Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Výukové programy o vodě pro mostecké základky

Výukové programy o vodě pro mostecké základky



Vyvěšeno: 7. 12. 2021
Sejmuto:
Evidenční číslo: 52-2021

IMG_20211025_104235.jpgVýukové programy o vodě pro mostecké základky

Voda je základním předpokladem života. Lidské tělo je tvořeno vodou ze 70 %. Chybí-li nám, byť jen jediné procento vody, začneme mít pocit žízně. Při ztrátě 5 % vody dostává člověk slabou horečku, při ztrátě 10 % se přestává pohybovat a při ztrátě 12 % vody umírá. To vše, a ještě něco navíc se dozvěděli žáci mosteckých základek během výukových programů, které pro ně připravilo mostecké ekocentrum za podpory Statutárního města Most.

S vodou se setkáváme každý den, bereme ji jako samozřejmost, aniž si mnohdy uvědomujeme její význam pro život na Zemi. Je nezbytná pro lidi, neobejdou se bez ní živočichové ani rostliny. I proto se voda stala ústředním tématem výukového programu “Voda je život“, který jsme realizovali letos na podzim v mosteckých základních školách.

Cílem programů bylo žáky seznámit s velkým a malým koloběhem vody, s tím, co se ve vodě žije, a proč vodu nutně potřebujeme k životu. Jak je voda důležitá pro rostliny a živočichy. Kde se bere a kam mizí, kolik a kde jí vlastně na zemi je a v jaké formě. To vše se žáci dozvěděli v průběhu 6 výukových programů. Výukových programů se zúčastnilo přes 120 žáků.

Část programu byla věnována i znečištění vody, žáci přišli sami na to, že není vhodné vhazovat do toalety zbytky jídel, olejů apod. Poté žáci diskutovali s lektorem o důležitosti vody a zkoumali vlastnosti vody, a to konkrétně kyselost či zásaditosti roztoků – měřili pH. Z výsledků, které jim vyšli byli mnozí dosti překvapení, především z porovnání vzorku Coca-coly a obyčejného octa – vyšla stejná hodnota pH. Ano, i navzdory tak vysoké kyselosti (pH 3,8) se cola konzumuje, a to díky extrémně vysokému obsahu cukru (přes 100 g na litr). Část žáků sama konstatovala, že si konzumaci coly už rozmyslí.

V programu nechyběla ani stezka s kvízovými otázkami, která shrnula celý výklad.

Žáci si z těchto programů odnesli mnoho nových a zajímavých informací, které jistě využijí v hodinách přírodovědy a prvouky.

Věříme, že výukové programy ukázaly žákům, jakým bohatstvím pro nás voda je a že je třeba si jí vážit.

Výukové programy ‚‚Voda je život‘‘ byly finančně podpořeny Statutárním městem Most.

Martina Černá
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: archiv ekocentra


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 7. 12. 2021 12:17