Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Seriál "Opeřenci na výsypkách": holub a holub

Seriál "Opeřenci na výsypkách": holub a holub



Vyvěšeno: 12. 3. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 19-2023

Seriál "Opeřenci na výsypkách": holub a holub

Přinášíme další díl našeho seriálu "Opeřenci na výsypkách", který se, jak název napovídá, věnuje vzácným a často ohroženým druhům ptactva, které můžeme potkat na okrajích lomů či výsypkách. V průběhu letošního roku vám představíme přes padesát opeřenců, kteří se zabydleli právě v těchto biotopech. Náš malý „ptačí“ seriál jsme připravili ve spolupráci s p. Josefem Horákem, amatérských ornitologem a úžasným fotografem naší přírody. Pojďte se spolu s námi něco dozvědět a zároveň se pokochat krásnými snímky.

 

Holub hřivnáč (Columba palumbus)

P4214863-ORF_DxO_DeepPRIME (2).jpgTento největší druh holuba k nám přilétá již v polovině února, zpravidla ze Středomoří nebo jižní Evropy. Brzy po příletu vytváří páry a hnízdí. Hnízda kromě přirozeného prostředí, jakým je les všeho druhu, osidluje a staví hnízda v blízkosti lidských stavení, v městských parcích, zahradách, hřbitovech apod.

V ČR hnízdí prakticky na celém území, na území Severočeských dolů, výsypek i vnitřních prostorů dolů Bílina pravidelně hnízdí pravidelně. Na jaře je často slyšet kromě poměrně drsného vrkání i jeho tleskání křídly, kdy při svatebním letu stoupá strmě vzhůru, aby se pak v kulminačním bodě překlopil a klouzavým letem slétl dolů nedaleko samice. Za letu jsou zřetelně vidět jeho bílé pruhy na křídlech, čímž jej spolehlivě můžeme odlišit od ostatních holubů.

 

Holub doupňák (Columba oeans)

IMG_3768_edited.jpgHoluba doupňáka podle čtyř základních rozpoznávacích znaků, celkově jsou šedí, v oblasti hrudi a prsou šedá barva přechází do barvy starorůžové nebo vínové, na stranách krku má celenou měnivou skvrnu, mají žlutý zobák a na křídle černý pruh, který není dokončený, tedy nepřechází přes celé křídlo. Od jeho příbuzného holuba hřivnáče jej bezpečně rozeznáme podle chybějící bílé skvrny na krku a chybějící bílé skvrny na svrchní straně křídel, tzv. zrcátek, které jsou u hřivnáčů dobře vidět za letu.

Holub doupňák miluje krajinu s nevelkými, avšak hojnými lesy, ve kterých nachází dostatek doupných stromů. Především v bučinách. Jejich dutiny totiž potřebuje k hnízdění. Nakonec díky svému způsobu hnízdění přišli tito holubi ke svému druhovému jménu. A právě nedostatek dutin způsobil, že se s holubem doupňákem setkáváme stále vzácněji a že patří mezi ohrožené a chráněné druhy. Bohužel v našich lesích není pro doupné stromy, a tudíž i doupňáky „místo"… Nevhodné lesní hospodářství má na svědomí, že se kdysi hojný holub stal vzácností. Od září do října odlétají doupňáci v hejnech na zimoviště v jihozápadní Francii. Někteří pokračují ještě dále do Španělska a severní Afriky.


Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: Josef Horák

Zpět na přehled
Naposledy změněno: 6. 03. 2023 13:22