Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Pořízení domácího mazlíčka – radost i zodpovědnost

Pořízení domácího mazlíčka – radost i zodpovědnost



Vyvěšeno: 1. 3. 2021
Sejmuto:
Evidenční číslo: 08-2021

Pořízení domácího mazlíčka – radost i zodpovědnost

obr_clanek.jpgVětšina z nás si život bez zvířecího parťáka nedovede ani představit. Ať už zvíře štěká, mňouká nebo pípá, má heboučkou srst nebo lesklé šupiny, může se stát naším skvělým společníkem a členem rodiny. Soužití se zvířecím kamarádem může mít dokonce pozitivní vliv na naše fyzické i psychické zdraví. Při jeho pořizování bychom však nikdy neměli zapomínat, že se jedná o živého tvora, jehož celý život bude záviset na nás. Měli bychom si předem dobře rozmyslet, zda zvířeti dokážeme poskytnout vše, co pro kvalitní a spokojený život potřebuje. Jeho pořízením vytváříme závazek, který může trvat i mnoho let. Jak řekla liška malému princi: „Stáváš se navždy zodpovědným za to, cos k sobě připoutal“.


Chovat doma nějaké zvíře je v České republice velice oblíbená záležitost. Na předních příčkách oblíbenosti se drží psi a kočky. Za nimi následují rybičky, drobní hlodavci, papoušci a jiná exotická nebo méně obvyklá zvířata. Důvody pro jejich pořízení mohou být různé, ale často je to prostě proto, že je máme rádi a těší nás jejich společnost. A jak už bylo uvedeno výše, může být zvířecí společnost přínosem pro naše zdraví jak po fyzické, tak psychické stránce. Dobrým příkladem je pes, který potřebuje aktivní pohyb a minimálně procházka s ním by měla být každodenní samozřejmostí. K duševní pohodě přispívá fyzický kontakt a komunikace se zvířetem, pohlazení hebké srsti, kočičí předení nebo jen samotná přítomnost zvířete v naší blízkosti. Také pomáhají utvářet náš cit a empatii. Přes všechna pozitiva, která nám zvířecí společnost přináší, musíme myslet na to, že každé zvíře je jedinec, který vyžaduje naši péči, čas a také peníze. Samozřejmě jsou rozdíly v závislosti na tom, o jaký druh zvířete se jedná. Nikdy bychom však neměli pořizovat zvíře bez rozmyslu pouze proto, že ho chceme. Nebo že je moderní zrovna takové zvíře mít.  Poctivým zvážením našich schopností a možností můžeme předejít zvířecímu trápení, které bychom mohli, ač třeba neúmyslně způsobit. Pokud tedy opravdu vážně uvažujeme o pořízení nějakého zvířete, měli bychom zvažovat následující.

Nejprve bychom si měli říci, zda o zvířátko opravdu upřímně stojíme. A nechceme ho jen proto, že jsme ho viděli před pár dny v televizi a moc se nám líbilo, nebo že tohle plemeno psa právě "letí", nebo kvůli roztomilým očičkům malého králíčka. Při pořizování zvířete by mělo jít naše konzumní myšlení úplně stranou. Zvíře není věc a nikdy by nemělo dojít k tomu, že nás zvíře omrzí a my se ho budeme chtít zbavit (v lepším případě umístěním do útulku nebo jiného zvířecího azylu). Pokud jsme si tedy skutečně jisti, že zvířecí kamarád je pro nás to pravé, můžeme přemýšlet o konkrétním zvířátku. V úvahu bychom měli brát naše časové i finanční možnosti, neboť různé druhy zvířat jsou jinak náročné na naši péči i peníze. Předem bychom si tedy měli nastudovat vše důležité. Potřebujeme vědět, kde zvířátko bude bydlet, čím ho kvalitně krmit, jaké má chování, zda je aktivní přes den nebo v noci, kolik času potřebuje trávit s námi, jestli bude potřebovat společnost dalšího jedince svého druhu, nebo jakou veterinární péči bude potřebovat, a kam s ním budeme chodit k veterináři. Na základě toho můžeme zkusit odhadnout finanční náročnost a počítat i s tím, že kromě běžné péče se může naskytnou nečekaná situace v podobě zranění či nemoci zvířete. V takových případech se veterinární péče může výrazně prodražit.

V případě, že se dostaneme do okamžiku, kdy víme, jaký druh zvířete nám bude nejvhodnějším společníkem a dokážeme se o něj postarat, můžeme začít hledat možnosti, kde zvířátko pořídit. V dnešní době, a to hlavně díky internetu, není příliš velký problém sehnat spousty různých druhů zvířat. Zde bychom se však měli mít na pozoru a svědomitě zvažovat možnosti, odkud si zvíře pořídíme. Neboť i v tomto směru se bohužel děje spousta nekalostí, a tak by se mohlo stát, že svými penězi podpoříme nedobré praktiky některých "chovatelů" a prodejců zvířat. Velkým problémem jsou množírny, ať už psů nebo jiných zvířat. Ta jsou v nich ve velkém množena pouze za účelem zisku většinou v otřesných podmínkách. Česká republika je bohužel v tomto špinavém byznysu na předních příčkách mezi evropskými státy. Ať už se tedy jedná o jakýkoli druh zvířete, měli bychom poctivě vybírat chovatele, od kterého budeme zvíře pořizovat. Měli bychom znát původ zvířete a vědět, jak daný chov vypadá. Nabízí se však další možnost pořízení zvířete, a tou je adopce.

Adopcí zvířátka z útulku či azylu se vyhneme riziku podpoření ziskuchtivých množitelů zvířat. Navíc uděláme opravdu dobrý skutek, protože útulky mnohdy praskají ve švech a každé zvíře, které najde nový domov, je úspěchem. Můžeme se zamyslet, zda je nutné zvířata kupovat, když máme možnost jejich adopce. Možná toužíme po nějakém konkrétním plemeni psa a chceme si ho "vypiplat" od malička. Nestojí však za to, zkusit se napřed podívat na ty nabízené k adopci? Třeba právě mezi nimi narazíme na toho pravého. V našem okolí můžeme navštívit například útulek v Mostě (https://utulek-most.estranky.cz/), Litvínově (https://utulek-litvinov.estranky.cz/), Chomutově a Jirkově (https://psiutulekchomutovjirkov.estranky.cz/clanky/psi-k-adopci.html) nebo Spolek na ochranu opuštěných a týraných koček v Teplicích (http://www.teplickekocky.cz/zvirata.ph).

Zvíře jako dárek pro dítě?

Málokteré dítě netouží po domácím mazlíčkovi. Děti mají ke zvířatům většinou přirozeně pozitivní vztah a kontakt se zvířetem je i pro ně velice přínosný, například v citovém nebo motorickém vývoji. Péčí o něj se také učí zodpovědnosti. Někteří rodiče mohou dostat nápad pořídit svému dítku nějaké zvířátko jako dárek k Vánocům nebo narozeninám. Takové rozhodnutí by mělo být opravdu dobře rozmyšlené a měli bychom si být maximálně jisti, že právě o takové zvířátko má dítě zájem a bude se o něj starat.  V takovém případě můžeme dítěti udělat obrovskou radost. V opačném případě je lepší si náš záměr raději rozmyslet. Protože pak by nás namísto radosti mohlo čekat zklamání. Tzv. živé dárky, které se nesetkaly s úspěchem, jsou jedním z důvodů, proč mazlíčci končí v útulcích.

Pořízení zvířete bychom nikdy neměli uspěchat. Přeci jen je to rozhodnutí, které nám do určité míry změní život. Pokud ale zvířeti poskytneme starostlivou péči, odměnou nám bude spousta radosti a lásky. Mnohdy se mezi lidmi a jejich zvířaty vytvoří hluboké pouto, na které už nikdy nezapomenou. Buďme vděční za možnost vytvořit si takový vztah s mimolidskými tvory a přistupujme k nim zodpovědně a s úctou.

Bc. Kateřina Kelbichová
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most

Foto: pixabay.com

Zdroje:

https://patalie.cz/proc-maji-cesi-radi-domaci-mazlicky/
https://patalie.cz/zdravotni-vyhody-domacich-mazlicku-pomahaji-pri-bolestech-i-depresi/
https://zdravi-nemoc.cz/domaci-mazlicci-a-jejich-vliv-na-nase-zdravi-a-pohodu
https://ukocouradoma.cz/nejoblibenejsi-domaci-mazlicci/
https://www.kafe.cz/rodina-a-domov/domaci-mazlicek-ktereho-si-poridit-29436.html
https://www.mujchlupac.cz/zajimavosti/domaci-mazlicci-pomahaji-hyperaktivnim-detem/6170
https://anixa.cz/domaci-mazlicek-jako-nechteny-vanocni-darek/
https://zoommagazin.iprima.cz/zajimavosti/mnozirny-zvirat-v-cesku


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 1. 03. 2021 8:01