Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Svíčky a jejich složení - zdravější svíčky nejen o Vánocích

Svíčky a jejich složení - zdravější svíčky nejen o Vánocích



Vyvěšeno: 14. 12. 2020
Sejmuto:
Evidenční číslo: 44-2020

svicka.jpgSvíčky a jejich složení - zdravější svíčky nejen o Vánocích

Svíčky už dávno nejsou jen užitečnou pomůckou při výpadku proudu. Přírodní svíčka nebo ta, která je vyrobená z bio přírodních vosků, barev a éterických olejů, má opravdu silný aromaterapeutický účinek a její plamen působí blahodárně na psychiku. Jaké máte doma vy?


Svíčka či svíce je jednoduchý zdroj světla, používaný už od starověku a byla až do objevu petroleje, svítiplynu a elektrických osvětlovacích těles jedním z nejdůležitějších umělých zdrojů světla vedle loučí, pochodní a olejových lamp.

Svíčka funguje na principu přeměny chemické energie vázané v tuhém těle svíčky na světelnou energii. Skládá se z těla svíčky, knotu a případně kalíšku. Tělo je vyrobeno z hořlavého materiálu, většinou rotačně souměrného tvaru. Dnes se již dokáží vyrobit i tvary jehlanu, hranolu či zcela nepravidelné tvary, tzv. ozdobné svíčky – figurky zvířat, srdíčka, zvonečky, vánoční stromky apod.

Ze svítivosti tzv. standardní svíčky byla odvozena fyzikální jednotka svítivosti kandela. Moderní svíčka hoří obvykle rychlostí 0,1 g/min. Vytváří množství světla odpovídající zhruba jedné jednotce svítivosti kandela, celkový světelný tok kolem 13 lumen. Světelná účinnost je asi setina účinnosti žárovky. Barevná teplota světla je kolem 1 000 K. Teplota většiny plamene se pohybuje okolo 1 000 °C. Svíčka se též v minulosti používala coby primitivní hodiny, podle zářezů na těle svíčky se dalo zhruba usuzovat, kolik je hodin (to za předpokladu rovnoměrného odhořívání materiálu). A taková svíčka hromnička se zapalovala při bouřce a měla ochránit stavení před zásahem blesku.

Typy svíček podle způsobu výroby:
- svíčky lisované: vyrábí se slisováním materiálu do tvaru nábojky, která se uplatní například jako vklad do hřbitovních kalíšků.
- svíčky tažené: stromkové, stolní, dortové- vyrábí se střídavým namáčením knotu do parafínu a do vody mají dva základní tvary válec a kužel.
- svíčky lité do formy: mohou být nejrůznějších velikostí od několika gramů-plovoucí svíčky až po 70 kilogramů-hotelové svíčky.
- svíčky lité do kalíšku (sklo, keramika, plast) tyto svíčky bývají často aromatizované. Pro gelové svíčky se používá průhledná sklenička. Pro olejové kompozitní svíčky se používá plastový kalíšek.

Doprostřed těla svíčky je vložen hořlavý knot. Jako hořlavý materiál se užívá včelí vosk, parafín, stearin, svíčkový gel, lůj, případě jiný tuhý tuk – např. rybí. Knot je obvykle vyroben z rostlinného textilního materiálu. Knot saje hořlavý materiál z těla svíčky, který se teplem plamene svíčky taví. Na povrchu knotu se pak hořlavina odpařuje a hoří (oxiduje). Spotřebováváním hořlaviny se svíčka postupně zkracuje. Není však knot jako knot. Olovo by ve svíčkách nikdo nečekal, přesto byla před rokem 2003 běžná praxe zejména u knotů svíček z USA, Číny, a některých zemích Evropy, že obsahovaly olověné části. Drobnými částmi kovu se totiž vyztužil knot, aby zvláště u vonných svíček nezapadl do vosku. Protože vonné oleje změkčují vosk a knot by se ve vosku hroutil. Olovo se v těchto pletených knotech dříve běžně vyskytovalo. Po zjištění, že tyto svíčky mohou být hazardem pro malé děti, odhlasovala jednomyslně Americká komise pro bezpečnost spotřebitelských výrobků (CPSC) zákaz výroby a prodeje knotů a svíček s olověným jádrem knotu.

Většina klasických svíček je vyrobena z parafinu, což je vedlejší ropný produkt. Parafín (parafin) je bílá, v surovém stavu spíše nažloutlá až nahnědlá, amorfní směs vyšších nasycených alifatických uhlovodíků (alkanů). Je bez chuti a zápachu, ve vodě nerozpustný. Získává se od roku 1833 při destilaci ropy nebo krystalizačním odparafínováním hnědouhelného dehtu, popřípadě se vyrábí katalytickou syntézou. Teplota tání se pohybuje od 42 °C (parafin měkký) do 65 °C (parafin tvrdý) i výše, teplota varu je zhruba 300 °C. K vytvoření parafínu je ropný odpad chemicky bělen, deodorován a pak se z něj vytvoří vosk. Při spalování může parafinový vosk uvolňovat do ovzduší toxické těkavé organické sloučeniny (tzv. VOC), včetně acetonu, benzenu a toluenu, které jsou známými karcinogeny. Jedná se o stejné chemikálie, které se vyskytují v emisích naftového paliva, a víme o nich, že způsobují alergie, astmatické záchvaty, kožní problémy a dokonce rakovinu. Emise z pálených svíček byly experimentálně zkoumány. Hlavní zjištěné znečišťující látky jsou BTEX (benzen - toluen - ethylbenzen – xylen), aldehydy a polycyklické aromatické uhlovodíky (PAH).

Levným parafínovým svíčkám se raději v domácím prostředí vyhněte, zvlášť když obsahují ty nejlevnější umělé vůně a barviva.

Palmový vosk ano, či ne?
Palmovoskové svíčky jsou tvrdší, mají typický zrnitý nebo krystalický povrch, vydrží déle hořet, svíčka drží pevný tvar a netvoří téměř žádný dým. Bohužel se nejedná o ekologicky šetrnou variantu, protože kvůli palmovému oleji se devastují velké plochy pralesů v Indonésii.

Sójová svíčka
Výhodou svíčky z rostlinného sójového vosku je, že při spalování čistých vosků bez jiných příměsí nevznikají škodlivé látky a jsou z obnovitelného přírodního zdroje. Také doba hoření je o něco delší než u klasických parafinových svíček. Jediným negativem může být zdroj sóji, která se často pěstuje jako GMO, bývá hojně ošetřena pesticidy a herbicidy a mnozí výrobci rádi míchají sójový vosk se syntetickými barvivy, vůněmi či s parafinem. Důkladně tedy prověřujte zdroj sójového vosku u výrobce, zda jde skutečně o čistě přírodní surovinu bez jiné příměsi. A vybírejte vždy sójové svíčky bez barvy a vůně.

Svíčka z řepky a dalších olejů
Další varianty svíček z přírodních vosků jsou vyrobeny z řepkového, olivového, slunečnicového nebo kokosového oleje. Pokud obsahují pouze přírodní barviva a jako vonnou složku přírodní silici, tedy esenciální (tzv. éterický) olej, mohou být vhodnou alternativou. Počítejte s tím, že takové svíčky bývají pochopitelně dražší.

Včelí vosk
Jedná se o přirozený produkt, který vzniká metabolickou přestavbou medu a pylu v těle některých druhů včel. U včely medonosné je producentem dělnice ve 12. až 18. dni svého života. Při tvorbě díla včela doslova potí vosk na voskových zrcátkách na spodní straně zadečku. Na vzduchu tuhne a ve formě šupinky přebírá anatomický tvar zrcátka. I když se šupinka odloupne, zůstává částečně zasunutá pod přečnívajícím okrajem sousedního článku zadečku. Energetická (metabolická) náročnost u produkce vosku je vysoká. Ke vzniku 1 kg vosku včely spotřebují 3,5–10 kg medu a kolem 50 g pylu. Nové voskové dílo má bíložlutou barvu. Včelařská odborná terminologie ho označuje termínem panenská souš. Každá vylíhlá včela zanechá v buňce košilku - dílo díky tomu mění barvu a postupem času tmavne přes odstín propečené žemle až k tmavohnědé. Několikaleté plásty jsou zčernalé.

Tyto svíčky jemně a nevtíravě voní po medu, vydrží déle hořet a při spalování nedochází k vylučování toxických látek. Svíčky z včelího vosku se nabízejí v mnoha tvarech, ať už jako klasické válce, čajové svíčky, nebo srolované voskové pláty. Nutné je připomenout, že včela neprodukuje vosk pro lidi, ale pro potřeby včelstva. Svíčky z včelího vosku jsou také s ohledem na surovinu, které včela nevyprodukuje příliš, poměrně drahé. Doporučujeme jimi tedy neplýtvat a dopřát si je například ke štědrovečerní večeři, nikoli na každodenní spalování.

Vonné svíce
Zde je potřeba zkoumat samotnou složku umělé - syntetické vůně, která je v běžných vonných svíčkách používaná. Těmto vonným látkám se začíná věnovat pozornost a výsledky studií jsou vesměs alarmující. Problematice rizik syntetické vůně a dopadů na kvalitu ovzduší uvnitř budov se podrobně věnuje např. environmentální vědkyně Anne Steinemann, profesorka University of Melbourne, která je mezinárodně uznávaným odborníkem na expozici znečišťujících látek a s tím souvisejících zdravotních dopadů. Zmíněná rizika syntetických vůní spočívají zejména v toxicitě při expozici i velmi malého množství těchto látek. Složka vůně/parfému může zahrnovat desítky, a dokonce stovky dalších látek, z kterých jsou mnohé prokazatelně škodlivé nebo potenciálně nebezpečné.

Přírodní vůně a barviva
Použité vůně jsou buď čistě přírodní anebo kombinace přírodních a syntetických ingrediencí. Aby byly vyrobené udržitelně, musí výrobci dodržovat pravidla dané přístupem Green chemistry (zelená chemie). Green chemistry používá chemické látky a procesy, které jsou navržené tak, aby redukovaly nebo eliminovaly negativní environmentální dopady. Použití a výroba takovýchto látek zahrnuje snížené množství odpadu, netoxické komponenty a zlepšenou účinnost. Zelená chemie je velmi účinný přístup k prevenci znečištění životního prostředí.

Tip
Nejúžasnější svíčka na světě, tak zní překlad názvu značky - The Greatest Candle in the World. Pro toto tvrzení mají svůj dobrý důvod. Jsou to možná nejekologičtější přírodní svíčky vůbec. Značku založilo několik surfařů poté, co si uvědomili, že když vylezou z vody po ježdění na vlnách, cítí na svém těle lehký olejový film. Průzkumem zjistili, že část je způsobena použitými kuchyňskými oleji, které se i přes čističky dostanou do moře. Zahájili tak několikaletý vývoj, na jehož konci je technologie Oil2Wax. Know-how celého konceptu spočívá v recyklaci použitých rostlinných olejů jako prevenci kontaminace vody a půdy. Všechny již hotové svíčky jsou vyrobeny převážně z olivového a slunečnicového oleje, který výrobce shromažďuje v restauracích. I díky tomu jsou tyto svíčky přes svou vysokou kvalitu velmi dostupné. Příjemným bonusem je, že všechny použité materiály na svíčky samotné i jejich obaly pochází z Portugalska s výjimkou vůní, které jsou z Francie. Nezávislými testy, které si výrobce nechal provést v renomovaných laboratořích, prokazují, že hoření těchto svíček neprodukuje žádné zdraví škodlivé toxiny nebo karcinogenní látky - na rozdíl od některých běžných. Výrobce se také zavazuje, že používá pouze čistě bavlněné knoty bez jakéhokoliv obsahu olova. Použitý materiál má certifikát ÖKO-Tex Standard 100, který garantuje jejich zdravotní nezávadnost i bezpečí pro životní prostředí.

Možná vás napadá, zda jsou svíčky z těchto použitých olejů čisté a nevoní po rybách? Specializovaná firma pro značku Greatest Candle shromažďuje použité oleje v portugalských restauracích. Ty jsou následně filtrované, odstředěné (což pomáhá minimalizovat obsah vody), neutralizované (snižuje se obsah mastných kyselin, čímž dochází k redukci výskytu reakcí chemické degradace), bělené, ztužené (neboli hydrogenované; to má zásadní význam, aby nedocházelo k oxidaci) a aplikuje se na ně antioxidant (čímž se zabrání žluknutí). Tento proces vede k tomu, že výsledný vosk je čistý, bez zápachu, stabilní a drží si svou kvalitu. Rostlinné kuchyňské oleje, i přesto že jsou v přírodě rozložitelné, mohou kontaminovat půdu a spodní vody olejnatými látkami. Tyto látky mohou poškodit některé mikroorganismy, i přesto, že se nejedná o minerální olej. Když kuchyňské oleje skončí v kanalizaci, po ochlazení odpadní vody se tuky v potrubí srazí a dojde tak k ucpání kanalizační sítě. Taktéž komplikují provoz čistíren odpadních vod, protože mohou likvidovat bakterie, které odstraňují biologicky odbouratelné látky. V případě, že dojde ke kontaminaci vody, olej vytvoří na povrchu tenký film, který brání okysličování a působí tak nepříznivě na vodní ekosystém. Jeden litr oleje může kontaminovat až 1 000 litrů vody.

Sada na výrobu svíčky doma
Firma přinesla na trh originální nápad, sadu na vytvoření svíček doma z použitého (nebo nového) kuchyňského oleje. Sada obsahuje 5 sáčků vonného prášku Oil2Wax po 20 g, který stačí na výrobu 5 svíček po 110 g, 10 svíček po 50 g nebo 20 svíček po 25 g. V sadě taktéž naleznete 5 knotů, 5 držáčků knotů a návod. Vezmete jakýkoliv kuchyňský rostlinný olej (ideálně již použitý, ale lze i nový), smícháte ho s vonným práškem Oil2Wax a dáte na minutku vařit do mikrovlnky/vodní lázně. Ten pak vlijete do vhodné nádoby. Pak už jen stačí do svíčky umístit bavlněný knot za pomoci držáčku a hurá na provonění domova s elementem ohně. Jedna svíčka s dobou hoření 30 hodin potřebuje 100 ml oleje a 20 gramů prášku Oil2Wax. Detailní návod v češtině je přiložen ke každému balení nebo si jej můžete přečíst zde. V průběhu vývoje těchto svíček nebylo použito žádné testování na zvířatech a produkt nepoužívá živočišné suroviny - všechny svíčky jsou tak vhodné pro vegany.

 Dnes používáme svíčky hlavně k vytvoření příjemné atmosféry. V restauracích, v čajovnách, při slavnostech, při oslavách narozenin, o církevních svátcích a právě v těchto dnech v době adventu. A tak o Vánocích, myslete na to, čím navodíte příjemnou náladu a co zapalujete na vašem adventním věnci. Či z jakého vosku jsou vaše plovoucí svíčky, které použijete k tradičnímu obyčeji, pouštění lodiček. A prosíme, vždy dodržujte bezpečností upozornění, které jsou součástí každého balení. Svíčku vždy postavte na nehořlavou podložku a nenechávejte ji hořet bez dozoru.

Ideální svíčka je uzpůsobena prostředí, ve kterém se má používat. Není vhodné používat svíčky určené do interiéru na hřbitově a naopak hřbitovní svíčky naopak v interiéru hoří až příliš dobře a mohou způsobit požár. Při zapalování svíček mějte vždy na paměti bezpečnostní opatření.

Krásný adventní čas s čistým plamínkem z přírodní svíčky přeje

Monika Haňurová
Ekologické centrum Most a Kralupy nad Vltavou
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most

Foto: pixabay.com

Zdroje:
The Greatest Candle Sada vonných prášků na výrobu 5 svíček - květ darjeelingu | Econea.cz
BiOOO.cz - Domov - Svíčky
Parafín – Wikipedie (wikipedia.org)
Svíčka – Wikipedie (wikipedia.org)
Voňavý interiér: Svíčky a ekosvíčky | Lohas magazín (magazin-lohas.cz)
https://zdravagurmanka.flox.cz/zdrava-kosmetika-a-drogerie/svicky-proc-jsou-bezne-svicky-zdravi-skodlive-a-jake-pouzivat
https://ekolist.cz/cz3/zelena-domacnost/mate-radi-vonne-svicky-pak-zbystrete-voni-ale-skodi
Přírodní svíčky ze sojového a řepkového vosku, vonné, aromaterapeutické, z rostlinných olejů | Econea.cz


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 20. 01. 2021 11:29