Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Co je dobré vědět o svíčkách

Co je dobré vědět o svíčkách



Vyvěšeno: 29. 11. 2021
Sejmuto:
Evidenční číslo: 51-2021

svicka2.jpgCo je dobré vědět o svíčkách

Svíčka byla pro naše předky zdrojem světla. Pro dnešní svět je svíčka zdrojem navození příjemné atmosféry, klidu, pohodové nálady. Představte si hřejivou předvánoční atmosféru. Odpočíváte na gauči, zachumlaní do deky, usrkáváte horký čaj a všude kolem se rozlévá vůně plápolající svíčky. Zhluboka se nadechněte…A zamyslete se. Jaké látky z té hořící svíčky právě teď lechtají vaše nosní chloupky? Možná vás to už někdy napadlo. A pokud jste tomu zatím nepřikládali žádný důraz, čtěte dále.

Zkoušky ukázaly, že pokud si doma zapálíte vonnou svíčku, můžete svému dýchacímu systému dodat více benzenu, než když se budete procházet podél rušné silnice. Podle studie, kterou provedl Dánský stavební výzkumný institut, je hořící svíčka v uzavřené místnosti daleko více škodlivá než cigarety. Podle studie Davida Krause publikované University of South Florida v roce 1999, mají saze svíček z parafínu stejné fyzikální i chemické vlastnosti jako saze vznikající při spalování nafty. A chovají se takto všechny svíčky?  Zajímá vás při koupi svíček, kolik v sobě mají např. alergenů? Koho ano, má možnost se podívat na test svíček: https://www.stream.cz/adost/velke-nezavisle-testy-vonnych-svicek-197837

Z čeho se vyrábí svíčky?

Zajímavý je přehled materiálů, ze kterých se dnes svíčky vyrábí. Pravda, vždy se jedná o vosk, ovšem záleží na tom, z čeho je konkrétní vosk vyroben. Většina svíček je vyrobena z parafinu, což je vedlejší ropný produkt. Na trhu najdeme svíčky z palmového oleje. Snadno narazíme na svíčky z rostlinných vosků, například sójový nebo řepkový. Z dob starých Egypťanů a Římanů až do dnešní doby známe svíčky vyráběné ze včelího vosku. Který vosk je pro naše tělo, pro náš organizmus „v pohodě“? A jak se v tom všem vyznat?  Zkusíme to společně.

Nejběžnější svíčky jsou parafínové

Parafín je vedlejší produkt při destilaci ropy. Dá se ale získat i krystalizačním odparafinováním hnědouhelného dehtu či katalytickou syntézou. Při spalování může parafinový vosk uvolňovat do ovzduší toxické těkavé organické sloučeniny (tzv. VOC), včetně acetonu, benzenu a toluenu, které jsou známými karcinogeny. Jedná se o stejné chemikálie, které se vyskytují v emisích naftového paliva a víme o nich, že způsobují alergie, astmatické záchvaty, kožní problémy a dokonce rakovinu. Možná se budete divit, ale problém není v parafínu obecně. Problém je v jeho nedostatečném, nesprávném spalování. Plamínek svíčky není dostatečně silný na to, aby se parafín správně spálil. Dokonce teplota plamene svíčky ani nedokáže spálit vznikající látky jako je toluen, benzen či formaldehyd.

Sójové svíčky

Za zdravotně nezávadné jsou považovány svíčky z vosku sójového, které navíc vydrží hořet velice dlouho. Jejich výhodou je, že při spalování čistých vosků bez jiných příměsí nevznikají škodlivé látky. Také doba hoření je o něco delší, než u klasických parafinových svíček, čímž vyváží poněkud vyšší cenu. Při výrobě drtivé většiny sójových svíček se ovšem používá rozpouštědlo extrahované z GMO sójových semen produkujících pesticidy a insekticidy. To je zdá se trochu v rozporu s tvrzením, že komerční sójové svíčky jsou ekologické, netoxické a zdraví neškodné. Nenechte se zmýlit, sója používaná k výrobě svíček je chemicky hnojená a někde se to podepsat musí. Při výběru vosku potažmo svíček proto pátrejte po chemicky neošetřované sóje.

Svíčky z včelího vosku

Tyto svíčky jemně a nevtíravě voní po medu, vydrží déle hořet. Vzduch čistí od pylu, prachu, různých zápachů. Jeho spalováním se totiž neuvolňují žádné jedovaté látky, a naopak na sebe tyto svíčky dovedou navázat těžké kovy, nekapou a velice příjemně vonní. A to nejen při spalování, ale i předtím a poté. Svíčky z včelího vosku obsahují záporné ionty, které čistí ovzduší. Mimo to bylo zjištěno, že záporné ionty pomáhají zvyšovat hladinu serotoninu – hormonu dobré nálady. Tudíž pomocí svíček z včelího vosku lze mírnit deprese, stres a zvýšit energii. Nutno však i zde zohlednit fakt, že včela neprodukuje vosk pro lidi, ale pro potřeby včelstva. Doporučujeme jimi tedy neplýtvat a bezmyšlenkovitě pálit jednu svíčku za druhou.

Svíčky z rostlinných olejů 

Za nezávadné jsou považovány svíčky z palmového vosku, i v tomto případě jde o stoprocentně přírodního produkt, který hoří čistě, nedýmá, drží si svůj tvar a při hoření neuvolňuje žádné škodlivé látky. Bohužel se nejedná o ekologicky šetrnou variantu, protože kvůli palmovému oleji se devastují velké plochy pralesů v Indonésii. Použít na výrobu svíčky lze i použitý slunečnicový, řepkový nebo olivový olej. Svíčky z použitých kuchyňských olejů jsou poměrně novinkou a vykouzlíte si je velmi jednoduše i doma. K jejich výrobě vám postačí pouze kuchyňský olej, klidně i použitý, a speciální sada, kterou zakoupíte na internetu. Nejekologičtější svíčky a DIY z použitého oleje | adelakozinova nebo https://eshop.ekokoza.cz/cs/vyroba-svicek/.

Jak poznáme nekvalitní svíčku?

Zkusíme zjistit složení svíčky a dle toho se rozhodnout. Nekvalitní svíčku poznáme i podle tvrdosti vosku. Zjistíte ji tak, že zespodu svíčky zaryjete jemně nehet. Čím snadněji se zaboří, tím je větší pravděpodobnost méně kvalitního produktu. Pokud chcete mít jistotu, že svíčka není zdraví škodlivá, kupujte ty ze včelího či rostlinného vosku nebo si doma udělejte svíčku - https://www.youtube.com/watch?v=bTKoHpNRyF4.

Ať už pálíme jakoukoliv svíčku, je důležité vždy a pravidelně větrat. Po uhašení svíčky je potřeba všechen kouř dostat z bytu. Svíčka by také neměla hořet déle než čtyři hodiny a měla by se uhasit zhášedlem nebo tak, že ponoříte knot do vosku.

Iveta Mrkáčková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com

Zdroje:

https://bydlimeutulne.cz/ruzne-typy-svicek-a-jejich-skodlivost-5-duvodu-proc-dat-prednost-svickam-z-vceliho-vosku/
https://www.greeneo.cz/l/proc-jsou-parafinove-svicky-spatne-pro-vase-zdravi/
https://www.biano.cz/magazin/jak-vybrat-svicky-do-interieru
https://www.mojezdravi.cz/zdravy-zivotni-styl/skodi-paleni-svicek-zdravi-3800.html
https://spotrebitele.dtest.cz/clanek-6149/vonne-svicky-mohou-skodit-zdravi
https://www.econea.cz/blog/svicky-ktere-jeziska-chytnou-a-nepusti/
https://ekolist.cz/cz3/zelena-domacnost/mate-radi-vonne-svicky-pak-zbystrete-voni-ale-skodi
https://www.ceskestavby.cz/clanky/svicky-bezpecne-i-nebezpecne-z-ceho-se-vyrabi-a-jak-horici-svicku-spravne-a-bezpecne-sfouknout-28788.html
https://www.bioneeds.cz/bioneeds-blog/jak-poznat-zdravotne-nezavadne-svicky--reknete-ne-parafinu/
https://www.bydlimekvalitne.cz/abeceda-svicek-vosku-pozor-na-parafin-zkuste-vosk-z-pouziteho-oleje


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 29. 11. 2021 7:01