Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Čištění a otevírání studánek v Krušných horách

Čištění a otevírání studánek v Krušných horách



Vyvěšeno: 29. 4. 2024
Sejmuto:
Evidenční číslo: 23-2024

well-2632683_1280.jpgČištění a otevírání studánek v Krušných horách

Voda je jedním z největších zázraků planety Země. Uvědomujeme si to ovšem zpravidla až ve chvíli, kdy se nám jí nedostává. Přitom zdroje vody – prameny a studánky – se odjakživa těšily všeobecné úctě. Nad územím hnědouhelné pánve v Krušných horách, se nachází řada pramenů a studánek. Pramení zde spousta potůčků a řek. A kde bývá pramen, tam bývala i studánka. Kde je najdeme a jak se o studánku starat se dozvíte v našem článku.

Studánky v lesích, daleko od obydlí, s čistým povodím, v horách, kde není chován skot ani dobytek, není používaných pastvin, mají vodu i otevřené studánky daleko přijatelnější nežli ve studánkách ve městech, na polích nebo na pastvinách. V Krušných horách narazíte na spousty studánek u lesních cest, u železničních kolejí (hlavně zaniklých) a samozřejmě u pramenů. Stačí vyhledat na internetu Mapy.cz a možná vás překvapí, kolik studánek v Krušných horách máme. Většina z nich je bohužel zanešená bahnem, vyschlá nebo zapadaná listím a větvemi, a tak je snadno přehlédnete.

Spolu s údržbou přírodních zdrojů se obnovila i tradice mapování studánek. V posledních letech začalo přibývat nadšenců, často se jedná o různá sdružení ochránců přírody, kterým vadí, že cenné studánky mizí. Podařilo se jim zmapovat výskyt studánek, které lidem sloužily po staletí, a studánky obnovovat a udržovat. Pokud máte zájem o podrobnějších informacích o studánkách v Krušných horách, můžete se podívat na Výběr záznamů | Národní registr pramenů a studánek (estudanky.eu).

A jak čistit studánky?

Než začneme o nějakou studánku či pramen pečovat, zjistíme si, kdo je majitelem pozemku, na které se nachází. Ke všem úpravám by měl dát majitel souhlas, jen on je oprávněn do této věci mluvit (pokud se samozřejmě nenacházíme v 1. zóně národního parku, tam platí konkrétní zákony). Pokud máme souhlas, je potřeba ze studánky vybrat bahno a případný nepořádek ze dna, odstranit ze stěn staré nánosy a uklidit okolí studánky. Vytvořit funkční odtok a pravidelně jej udržovat. Při obnově zaneseného zdroje je většinou nejlepší v nejnižším (či nejvlhčím) místě vyhloubit jámu a počkat, zda se naplní vodou, či ne. Pokud ano, vodu několikrát odčerpáme, abychom jednak zjistili vydatnost pramene a zároveň, aby se pročistil přítok. Pokud to jde, navršíme do pramene nad vývod vody hromádku kamenů různé velikosti, vytvoříme tím úkryt a zimoviště pro žáby, mloky a další obyvatele studánek. Myslíme také na přístup ke studánce — prostor před ní vyložíme kameny, aby kolem zdroje nebylo rozdupané bahniště. A to nejdůležitější na závěr. O studánku musíme pečovat dlouhodobě, zejména po zimě bývá zanesena listím, šiškami, suchým dřevem, jehličím, bahnem a pískem. Průběžně musíme čistit odtok a zbavovat okolí odpadků. Pít ze studánek, které nemají aktuální rozbor vody se nedoporučuje.

Čištění studánek bylo dříve velmi důležité, neexistoval vodovod a lidé si pitné vody vážili. Podle dávné tradice lidé vítali jaro otvíráním a čištěním studánek. Každoroční rituál zajišťoval zdraví obyvatel, kteří vodu ze studánek během roku čerpali, hojnost vody ve studánce a také bohatou úrodu díky dešťům. Tento rituál – symbolické vyčištění pramene po dlouhé zimě – upadl na čas téměř v zapomnění, ale díky úsilí nadšenců je na mnoha místech obnovován. Jarní rituální čištění studánek se v dnešní době opět pomalu dostává do podvědomí lidí. Někdo tento jarní rituál provádí na Den Země - 22. dubna, jiní padesát dní od Velikonočního pondělí a asi nejvíce skupin čistí a otevírá studánky 31. května na Den otevírání studánek. Pokud máte zájem si zkusit rituál Královničky, poslechněte si, jak se provádí: O zvyku zvaném Královničky a o čištění studánek • mujRozhlas.

Lesní studánky mají jako volně přístupný zdroj vody na českém území mnohasetletou tradici, a to i v poezii. Známá báseň Josefa Václava Sládka, Lesní studánka, začíná veršem: Znám křišťálovou studánku, kde nejhlubší je les, tam roste tmavé kapradí a vůkol rudý vřes.“. Na základní škole se jí učil nazpaměť téměř každý z nás. Zkusme se, teď na jaře, podívat po svém okolí, zajít na procházku do hor a najít zapomenutou studánku a vyčistit jí. Odměnou za naši námahu bude radost ze zurčícího praménku čisté vody i vědomí, že jsme vykonali něco prospěšného pro přírodu.

Iveta Mrkáčková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com

Zdroje:

Úprava a údržba studánek | Národní registr pramenů a studánek (estudanky.eu)
Blíží se tradiční termín otevírání studánek - Naše voda (nase-voda.cz)
Otvírání studánek: čištění pramenů, pěkný lidový zvyk, slavnost i kantáta | iReceptář.cz (ireceptar.cz)
HB_Pece-o-studanky.pdf (brontosaurus.cz) 
31. květen - Den otevírání studánek - EnviWeb


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 29. 04. 2024 13:58