastou ze sody a octa.
  • Lednici vymyjeme octovou vodou, nádobka s jednou sodou bude pohlcovat pachy.
  • Ekologický prostředek do myček na nádobí získáme smícháním jedlé sody, práškové sody na praní, soli a kyseliny citronové.
  • Pro vyčištění koberců můžeme použít suchý šampon z nastrouhaného jádrového mýdla a škrobu. Pastu vetřeme do koberce, necháme půl hodiny působit a poté vysajeme.
  • Pro vybělení záclon a ubrusů je přes noc namočíme do teplé vody s plátky citronů. Poté vypereme i s plátky citronu.
  • Moderním a zcela ekologickým čisticím prostředkem je navlhčená mikrovláknová utěrka, která odstraňuje nečistoty ze všech hladkých povrchů. Kromě vody na sebe váže i mastnotu.
  • Pokud si chceme náš domov provonět, volíme přírodní produkty, nejlépe svazek aromatických bylinek. Chemické vůně, případně pohlcovače pachu obsahují často nebezpečné látky, které mohou vyvolat alergie, dýchací a jiné zdravotní potíže.

Znáte i další tipy na ekologický úklid domácnosti? Pokud ano, budeme rádi, když se s námi o Vaše zkušenosti podělíte.

Přejeme Vám krásné jarní svátky bez zbytečné zátěže pro životní prostředí.

Ekologické centrum Most pro Krušnohoří a Kralupy n/Vlt.
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 2. 04. 2024 13:05