Vodní stopa

ECMVodní stopa vyjadřuje množství vody, které bylo spotřebováno k výrobě potravin, oblečení, automobilu a ostatních výrobků i věci.

V 90. letech britský geograf Tony Allan zavedl pojem “virtuální voda”. Teorie se zabývala faktem, že některé země Blízkého východu neřeší problém s omezenými zdroji vody. V teorii tak zdůvodnil, že většina potravin jsou dovezené a vypěstované v zahraničí. Na jeho studii navázal holanďan Arjen Hoekstra, který ve spolupráci s organizací UNESCO vypočítal podíl vody v různých komoditách a přišel s pojem“vodní stopa”, který nezahrnuje jen pití vody a umývání, ale zahrnuje celkové množství vody spotřebované na výrobu produktů a zajištění služeb pro obyvatele jednotlivých států.

Globální průměrná “vodní stopa” je 1 240 m3 na obyvatele a rok. Velká část “vodní stopy” se je tvořena z průmyslu, zemědělství a turismu. Téměř polovinu celkové vodní stopy slouží pro výrobu energie.

Zajímavosti:
- na výrobu jednoho kilogramu hovězího je zapotřebí 15 500 litrů vody
- na přípravu jednoho šálku kávy je zapotřebí 140 litrů vody
- na vypěstování jednoho kilogramu kukuřice je zapotřebí 900 litrů vody
- k výrobě půllitru piva je potřeba dalších 150 litrů vody spotřebovaných při pěstování ječmene a ostatních surovin

Tyto údaje pocházejí z výpočtů vodní stopy, která se mnohdy využívají k vyhodnocení indikátorů udržitelnosti. Ukazatelé vodní stopy jsou rozvíjeny v rámci Water Footprint Network.