Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Za uhlím a permoníky

Za uhlím a permoníky



Vyvěšeno: 28. 9. 2020
Sejmuto:
Evidenční číslo: 31-2020

Za uhlím a permoníky

Ekologické centrum Most ve spolupráci s Vršanskou uhelnou a.s. a Podkrušnohorským technickým muzeem již druhým rokem připravilo pro žáky základních škol program v podobě zábavně-naučné stezky s názvem "Za uhlím a permoníky". V průběhu měsíce září uspořádalo ekocentrum celkem čtyři akce, kterých se zúčastnilo přes 70 dětí I. stupně základních škol na Mostecku a Litvínovsku.


Ve dnech 10.9.2020, 16.9.2020, 24.9.2020 a 25.9.2020 se děti vydaly na zábavně-naučnou stezku "Za uhlím a permoníky" do Podkrušnohorského technického muzea v Kopistech u Mostu. V areálu byli děti přivítáni kolektivem ekocentra a průvodci muzea. V první části programu proběhla prohlídka vnitřních i vnějších prostor muzea. Děti si během ní mohly osahat a vyzkoušet práci horníka. V průběhu prohlídky jim byly vysvětleny jednotlivé kroky horníků po příchodu na "šichtu". Postupně spolu s průvodci navštívili šatnu horníků, lampárnu a podívali se i k parnímu z těžebnímu stroji, který dopravoval uhlí a horníky z dolu a do dolu.

Následně si děti prošly uměle vybudovanou a vybavenou štolu. Dozvěděly se základní informace o tzv. komorování, stěnování, na vlastní kůži zažily odstřel a také slyšely velký hluk, ve kterém horníci denně pracovali.

Dětem byl vysvětlen i význam některých slov z hornického slangu, např. hajcman (železná výztuž důlní chodby) a štajgr (nadřízený horníků). Hajcman si děti mohly ve venkovních prostorách potěžkat a vyzkoušet si tak těžkou práci horníků. 

Druhou částí programu byly zábavné soutěže, připravené a organizované kolektivem ekologického centra, ty měly za úkol také prověřit, co všechno si děti z výkladu průvodce zapamatovaly. S pomocí pracovních listů si vyzkoušely kvíz, zábavné slovní rébusy s hornickou tématikou a poznávání tajemného předmětu. Poslední aktivitou byl připravený slalom mezi permoníky.

Všechny čtyři akce "Za uhlím a permoníky" uzavřel společný táborák v prostorách muzea a projížďka důlním vláčkem, která se dětem velice líbila. Samozřejmě nechyběly ani odměny za splněné úkoly.

Akce probíhaly ve velmi přátelském a příjemném prostředí i díky průvodcům a ostatním zaměstnancům muzea. Děti odcházely spokojení a s dotazem "Kdy se do muzea znovu podívají?"

Bc. Jana Nachlingerová
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 20. 01. 2021 10:57