Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Vizionáři Mostecka 2021 - 6. část: Návrat sídel, nové arboretum nebo geopark?

Vizionáři Mostecka 2021 - 6. část: Návrat sídel, nové arboretum nebo geopark?



Vyvěšeno: 4. 10. 2021
Sejmuto:
Evidenční číslo: 43-2021

100_4299.JPGVizionáři Mostecka 2021 - 6. část: Návrat sídel, nové arboretum nebo geopark?

V roce 2020 připravilo Ekologické centrum Most pro Krušnohoří ve spolupráci se Severní energetickou a.s. projekt „Vizionáři Mostecka“. Projekt byl určen studentům základních a středních škol na Mostecku. Jeho hlavním úkolem bylo získat informace o tom, jak si budoucnost regionu představuje nejmladší generace a jakým směrem by se podle jejich mínění měla ubírat rekultivace lomu ČSA po ukončení těžby. Vítěznou prací se stal projekt studentů Gymnázia T. G. Masaryka v Litvínově. V současné době stále hledáme vhodné jméno pro nově vznikající jezero, teď bychom rádi znali váš názor na jeho budoucí využití, konkrétně využití severní a severozápadní části zájmového území.

V severní a severozápadní části území by podle Vizionářů mělo dojít k rozšíření obytné zóny. Výstavbou se na svazích vytvoří terasy a půda se stabilizuje vysázením velkého množství stromů. Nebudou hrozit sesuvy a les se tak o něco více rozšíří.

Dříve bylo Jezerské arboretum anglickým parkem, který byl tvořen rozsáhlými palouky lemovanými často exotickými dřevinami, součástí byla i velká voliéra. Park měl dříve několik unikátů, jako byl např. 20 metrů velký sekvojovec obrovský či dub, který byl nejstarší na našem území. Dnes to je neudržovaná oblast, která podléhá různým náletovým dřevinám, například pámelníku. Proto Jezerskému arboretum vrátíme jeho zašlou slávu.

Na východ od arboreta se terasovitě vysadí stromy, které by měly držet pohromadě velmi problémové svahy. Dále by do středu měl pokračovat v les. Měly by se vybrat vhodné, původní druhy stromů, zachová se tak i biodiverzita. Ve spodnějších vrstvách teras by se měly vysadit bylinné záhony a keře. Neměly by chybět ani zatravněné plochy, které poslouží jako pastviny.

Plány versus realita

Území na styku Krušných hor a Mostecké pánve je problematické z hlediska geologické stability především díky živelné exploataci hnědého uhlí v 80. letech minulého století. Na druhou stranu je to jedinečné území z hlediska ochrany přírody a krajiny. Pokud se ponechá přirozenému vývoji a sukcesním pochodům, ta vznikne na severu Čech jedinečná část přírody a domov celé škály ohrožených druhů živočichů a rostlin. Území a jeho samotný vznik je velice zajímavé i z geologického hlediska a přímo vybízí ke vzniku geoparku.

Obnova arboreta započala již v roce 2020, pod Jezeří se vrátí dokonce i legendární sekvojovec obrovský. Mladý strom bude vysazen na místě svého předchůdce, aby připomínal původní Albrechtice. Součástí obnovy bude i prořezávka náletových dřevin, která uvolní místo pro zachované vzácné druhy. Už na podzim 2020 bylo vysázeno přes 6 000 převážně listnatých stromů. Do krajiny tak přibyly duby, lípy, javory a habry. V plánu je výstavba velkého množství cyklostek.

Co vy na to? Souhlasíte s našimi Vizionáři nebo byste v této části území viděli raději něco jiného.

Pro vaše názory a diskuzi je k dispozici facebooková skupina VIZIONÁŘI MOSTECKA 2021.

Pro ty, kteří se chtějí zapojit do naší diskuze, ale nemohou nebo nemají Facebook, mohou využít odkaz zde: https://forms.gle/hQ8rMcZMLdxAvXDGA


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 4. 10. 2021 7:14