Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Kukuřice, která se brání sama: GMO na českých polích

Kukuřice, která se brání sama: GMO na českých polích



Vyvěšeno: 14. 10. 2025
Sejmuto:
Evidenční číslo: 38-2025

corn-1690387_640.jpgKukuřice, která se brání sama: GMO na českých polích

Geneticky upravené plodiny jsou jedním z nejdiskutovanějších témat moderního zemědělství. Zatímco jedni je považují za klíč k potravinové bezpečnosti, druzí se obávají jejich dopadu na zdraví i přírodu. V České republice se první GMO plodinou stala kukuřice MON810, která odolává škůdcům díky genům z půdní bakterie.


Co je to GMO?

GMO znamená „geneticky modifikovaný organismus“. Jde o živého tvora (kromě člověka), kterému vědci upravili dědičnou informaci – tedy DNA. Nejčastěji se to dělá u rostlin, aby lépe rostly, měly vyšší výnosy, byly odolnější proti škůdcům nebo vydržely déle čerstvé. Díky tomu se může vypěstovat více potravin pro stále rostoucí počet lidí na Zemi.

Kde to všechno začalo?

První geneticky upravenou plodinou na světě byla rajčata Flavr Savr, vyvinuta v USA. Vědci je upravili tak, aby zůstala déle čerstvá a chutná. V Evropské unii se geneticky upravené plodiny přísně kontrolují. Než se mohou pěstovat nebo prodávat, musí projít hodnocením odborníků a schválením od Evropské komise. Pokud se dostanou do obchodů, musí být jasně označeny, aby lidé věděli, že jde o GMO.

Odkud pochází kukuřice?

Kukuřice patří mezi nejvýznamnější pěstované plodiny na světě. Pochází ze Střední a Jižní Ameriky, kde ji znali už dávní Mayové. Pro původní obyvatele měla kukuřice obrovskou hodnotu, což dokládají historické artefakty a kresby Aztéků i Mayů. Do Evropy ji přivezl Kryštof Kolumbus v roce 1496 ze své výpravy do Nového světa. Od té doby se stala běžnou součástí evropského zemědělství i kuchyně.

GMO kukuřice v Česku

První upravená plodina pěstovaná na území České republiky byla kukuřice MON810, známá také jako Bt-kukuřice. Pěstuje se u nás od roku 2005 pro komerční účely. Je geneticky upravena tak, že obsahuje gen z půdní bakterie Bacillus thuringiensis, díky kterému je odolnější vůči škůdcům – konkrétně proti zavíječi kukuřičnému. Ten způsobuje velké škody – jeho housenky vyžírají stébla a palice, což snižuje výnos i kvalitu zrna.

Jak veřejnost vnímá upravenou kukuřici?

Většina lidí se na geneticky upravené plodiny dívá spíše s nedůvěrou. Mnozí se obávají, že by mohly být škodlivé pro zdraví, a proto o ně není velký zájem. To je problém hlavně pro zemědělce – pěstování těchto plodin je pro ně často nevýhodné. Kromě nízké poptávky musí dodržovat přísná pravidla a složité postupy. Dokumentace bývá tak náročná, že se někteří zemědělci rozhodnou raději GMO plodiny vůbec nepěstovat.

Upravené plodiny: řešení nebo riziko?

Rozhodnout se, zda využívat geneticky upravené plodiny, není jednoduché. Vědci je vyvíjejí hlavně proto, aby pomohli zajistit dostatek potravin – vyšší úroda znamená více jídla pro rostoucí populaci. Hraje v tom roli i ekonomika, protože odolnější plodiny mohou snížit ztráty způsobené škůdci a chorobami. Na druhou stranu stále zůstává otázka, jaký vliv mohou mít tyto plodiny na lidské zdraví a životní prostředí. A právě to je důvod, proč se o GMO vede tolik debat.

Výhody pěstování upravených plodin:

  • Lépe odolávají škůdcům
  • Potřebují méně chemických přípravků
  • Snáze zvládají sucho nebo jiné nepříznivé podmínky
  • Dávají vyšší úrodu

Nevýhody pěstování upravených plodin:

  • Nejasný vliv na zdraví a přírodu
  • Riziko nových škůdců
  • Málo dlouhodobých studií
  • Možnost vzniku „superplevelů“

Geneticky upravená kukuřice MON810 ukazuje, jak může věda pomoci zemědělství – ale zároveň, jak složité je najít rovnováhu mezi inovací, bezpečností a důvěrou veřejnosti. GMO plodiny nejsou zázračným řešením, ale mohou být jedním z nástrojů, jak čelit výzvám budoucnosti. Klíčem je otevřená debata, transparentní výzkum a respekt k různým pohledům.

Ing. Michaela Königová
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
VUHU a.s., Most  

Zdroje:

https://www.atlas-skudcu.cz/zavijec-kukuricny/
https://zemedelec.cz/pestovani-bt-kukurice-typu-mon810/
https://uroda.cz/pestovani-geneticky-modifikovane-kukurice-v-eu-a-v-cr/
https://rajpohody.cz/odkud-se-k-nam-kukurice-vzala/
https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/ekonomika/cesti-zemedelci-upousti-od-pestovani-geneticky-modifikovane-kukurice-281725
https://www.idnes.cz/technet/veda/


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 3. 10. 2025 10:22