Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Seriál "Opeřenci na výsypkách": bramborníček a bramborníček

Seriál "Opeřenci na výsypkách": bramborníček a bramborníček



Vyvěšeno: 28. 5. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 45-2023

Seriál "Opeřenci na výsypkách": bramborníček a bramborníček

Přinášíme další díl našeho seriálu "Opeřenci na výsypkách", který se, jak název napovídá, věnuje vzácným a často ohroženým druhům ptactva, které můžeme potkat na okrajích lomů či výsypkách. V průběhu letošního roku vám představíme přes padesát opeřenců, kteří se zabydleli právě v těchto biotopech. Náš malý „ptačí“ seriál jsme připravili ve spolupráci s p. Josefem Horákem, amatérských ornitologem a úžasným fotografem naší přírody. Pojďte se spolu s námi něco dozvědět a zároveň se pokochat krásnými snímky.

 

Bramborníček černohlavý (Saxicola rubicola)

IMG_1545-CR2_DxO_DeepPRIME (2).jpgJiž na konci února lze spatřit bramborníčka černohlavého v rákosinách, v místech porostlých keři nebo vyšší trávou, na stvolech bodláků. Po příletu ze zimovišť je jeho šat v barvách svatebních, avšak barvy nejsou ještě plně syté. Vybarví se do dubna, kdy dochází k prvnímu hnízdění.  Pokud se v této době ocitneme v jeho teritoriu, dá nám to sameček zcela jistě najevo. Bude přeletovat na keře, suché větve, bodláčí a vysoké stvoly porostu, posadí se vždy na vrchol a zaslechneme jeho varovné volání. To bude trvat, dokud jeho vyhrazený prostor neopustíme.

Na území Severočeských dolů se bramborníčci vyskytují v poměrně hojném počtu, osidluje výsypky, opuštěná, dosud nerekultivovaná důlní povrchová pracoviště, které již stačilo patřičně zarůst vegetací s výskytem příhodných rostlin a keřů, zalesňované prostory s nižšími stromy, plochy s porostem rákosu.

 

Bramborníček hnědý (Saxicola rubetra)

P7217806.jpgSamečka bramborníčka hnědého poznáme nejlépe podle černohnědých stran hlavy, které jsou na horním i dolním okraji lemovány bílým pruhem. Tento bílý znak chybí jeho příbuznému bramborníčku černohlavému, se kterým bychom jej mohli v podání samice či mladého ptáka zaměnit. Tento rozlišovací znak má nejen samec, ale i samice a mladí ptáci, u kterých jen není tak výrazný.

Bramborníčka hnědého můžeme spatřit od března do října na výsypkách Severočeských dolů, zpravidla jej najdeme sedícího na vyšší rostlině či na stvolu rákosu.

 

 

Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: Josef Horák

Zpět na přehled
Naposledy změněno: 24. 05. 2023 12:30