Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Kam na kole na Mostecku

Kam na kole na Mostecku



Vyvěšeno: 5. 5. 2022
Sejmuto:
Evidenční číslo: 18-2022

kolo.jpgKam na kole na Mostecku

Zima je pryč, a venku konečně začíná hezké počasí, které vybízí ke sportování. Vedle obyčejné chůze a chůze do schodů je jízda na kole tím nejzdravějším pohybem, který můžete tělu nabídnout. Mostecko nabízí mnoho krásných cyklotras, které vás dovedou do magického Českého středohoří, nebo s nimi můžete vystoupat do Krušných hor a provedou vás také kolem aktivních hnědouhelných lomů či rekultivovaným územím.

V rámci mobilní městské udržitelnosti se město Most snaží podporovat cyklistiku ve městě i přilehlém mokolí. V Mostě proto vznikají nové cyklostezky a cyklopruhy. Vznikla zde také řada cykloboxů, které slouží ke krátkodobému uložení kol i jejich nabíjení. Nachází se před sportovní halou, v lokalitě Šibeník (u FunParku), na Matyldě a Benediktu.

Mostecko je doslova protkáno sítí cyklotras. Při projížďce na kole v obnovované přírodě se vám naskytnou zajímavé a nevšední pohledy nejen na Krušné hory a České středohoří, ale dokonce i na hory Doupovské. Některé z cyklotras nemají zpevněný povrch, proto nejsou vhodné pro silniční kola. Trasy jsou voleny tak, aby vyhovovaly i rodinám s dětmi. Nejmenší cyklisti můžou navštívit okruhy kolem vodních nádrží Matylda, Benedikt nebo s nimi můžete objet celé jezero Most.


Rozdíl mezi cyklotrasou a cyklostezkou

Cyklotrasy dělíme do čtyř tříd. Počet číslic v označení trasy se rovná třídě, do níž je zařazena. Místní cyklotrasy, tj. IV. třída, jsou značeny čtyřmístným značením. Mají funkci dopravní i rekreační. To je zásadní rozdíl mezi cyklotrasou a cyklostezkou. Na mapách jsou cyklotrasy značeny přerušovanou a cyklostezky plnou fialovou barvou.


Pár tipů, kam na Mostecku vyrazit na kolo

Okolo mosteckého jezera

Od přestěhovaného kostela Nanebevzetí Panny Marie po rekultivovaných výsypkách cyklostezkou č. 3113 místy, kde stávala vesnička Střimice na okraj Braňan. Cyklostezkou č.3106 okolo odkaliště Venuše. Odkaliště funguje od 70 let minulého století a sloužilo k ukládání popelovin z energetických provozů nedalekých chemických závodů. Bylo vybudováno na jámě vytěženého uhelného lomu. Od roku 2004 se zde ukládá hydrosměs pro technickou rekultivaci, která by měla dokončit rekultivaci této plochy. Cyklostezka vede podél nově vybudované silnice z Mostu do Mariánských Radčic. Vede místy, kde stávaly vesničky Konobrže, Kopisty a starý Most. Z cesty je výhled na celé jezero, vrchy Hněvín, Špičák, Červený vrch a hřeben Krušných hor.

Mostecký okruh

Most – Obrnice – Patokryje – Sedlec – Korozluky – Zaječice – Bečov – Písečný vrch – Břvany – Počerady – Volevčice – Polerady – Nemilkov – Most.

Celá trasa vede po silnici. Z Mostu se vydejte po cyklotrase číslo 25 na Obrnice a Patokryje. Pokračujte cyklostezkou po silnici na Sedlec a Korozluky, Zaječice a přes Písečný vrch na Počerady, Polerady a zpět do Mostu. Celkem ujedete 35 km po nenáročné trase s minimálním převýšením, trasa je vhodná pro crossová (trekingová) a horská kola. 

Most – Jezeří – Most

Z Mostu se vydáte do nedalekého Záluží a posléze naberete směr na Horní Jiřetín, kde můžete očekávat pěknou přírodu. Jet lze po červené turistické trase. Na Jezeří absolvujte prohlídku, nebo se podívejte po okolí, které nabízí velmi pěknou podívanou. V okolí se nachází jezeřské arboretum, jedná se o rozsáhlý anglický park. Celkem ujedete 35 km po středně náročné trati.

Nová Ves v Horách – Dřevařský rybník – zámek Jezeří

Z Nové Vsi v Horách – Mikulovic se vydáte po asfaltce červeně značenou cestou a budete mírně stoupat až ke křižovatce se značenými trasami na místě zvaném Dřevařský rybník. Od rybníka pojedete po lesní asfaltové silničce, projedete kolem Josefiny skály a dorazíte až k Červenému kříži v lese. Ten se nachází nad zámkem Jezeří, odkud je to už kousek. Trasa je vhodná i pro pěší. Celkem ujedete okolo 5,5 km po nenáročné trati.

Mapy s jednotlivými trasami najdete zde: https://mapy.mesto-most.cz/app/cyklotrasy/ nebo zde https://mapy.cz/turisticka?x=13.6026942&y=50.5439822&z=13&q=cyklotrasa&cat=1&source=base&id=2140609&ds=2

Příznivci extrémnějších tratí ocení trasy v lokalitě Ressl, kde se pravidelně jezdí cross country maraton na horských kolech EXTRÉM BIKE MOST.


POZOR na bezpečnost

Jízda na kole prospívá našemu zdraví, je ale velice nutné jezdit bezpečně.

10 pravidel pro bezpečnou jízdu na kole:

  1. Stav kola a jeho výbavy

Kolo musí být správně seřízené s dvěma plně funkčními, na sobě nezávislými brzdami. Musí mít odrazky – vpředu bílé, vzadu červené. V drátech kol musí být dvě oranžové odrazky, stejně jako na pedálech. Pro bezpečnost je zásadní cyklistická přilba. Povinně ji musí mít osoby mladší 18 let, nicméně z vlastní zkušenosti vím, že přilba zachraňuje životy všem věkovým skupinám.

  1. Je důležité být vidět

Noste vždy barevné cyklistické oblečení, nejlépe s reflexními prvky. Reflexní vesta sice nevypadá esteticky, ale řidič automobilu ji nepřehlédne, proto se nestyďte ji používat. Především za snížené viditelnosti využívejte světla. Vpředu musí být světlomet bílé barvy, vzadu červený, vždy se zdrojem energie.

  1. Alkohol na kolo nepatří.
  2. Nezáleží na tom, kolik kilometrů najedete, ale jak je ujedete.

Začínejte na kole pozvolna. Volte trasy, které si můžete v případě únavy lehce zkrátit. Vyhýbejte se frekventovaným komunikacím a pamatujte, že chodník je výhradně pro chodce, stejně jako přechod.

  1. Předvídejte

Není nic horšího než si myslet, že na kole jste páni silnic. Nezapomínejte, že i když auto vidíte, nemusí jeho řidič vidět vás. V zatáčkách na silnicích navíc může číhat vysypaný štěrk, rozlitá nafta, olej nebo motorista v protisměru.

  1. Využívejte všechny smysly

Pokud měníte směr jízdy, dávejte to včas a jasně najevo znamením paží. Vždy držte pevně řídítka a sledujte komunikaci, po které jedete. Nečekaný výmol nebo kanál, který projedete, může způsobit defekt nebo pád. Využívejte sluch, na kole neposlouchejte hlasitou hudbu, netelefonujte a už vůbec nepište zprávy. Vše odvádí pozornost a zhoršuje ovladatelnost kola v krizových situacích.

  1. Pokud na silnici, tak vpravo

Při jízdě se držte u pravé krajnice. Pokud jedete ve skupině, udržujte takové rozestupy, aby auto mohlo bezpečně předjet a zařadit se do mezery. Větší skupiny je dobré rozdělit a nechat mezi skupinami větší mezeru. Pozor na zaparkovaná vozidla, která objíždíte zleva – může se stát, že zrovna řidič otevře dveře.

  1. Mrtvé úhly

Řidiči velkých vozidel mají v zrcátcích mnohem větší mrtvý úhel, proto cyklistu mnohdy nevidí. V žádném případě nepředjíždějte vozidlo, které signalizuje levým blinkrem vyjíždění z parkovacího místa nebo odbočení.

  1. Zamykejte svá kola
  2. Zranění vždy hlaste

Další informace můžete nalézt zde: https://besip.cz/getattachment/Tematicke-stranky/Aktivni-pohyb-v-silnicnim-provozu/Na-kole/Bezpecne-na-kole/bnk-2016-kompri-web.pdf

Podle lékařů a fitness trenérů stačí dvě až čtyři hodiny týdně, abyste dosáhli obecného zlepšení svého zdraví. Cyklistika je hlavně aerobní aktivita, což znamená, že vaše srdce, krevní cévy a plíce se zapojují do cvičení. Vaše dýchání bude hlubší, budete se potit a zažijete zvýšenou tělesnou teplotu, což zlepší vaši celkovou úroveň kondice. Tak zdraví zdar!

Zdroje:

https://budejovice.rozhlas.cz/10-pravidel-pro-bezpecnou-jizdu-na-kole-neriskujte-zbytecne-vazne-zraneni-7042001
https://www.turisticky-magazin.cz/turistika.php?id_cl=268
https://zamekjezeri.cz/turistika-a-cyklistika/


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 5. 05. 2022 13:26