Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Živé stavby – zelené střechy a fasády

Živé stavby – zelené střechy a fasády



Vyvěšeno: 14. 9. 2021
Sejmuto:
Evidenční číslo: 41-2021

strecha2.jpgŽivé stavby – zelené střechy a fasády

Jistě jste se s nimi již setkali. Zahrady, trávníky nebo jen nenáročné skalničky bující se na plochých nebo šikmých střechách, a dokonce i na stěnách domů. Někdy si jich vůbec nevšimneme, jindy jsou hlavním estetickým motivem domu. Obliba zelených střech i fasád postupně proniká ze zahraničí také k nám a vegetace se tak dostává stále více do našich měst a vesnic. Jsou zelené střechy a fasády novinkou posledních let?

Zatravněné střechy jsou po staletí známé nejen ve studeném podnebí Islandu, Skandinávie, Kanady, USA, ale i v teplém podnebí Tanzanie. Historie zelených střech spadá až do období Mezopotámie. Důkazem o dlouhé historii je jedna z nejznámějších staveb lidstva, kterou nechala postavit asyrská královna Semiramis, jedná se o známe visuté zahrady v Babylóně.

Zelené střechy v Evropě

V severní Evropě sloužily zelené střechy hlavně jako dobrá izolace. Příkladem je islandský dům ("sodhouse") se střechou, tvořenou dvěma až třemi vrstvami rašelinových koberců, uložených na suchých větvích potažených prérijní trávou, která je uložena na několika vrstvách březové kůry. Kůra je lepená dřevěným dehtem, aby vznikla vodotěsná a nepropustná vrstva. V Berlíně se od poloviny 19. století stavěly čtyřpodlažní bloky domů se střechami, svažujícími se do atria „střechy z dřevěného cementu“.

Extenzivní a intenzivní zelená střecha

Uvažujete-li o zelené střeše, můžete si ybrat ze dvou možností: extenzivní nebo intenzivní. Extenzivní zelené střechy jsou zatravněné nebo pokryté suchomilnými rostlinami (trávy, netřesky, rozchodníky). Výška substrátu na nich dosahuje maximálně 150 mm a nejsou určeny pro běžný pohyb osob. Jsou prakticky bezúdržbové, ale i tak je nutné min. jednou dvakrát do roka kontrolovat případné nevhodné rostliny, které by mohly svými kořeny narušit hydroizolační vrstvu, což by mohlo přinést velké problémy. Břízky a další nálety stromů či keřů se musejí včas odstranit.

Intenzivní zelené střechy mají větší výšku substrátu a mohou na nich růst i okrasné či užitkové keře. U intenzivní střechy se počítá s náročnější údržbou – musejí se udržovat keře, stromy, trvalkové záhony, údržba se neobejde bez pravidelné zálivky. Trendem poslední doby je pěstování zeleniny na zelených střechách ve městech. Snižuje se tím uhlíková stopa, sklízí se lokálně a zdravěji, navíc se jedná o podporu budování komunitních zahrad a mezilidských vztahů.

Vertikální zahrady – zelené fasády

Zelené fasády pokryté rostlinami jsou symbolem moderní stavby připravené na budoucnost. V létě chladí, v zimě hřejí, jsou krásné a šetří peněženku. Zelená fasáda v létě budovu ochlazuje a vytváří příznivé mikroklima, které pozitivně ovlivňuje široké okolí objektu. Jak vlastně vypadá taková zelená fasáda se dozvíte od zahradníka Přemysla Písaře zde: https://www.youtube.com/watch?v=Jf8Q8srpL2U.

Přínosy zelených střecha fasád

Zelené střechy a fasády chrání hydroizolaci i konstrukci střechy před teplotními výkyvy, kroupami, klimatickými vlivy a tím prodlužují její životnost. Dokáží zachytit dešťovou vodu a tím odlehčují kanalizačnímu řádu. Současně díky odpařování zachycené vody prostřednictvím listů rostlin ochlazují a zvlhčují své okolí. Mezi další přínosy patří pohlcování prachu, snížení hlučnosti a mnoho dalších. Navíc, díky masivnějšímu rozšíření, již nejsou zelené střechy jen pro pár vyvolených jedinců, ale stávají se častou součástí budov. Zelenou střechu si můžete vytvořit i svépomocí, zvláště pokud se jedná pouze střechu garáže, pergoly či kůlny. Na internetu je mnoho videí a návodů, jak na to.

Nevýhody zelených střecha fasád

Střechy a nosné zdi některých budov nejsou dostatečně silné, aby unesly přidanou hmotnost zelené střechy. Musí se počítat s tím, že bude docházet k vyššímu zatížení střešní konstrukce, proto je potřeba klasickou konstrukci předem zesílit. Údržba zelených střech může být náročná na práci a také velmi nákladná. Zelené střechy vyžadují méně zalévání a hnojení, ale vyžadují alespoň roční prohlídky, aby se odstranily nežádoucí samonosné rostliny.

Budoucnost zelených střech a fasád

Zelené střechy a fasády jsou symbolem návratu k přírodě, šetření přírodními zdroji a také zmírňování oteplovaní a nedostatku vody nejen pro plodiny, ale také pro lidi. V souhrnu pozitivních ekologických a ekonomických charakteristik přispívají zelené střechy k dosažení budoucí udržitelné architektury.

Navíc se stane zelená střecha i fasáda vaší zahradou nebo loukou, která kvete jenom pro vás. Díky zelené střeše a zeleným stěnám si u svého střešního bytu s nádherným výhledem můžete vytvořit zelenou oázu ve středu rozpáleného města.

Iveta Mrkáčková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Zelen%C3%A1_st%C5%99echa
https://www.pocitamesvodou.cz/zelene-strechy/
https://www.drevoastavby.cz/drevostavby-archiv/stavba-drevostavby/strecha/3369-idealni-pro-drevostavbu-extenzivni-zelena-strecha
https://www.valbekstory.cz/jitka-hanzlikova-zelene-strechy-a-fasady-jsou-trendem-budoucnosti/
https://www.liko-haly.cz/cs/zelena-fasada
https://tvstav.cz/clanek/4626-zelena-oaza-uprostred-mesta
https://www.zgw.cz/sluzby/zelene-strechy/?gclid=EAIaIQobChMI95jxsc3v8gIVzed3Ch1mkgzXEAAYASACEgLVq_D_BwE
https://bydlimeutulne.cz/plusy-a-minusy-zelene-strechy-pokryte-zivou-vegetaci/


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 14. 09. 2021 6:53