Redakci EkoListu se podařilo sehnat dva návody na domácí výrobu mýdla. Oba vycházejí ze stejných ingrediencí, malinko se pak liší technologií výroby. U návodu od Ing. Petra Štefla se pomocí kuchyňské soli oddělí mýdlo od vodné alkalické vrstvy, kdežto postup Hanky Zajícové nechá tuto nežádoucí složku odpařit. Pokud se opravdu chystáte uvařit si doma mýdlo, pak pracujte opatrně a nejlépe s ochrannými pomůckami: uvědomte si, že pracujete s žíravinou! Při práci dobře větrejte a ingredience potřebné k výrobě, hlavně louh, nenechávejte v dosahu dětí či zvířat. Pamatujte, že v případě neúspěchu louh a či nedovařené mýdlo nepatří do komunálního odpadu. Odevzdejte jej ve sběrných dvorek či v pojízdných sběrnách nebezpečného odpadu. Nezbývá, než vám při výrobě popřát hodně štěstí.

Další informace zde