Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Rajčata z Tušimic

Rajčata z Tušimic



Vyvěšeno: 8. 11. 2021
Sejmuto:
Evidenční číslo: 47-2021

rajce3.jpgRajčata z Tušimic

V areálu průmyslového brownfieldu v Tušimicích na Chomutovsku se od roku 2019 úspěšně daří skleníkovému zemědělství. Na farmě se pěstují rajčata s využitím odpadního tepla z hnědouhelné elektrárny Tušimice II. Jedná se o teplo, které by za normálních okolností unikalo komínem do ovzduší. Tušimické skleníky jsou navíc izolovány od běžného hmyzu a využívají dešťovou vodu. A jak to dělají?

V místech, kde v Tušimicích na Chomutovsku do roku 2005 stávala uhelná elektrárna, stojí dva obří skleníky s rajčaty, které provozuje společnost Agro Kadaň. Farma produkuje rajčata pod značkou Naše rajče a její provoz zabírá plochu 7,5 hektaru na pozemcích společnosti ČEZ. Od uhelné elektrárny Tušimice II odebírají odpadové teplo na vytápění skleníku a elektřinu, v budoucnu plánují odebírat i oxid uhličitý, který je pro růst rostlin klíčový.

Rajčata jsou zalévána dešťovou vodou a pěstována bez pesticidů

V Tušimicích využívají hydroponický způsob pěstování rajčat. Ten umožňuje velmi efektivní nakládání se zdroji, protože pomáhá přesně zacílit vodu i živiny ke kořenům rostlin. Tím se oproti konvenčnímu pěstování ušetří až 80 % vody. Díky tomu si v Tušimicích vystačí s dešťovou vodou ze střechy. Ani odpadní vodu prakticky neprodukují, protože veškerou recyklují, čistí a vracejí zpět do systému. Tvůrci hydroponického způsobu pěstování navazují na postupy využívané už ve starověkém Egyptě.

Nalezené egyptské hieroglyfy popisují pěstování rostlin ve vodě, což je vlastně základem hydroponie. Název této metody je pravděpodobně odvozen od řeckého slova hydor – voda a Pomona – bohyně zahrad. První pokus pěstovat rostliny ve vodních roztocích bez půdy je v západním světě datován do doby před 250 lety. Dnes jde o pěstování rostlin vyživovaných výhradně látkami z živných roztoků a upevněných jiným způsobem než přirozenou půdou.

Rostliny ve sklenících není ani třeba ošetřovat pomocí pesticidů, protože jsou díky své izolaci zvenčí chráněny před bakteriemi a škůdci. O opylování se postarají čmeláci, kteří žijí přímo ve skleníku. Software vyvinutý českými a slovenskými programátory zajišťuje ideální osvětlení, teplotu i vlhkost. Jak takový skleník plný rajčat vypadá, můžete zde: https://ct24.ceskatelevize.cz/3321056-udalosti-v-regionech-praha-pestovani-rajcat-pomaha-elektrarna-v-tusimicich

Když sahají lidé v obchodech po krabičce s čerstvými voňavými rajčaty, často neví, že velká část pochází ze skleníku v Tušimicích. Na trh odtud putuje téměř 6,5 tisíce tun této zeleniny ročně. To odpovídá zhruba desetinové spotřebě rajčat v Česku. Rajčata z Tušimic nabízí několik velkých potravinových řetězců ve svých prodejnách, např. Kaufland, Albert, Tesco. Určitý podíl produkce jde přes e-shop Rohlik.cz.

Plány farmy do budoucna

Farma má v plánu vybudovat další skleník a pěstovat i okurky a papriky. Aktuálně připravuje projekt na výstavbu dalšího skleníku v nedalekém areálu u elektrárny Prunéřov. Na našem trhu tak přibydou další potraviny vypěstované v Česku.

Iveta Mrkáčková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com

Zdroje:

https://www.idnes.cz/usti/zpravy/rajcata-skleniky-elektrarna-tusimice-agro kadan.A210616_102511_usti-zpravy_mendl
https://litomericky.denik.cz/z-regionu/rajcata-pestovani-tusimice-sklenik-20210527.html
https://cesky.radio.cz/poptavka-po-ceske-zelenine-vzrusta-sklenik-u-tusimic-nove-doda-desetinu-spotreby-8720435
https://ct24.ceskatelevize.cz/3321056-udalosti-v-regionech-praha-pestovani-rajcat-pomaha-elektrarna-v-tusimicich
https://spolecne-udrzitelne.cz/z-praxe/moderni-skleniky-vyhrivane-teplem-z-elektrarny


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 8. 11. 2021 12:35