Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Projektové dny pro základní školy v Mostě na téma "Jak si žije strom"

Projektové dny pro základní školy v Mostě na téma "Jak si žije strom"



Vyvěšeno: 2. 10. 2020
Sejmuto:
Evidenční číslo: 32-2020

Projektové dny pro základní školy v Mostě na téma "Jak si žije strom"

Co vše vědí o stromech a lese děti na základních školách? Jaká zvěř v lese žije a jaké zvuky vydává? Dokáží si představit, co obnáší práce lesníka? Vědí, jak se v lese správně chovat? Nejen na tyto otázky se ekocentrum snažilo najít odpovědi prostřednictvím terénní výuky, kterou uspořádalo v průběhu letošního září.


V průběhu září se děti z mosteckých základních škol zúčastnily terénní výuky věnované stromům a lesu s příhodným názvem: "Jak si žije strom". Ekocentrum uspořádalo celkem šest akcí, kterých se zúčastnily děti z I. stupňů 10. ZŠ a z II. stupně 18. ZŠ v Mostě. Starší děti (pátá a šestá třída) se vydaly na mostecký vrch Ressl a pro mladší děti byl program připraven v areálu školy.

V první části výuky proběhla výklad ze strany ekocentra, který se týkal zajímavostí o stromech, o lese a o životě v něm. Děti se dozvěděly, zda strom dýchá, pije, jestli může zhubnout či jak velké kořeny strom urývá pod půdou. Součástí výkladu byly i nahrávky zvuků zvěře v lese a úkolem dětí bylo rozpoznat o jaké zvíře se jedná. S lektorkou děti také probraly správné chování v lese a také, jakým způsobem se mají chovat, pokud narazí na zdánlivě osiřelá mláďata zvířat.

V druhé části programu byly pro děti připraveny kvízové otázky zaměřené na stromy a život v lese. Dalším stanovištěm bylo rozpoznání druhů hub. V rámci správného chování v lese děti probraly také dobu rozkladu jednotlivých druhů odpadu, který lidé v lese vyhazují. Mnoho z nich bylo velice překvapeno např. délkou rozkladu žvýkačky.

Součástí terénní výuky, která probíhala na Resslu, bylo i setkání s lesníkem Správy městských lesů Most, panem Michalem Vlčkem, který si pro děti připravil zajímavý výklad o tom, co jeho práce obnáší, jakým způsobem probíhají prořezávky v lese a ukázal jim, jaké náčiní se využívá při kácení stromů apod. Děti si mohly vyzkoušet, jak těžká je motorová pila nebo jak vypadají speciální protiprořezové kalhoty.

Akce proběhly v příjemném duchu i díky sympatickým paním učitelkám z 10. a 18. ZŠ v Mostě a lesníkovi Michalu Vlčkovi, kterému tímto děkujeme za vynikající spolupráci.

Terénní výuka "Jak si žije strom" byla finančně podpořena statutárním městem Most.

Bc. Jana Nachlingerová
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 20. 01. 2021 10:57