Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Přichází jarní energie, jarní rovnodennost klepe na dveře

Přichází jarní energie, jarní rovnodennost klepe na dveře



Vyvěšeno: 20. 3. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 22-2023

sunset-g5396e3b7e_640.jpgPřichází jarní energie, jarní rovnodennost klepe na dveře

Víte, na které datum letos připadne první jarní den, který má každoročně stejně dlouhou noc jako den? Proč se datum rovnodennosti mění? Už jste někdy vynášeli smrtku, Moranu nebo Mařenu? A kde najdete zajímavosti s prvním slunečním paprskem v tento den?

Jarní rovnodennost má od pradávna symbolický význam. Znamenala začátek jara, probouzení přírody. Den, který je při rovnodennosti stejně dlouhý jako noc, se od této chvíle začíná prodlužovat. S jarní rovnodenností končí zima, která na severní polokouli trvá 89 dní a 1 hodinu a začíná jaro dlouhé 92 dnů a 22 hodin. Počátek jara – den jarní rovnodennosti v roce 2023 začne 20. března ve 22 hodin a 24 minut večer. Den jarní rovnodennosti se v různých letech a stoletích lišil. Dříve šlo často o datum 21. března, k čemuž ovšem ve 21. století došlo naposledy v roce 2011. Další termín, kdy astronomické jaro odstartuje opět 21. března, pak připadne až na rok 2102.

A proč se den jarní rovnodennosti mění?

Rovnodennost je astronomický termín pro okamžik, kdy střed obrazu Slunce na nebeské sféře prochází jarním bodem. Během tohoto dne se Slunce nachází v rovině zemského rovníku a sluneční paprsky dopadají kolmo k zemské ose. Astronomové počítají nejen datum, ale i přesný čas rovnodennosti. V různých městech, v závislosti na časovém pásmu, se hodiny a minuty rovnodennosti liší. Jarní rovnodennost je okamžik, kdy Slunce vstupuje do znamení Berana.

Oslavy jarní rovnodennosti ve světě

Jarní rovnodennost se slaví po celém světě různými způsoby. V Íránu, Indii a Turecku je jarní rovnodennost také časem na oslavu nového roku, zatímco Mexiko vítá návrat Slunného hada. V Japonsku znamená jarní rovnodennost trávení času s rodinou a navštěvování rodiny a někteří dokonce směřují na hřbitovy, aby zde jarní rovnodennost oslavili se svými zesnulými. Absolutně nejznámější a nejslavnější oslavou jarní rovnodennosti na světě je ta, která se koná v anglickém Stonehenge. Lidé z celého světa, včetně turistů, druidů a pohanů, se scházejí, aby pozorovali východ slunce nad kamennou formací. Slunce tento den vychází vždy přesně na východě a zapadá přesně na západě. Zajímavé je i to, že nejstarší kultury zakládaly kalendář právě na rovnodennosti, která určovala počátek roku.

Kultovní místa rovnodennosti v Čechách

Lidé v čase rovnodennosti přicházeli na zvláštní kultovní místa, aby se obraceli ke svým bohům. Některé z těchto míst můžete navštívit i dnes, např. záhadné Kamenné řady u Kounova. Řady ukryté v lese jsou tvořeny několika tisíci kameny a údajně sloužily jako pravěký chrám k uctívání slunce nebo jako pohanský kalendář.

Hru slunečních paprsků v čase rovnodennosti dovedl k dokonalosti i Jan Blažej Santini-Aichel, mistr barokní gotiky, v katedrále Nanebevzetí Panny Marie v Kutné Hoře – Sedlci. Světlo v jejím interiéru čaruje i jindy, ale pouze dvakrát do roka, v den jarní a podzimní rovnodennosti, si vychutnáte skutečný zázrak. Pomyslné zastavení času, kdy sluneční paprsky vstoupí do chrámové lodi čtrnáctimetrovým západním oknem a pomalu kloužou až k hlavnímu oltáři.

Už jste někdy vynášeli smrtku, Moranu nebo Mařenu?

Začátek jara byl také spojen s některými svátečními obřady, které se dochovaly dodnes. Naši předkové se loučili se zimou tak, že vynášeli slovanskou bohyni smrti Moranu (Smrtku, nebo také Zimu) a házeli ji do vody, aby se utopila. Kromě toho se často prováděla také jakási jarní očista, kdy lidé šlehali zemi ratolestmi a polévali ji pramenitou vodou, klíčící semena chránili prostřednictvím vykrápění polí, čímž se snažili zajistit si bohatou úrodu, a také „otevírali“ studánky. Nám z těchto zvyků zůstal pouze velký jarní úklid v domech a na zahradách.

Keltové jarní rovnodennost uctívali jako příchod nového plodného období – jak na polích, tak v mysli. Přivítejte s láskou toto období – choďte ven a pozorujte, jak se do přírody vrací život. Bez ohledu na naši lhostejnost, odpor nebo zklamání, slunce bude dál svítit, světlo vítězit nad tmou, den nad nocí a život nad smrtí. Jarní rovnodennost s sebou přináší nové začátky, myšlenky, příležitosti, ale také oživení, obnovení, vitalitu a životní sílu. Dodává nám energii začít se projevovat ve vnějším světě a realizovat naše přání a záměry.

Iveta Mrkáčková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com

Zdroje:

JARNÍ ROVNODENNOST 2023: Kdy je a jaký má význam? | RadímeJAK.cz (radimejak.cz)
Astronomické jaro 2023 - kdy je jarní rovnodennost - PoCestach.cz
Jarní rovnodennost: Kdy nastává a jaká je její historie • Styl ŽIVOTA (styl-zivota.cz)
7 věcí, které nevíte o... jarní rovnodennosti – Kudy z nudy
Rovnodennost a slunovrat v roce 2022 - kdy budou a jejich význam | Rexter.cz


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 13. 03. 2023 12:42