Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Zahradníkem ve městě

Zahradníkem ve městě



Vyvěšeno: 30. 5. 2022
Sejmuto:
Evidenční číslo: 22-2022

balcony-4469396_640.jpgZahradníkem ve městě

Nemáte zahrádku ani balkon, a přesto byste chtěli zahradničit či jen zkrášlit okolí svého bydliště? Nezoufejte…můžete zkusit třeba zvelebit předzahrádku před Vaším panelovým domem či vybudovat zeleninovou zahrádku ve vnitřním dvoře činžáku anebo zkrášlit jiné zanedbané místo ve městě. Ale pozor, abyste se nedostali kvůli tomu do potíží.

Téměř každého již někdy napadlo zvelebit si alespoň malý pruh pozemku přiléhajícího k vchodu do svého domu na sídlišti. A mnozí to již udělali. Pokud byste i vy zatoužili po předzahrádce nic vám v realizaci nebrání. Ale je potřeba dodržet některá pravidla, abyste se nedostali do problémů.

V první řadě je vhodné zjistit komu pozemek, který chcete zkrášlit patří. S největší pravděpodobností se bude jednat o městský pozemek. A dle městské vyhlášky je na městských pozemcích zakázáno provádět svévolné výsadby okrasných dřevin a užitkových rostlin. Ale i když budete chtít vysadit pouze okrasné rostliny, doporučujeme obrátit se nejdříve na odbor životního prostředí městského úřadu. Jestliže pozemek patří jinému vlastníkovi, doporučujeme taktéž požádat o svolení s výsadbou přímo jeho.

Jestliže dá vlastník pozemku vašemu konání souhlas, v rámci dobrých sousedských vztahů oznamte svůj úmysl též ostatním obyvatelům domu. Třeba mezi nimi narazíte na budoucí spoluzahradníky.

Fantazii, jak osázet předzahrádku se již meze nekladou, ale je třeba dávat pozor na vyšší keře či stromky, aby časem nenarostly do nežádoucích rozměrů.

Dalším způsobem zahradničení ve městě jsou tzv. komunitní zahrady. Ty nejčastěji vyrůstají v uzavřených vnitřních dvorech domů či u domů s oploceným prostranstvím okolo. Důvod je jasný. Oplocení zabrání případným krádežím výpěstků. Komunitní zahrady se nejčastěji zaměřují na pěstování ovoce a zeleniny, ale stejně tak je lze ozvláštnit i květinami. Ruku v ruce s tímto druhem zahradničení jde i komunitní kompostování – využití domácích bioodpadů.

Jestliže se rozhodnete pro komunitní způsob zahraničení, je vhodné (už z podstaty věci) oslovit blízké sousedy o spolupráci. I v tomto případě je třeba mít ale vyřešený vztah k majitelům pozemku, na kterém chcete zahradu vybudovat – ať už to jsou sousedé, společenství vlastníků, bytové družstvo či město.

Více informací o komunitních zahradách lze získat např. na webu obecně prospěšné společnosti KOKOZA.

Nechcete-li se příliš zdržovat se souhlasy a vyjádřeními vlastníků pozemků, je tu pro vás tzv. guerilla gardening (partyzánské zahradničení). Tímto způsobem můžete rozsévat květinky na různých místech ve městě – tu do opuštěných skruží, tu do opuštěných záhonků, u nevzhledných zdí…atd. Fantazii se opět meze nekladou.

O tom, co vše lze osázet, je možné se přesvědčit po zadání hesla „guerilla gardening“ do webového prohlížeče.

Pamatujte ale, že tento typ zahradničení, ačkoli je víceméně vítán, je stále tak trochu na hraně s předpisy. Více k této problematice můžete najít na webu organizace Frank Bold: https://frankbold.org/poradna/zivotni-prostredi/ochrana-prirody-a-krajiny/ochrana-lesa-a-pudy/rada/guerilla-gardening-jak-zahradnicit-na-verejnem-pros

Způsobů, jak realizovat své zahradnické sny ve městě je celá řada. Překonáte-li prvotní překážky a nenecháte se odradit, odměnou vám budou nejen obdivné pohledy kolemjdoucích, ale třeba také vlastní výpěstky zeleniny i nová přátelství.

Ekologické centrum Most pro Krušnohoří

Foto: pixabay.com


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 30. 05. 2022 11:37