Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Přírodní antidepresiva

Přírodní antidepresiva



Vyvěšeno: 15. 1. 2020
Sejmuto:
Evidenční číslo: 01-2020

caj.jpgPřírodní antidepresiva

Přírodní léčiva pomáhají u mnoha lehčích nebo počínajících duševních potíží. Na základě jejich celostní účinnosti nám mohou darovat útěchu, vrátit uvolnění, klid, harmonii, zdravý spánek i chuť do života. Proč bychom se měli snažit nahradit některé chemické preparáty přírodními prostředky? Je to jednak z důvodu ochrany našeho zdraví, protože každý chemický přípravek může mít vedlejší účinky, a také z důvodu ochrany životního prostředí. Zbytky léků se ve stále větší míře objevují v našich řekách, protože v současné době je čistírny odpadních vod nedokáží zcela eliminovat. Dochází tak ke kontaminaci životního prostředí dalšími chemickými látkami, jejichž vliv často nedokážeme odhadnout.

Chceme-li se zbavit depresí, tedy nalézt znovu harmonii, klid a štěstí, měli bychom nejprve odhalit a odstranit příčinu našich potíží. Kromě léčivých rostlin nám k dobré náladě dopomůže i poslech příjemné hudby, pohybové aktivity, meditace, masáž nebo vyhřívání se na slunci.

Cvičení je výborným lékem na úzkost, depresi a strachy, protože srovnává hladiny hormonů. Každý, kdo se pravidelně pohybuje, jistě potvrdí, jak skvěle se cítí po sportování nebo třeba jen po procházce přírodou, když vyplavené hormony štěstí způsobí příval dobrého pocitu a nálady. Produkci endorfinů podporují nejvíce anaerobní cvičení, jako je cvičení se zátěží, gymnastika nebo sprint. Naopak tvorbu serotoninu, dalšího hormonu štěstí, podporuje aerobní cvičení, třeba běh, plavání nebo cyklistika, ale také čas strávený na slunci.

Úlevu od stresu nám poskytne i dostatečný pitný režim. Všechny naše orgány včetně mozku potřebují ke správnému fungování dostatek vody. V opačném případě je tělo dehydratované, nepracuje tak jak má, a to může vést k napětí. Pokud tělu chybí voda, zvyšuje se hladina kortizolu, tedy hormonu vylučovaného při stresu. Doporučený příjem tekutin záleží hodně na stylu života a prostředí, v němž se člověk pohybuje, ale obecně se uvádějí 2–3 litry denně.

Pomocníky, kteří uklidňují a vyrovnávají náladu, můžeme najít v přírodě i doma v kuchyni. V jedné rostlině se vždy spojuje mnoho různých látek, které se vzájemně doplňují, u lidí působí na jemný systém neurotransmiterů v mozku, podobně jako chemická psychofarmaka, avšak bez jejich nežádoucích vedlejších účinků. Bylinky se nemají užívat dlouhodobě a při užívání tablet proti jiným onemocněním se nejprve poraďte s lékařem. Přírodní antidepresiva v podobě bylin si můžete sami nasbírat a nasušit nebo zakoupit přímo namíchané čaje v lékárně.

Mezi byliny s nejsilnějšími antidepresivními účinky patří třezalka. Zahání chmury a přináší klid. Zvyšuje hladinu serotoninu v mozku, čímž zmírňuje napětí a stres. Potlačuje poruchy spánku. Šafrán je vzácná rostlina, která okoření jídla a také účinně bojuje s psychickými problémy. O blahodárných vlastnostech šafránu věděli již staří Peršané. Bazalka je známá svou výraznou aromatickou chutí a vůní, ale málokdo ví, že patří také mezi účinná přírodní antidepresiva. Pomáhá také k lepšímu trávení. Silice obsažené v bazalce odstraňují bolesti hlavy, snižují stres, únavu a tlumí pocit úzkosti. Kozlík lékařský neboli valerián používali proti depresím již naši předkové ve starověku. Má sedativní účinky, které uklidňují a zmírňují pocity nastupující paniky. Kozlík zbaví člověku strachů, nervozity a zajistí klidný spánek bez vedlejších účinků. Účinnou první pomocí při nervozitě je meduňka. Její citronově peprná vůně odplaví starosti všedního dne a po uspěchaném dnu připraví tělo na spánek. Uleví i při bolesti hlavy či migréně. Také nádherné květy magnolie, ozdoba zahrad pocházející z Číny a Japonska, nám může přinést úlevu při úzkostech nebo depresi. Přírodní antidepresivum zmírňuje podrážděnost a nervozitu při fyzickém i psychickém napětí.

Léčí již samotná vůně
Pomoc proti depresím nabízí také aromaterapie. Esenciální oleje z rostlinných složek uvolňují tělo i psychiku. Tato léčebná metoda odstraňuje úzkosti, deprese a zlepšuje náladu. Oleje se mohou inhalovat nebo přidat do horké koupele. Vonné esence lze také vmasírovat do pokožky, čímž se uvolní celé tělo od vnitřního napětí. Silice obsažené v heřmánku navozují celkové uklidnění. Optimismus dodá vůně jasmínu. Také polštářky se známou levandulí vydávají omamnou a uklidňující vůni. Levandulová koupel je příjemnou relaxací a povzbudí mysl. Z květu se dá také připravit obdobně účinkující čaj.

Uklidňující hudba
Dalším prostředkem na vylepšení nálady je hudba, která působí velmi silně na lidskou psychiku. Příjemná hudba dokáže zlepšit náladu a odvést myšlenky od každodenního stresu. Při poslechu oblíbené muziky člověk přestanete na chvíli myslet na své starosti. Pro uvolnění napětí existují i speciální meditační skladby, u nichž zrelaxujete celé tělo i duši. A jak nejlépe zatočit s depresí? Zatancovat si, zazpívat si, zasmát se a radovat se.

Účinek přírodních antidepresiv je dobré podpořit úpravou životního stylu. Zdravá strava, vyvážený denní režim a dostatek odpočinku je základem. Více spánku v noci, více pohybu přes den, více ovoce, zeleniny a oříšků a více hřejivých slunečních paprsků vám jistě pomůže navrátit dobrou náladu, klid a pohodu.

Jana Krátká
Ekologické centrum Kralupy n/Vlt.
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most

Foto: pixabay.com

Zdroje:
https://www.vitalia.cz/clanky/prirodni-antidepresiva-trezalka-a-magnolie/
https://magazin.biooo.cz/zdravi/psychicka-pohoda/6-prirodnich-antidepresiv/
https://www.celostnimedicina.cz/nejucinnejsi-prirodni-antidepresivum-bazalka.htm


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 18. 01. 2021 20:08