Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Vyvýšené záhony – novinka nebo prověřená zkušenost?

Vyvýšené záhony – novinka nebo prověřená zkušenost?



Vyvěšeno: 11. 8. 2021
Sejmuto:
Evidenční číslo: 37-2021

zahon.jpgVyvýšené záhony – novinka nebo prověřená zkušenost?

Na sociálních sítích najdeme mnoho videí a fotografií s vyvýšenými záhony ohraničenými dřevem, proutím nebo kameny. Mnoho zahradníků – nováčků se vrhá do zahradničení a budování vyvýšených záhonů s takovou vervou, že odměřují přesné množství klacíků, kamínků, listí, trávy a zeminy, která do vyvýšeného záhonu patří. Možná si říkáte, že jsou vyvýšené záhony jen trend, který rychle zmizí. Jedná se ovšem o metodu pěstování okrasných i užitkových rostlin tak, jak jej znaly už naše babičky. A jak vlastně takový záhon funguje?

Správně založený vysoký záhon nemusíme hnojit ani rýt, neboť je založen na principu koloběhu prvků v přírodě. Záhon je vyplněn postupně se rozkládající organickou hmotou, která zajišťuje optimální podmínky pro růst a plození pěstovaných rostlin. Zahradník František Hlubocký tomuto trendu velmi fandí, ale rozhodně nic neodměřuje. Vyvýšené záhony používá pro pěstování zeleniny už třicet let a jeho rady si můžete poslechnout zde: https://pardubice.rozhlas.cz/vyvysene-zahony-soucasny-hit-ktery-znaly-uz-nase-babicky-8187555 

Jak si založit vyvýšený záhon

Vyvýšené záhony mohou tvořit vyvýšené truhlíky, květináče, sudy, bednění nebo do výšky navršená zemina. Naspod dáme hrubý zahradní odpad, jakými jsou pařezy a větve ovocných stromů i keřů, které bychom do normálního kompostu nedali. Na to pokládáme stvoly kukuřice, slunečnic, bramborovou nať nebo obyčejnou slámu. Tento materiál můžeme prosypat pilinami a hoblinami z dílny, popelem z dřevěného uhlí a k urychlení rozkladu, chlévskou mrvou, bobky od králíků nebo slepičinci. Pak navrstvíme suché listí, posekanou trávu, tenčí vrstvu kompostu, případně i hnoje. Dáváme to, co máme k dispozici. Nakonec navršíme zeminu. Kromě tvorby dokonalého záhonu si tak uklidíme zahradu.

Výhody i nevýhody vyvýšených záhonů

Vyvýšené a ohraničené záhony mají mnoho výhod. Nemusíme ohýbat záda, protože o rostliny pečujeme pěkně vestoje nebo si k práci vezmeme židli. Nemusíme je rýt a okopávat. Vysoké záhony mají při správném založení několikaletou zásobu živin. Vrchní vrstvou zeminy většinou neprorůstá tráva ani plevel a při deštích se nám nesplavuje zemina. Postavit je můžeme i na půdě přemokřené nebo s nevhodným složením pro pěstováni rostlin. Můžeme je bez obav umístit i v blízkosti domu, na balkoně anebo u zahradního posezení. Zahrada s vyvýšenými záhony je praktická na údržbu, vkusná a upravená. Přesto, že vyvýšené záhony mají celou řadu výhod, mají i své nevýhody. Jednou z nich je vysychání záhonu a s tím spojené časté zalévaní. Vysychání lze omezit přidáním nopové folie mezi obrubu záhonu a biomasu při budování záhonu, a zvolením vhodného mulčovacího materiálu, který omezí vysychání záhonu. Je potřeba také počítat s tím, že vyvýšený záhon není věčný. Navrstvený materiál uprostřed záhonu se rozkládá a záhony postupně sléhávají, a tak se záhony po pár letech zakládají znova.

Vysoké záhony ocení senioři i lidé na vozíčku

Bylinková či zeleninová zahrádka ve vyvýšených záhonech je snadno dostupná. Vyvýšené záhony umožňují bližší kontakt s rostlinami lidem na invalidním vozíku i osobám se zdravotním postižením. Vyvýšené záhony jsou vhodné i pro seniory, kteří při jejich ošetřování mohou stát.

Důležitou úpravu terénu v okolí vyvýšených záhonů vybudovali v MěÚSS v Jirkově tak, aby se i senioři na vozíčku mohli mezi záhony volně pohybovat a věnovat se péči o rostliny. Většina zdejších seniorů pochází z venkova a zahrádkařením strávili podstatnou část svého života. Jejich záliba v obdělávání půdy nepominula. Jejich zdravotní stav jim však už nedovolí pohybovat se v kleče mezi záhony. A nyní mají možnost starat se o svoji zahrádku s vyvýšenými záhony a jejich novým domovem se line vůně čerstvých bylinek.

Vyvýšené záhony mohou existovat i uprostřed města, kde se navíc stávají nádhernou inspirací pro ostatní. Jsou názornou ukázkou zahradního prvku, který pomůže zajistit nejen užitek, ale současně nabídne i upravený kus zahrady. S vyvýšenými záhony se pro vás zahradničení stane velkou radostí. Vše, co pomáhá návratu a uzdravení přírody, má smysl kdykoliv a kdekoliv.

Iveta Mrkáčková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com

Zdroje:

https://www.zahradaapriroda.cz/vyvysene-a-ohranicene-zahony/
https://www.meussj.cz/index.php/o-nas/projekty/bylinkova-zahradka
https://www.nazeleno.cz/bydleni/prakticke-zkusenosti-z-permakulturni-zahrady-co-se-osvedcilo-a-co-naopak-nefunguje.aspx
https://www.magazinzahrada.cz/stavba-vyvysenych-zahonu/
https://pardubice.rozhlas.cz/vyvysene-zahony-soucasny-hit-ktery-znaly-uz-nase-babicky-8187555
http://kvetoucizahrada.cz/pestovani-zeleniny-jinak/
https://www.vseumel.cz/vyvysene-zahony-recenze/


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 11. 08. 2021 7:07