Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Čím můžeme krmit ptactvo v zimě?

Čím můžeme krmit ptactvo v zimě?



Vyvěšeno: 14. 1. 2022
Sejmuto:
Evidenční číslo: 03-2022

labute.jpgČím můžeme krmit ptactvo v zimě?

Zima – období, kdy lidé vyráží do přírody krmit ptáky, v dobré víře, že jim pomohou přežít. Krmíme vodní ptáky i ptáky v zahradách, parcích, lesích a u svých domů. Do krmítek v přírodě nosí lidé ptáčkům různé druhy krmení. Na březích řek, u rybníků a u vodních nádržích postávají dospělí s dětmi a sledují, jak se kachny a labutě předhánějí, aby ukořistily vhozenou dobrotu. Většinou se jedná o pečivo, slané i sladké, které představuje pro ptáky velké riziko. Může jim uškodit, někdy i ohrozit na životě. Ornitologové stále častěji upozorňují na problémy, které ptákům způsobuje právě nevhodné krmivo. Víte, kdy a čím ptáky krmit tak, abyste jim neublížili?

Nejčastější dobou, kdy ptáci potřebují pomoc ze strany člověka je období zimy. Krajina zasypaná sněhem a teploty pod bodem mrazu jsou pro veškeré ptactvo znamením, že jejich nabídka potravy klesá. Velké množství ptáků se v zimě dokonce stává závislými na pomoci člověka.

Kdy začít krmit?

S přikrmováním ptáků je vhodné začít od listopadu a pokračovat přibližně do března. Během listopadu začínáme krmítka pozvolna plnit. Ptáci si potřebují zvyknout chodit na krmítka či místa krmení. S přikrmováním končíme v době, když přestává mrznout. Krmit lze také jen při sněhové pokrývce a za velkých mrazů. Ptáky přikrmujeme, ne překrmujeme. Pokud je půl dne krmítko prázdné, ptákům to rozhodně pomáhá. V zimě velké množství ptáčků trpí také dehydratací. Je to logické, voda, která do teď byla všude velmi dostupná, zamrzla. Proto vedle svého krmítka umístěte také malou nádobku s vodou. Jak krmit, abychom ptákům opravdu pomáhali se dozvíte ve videonávodu - „Jak správně přikrmovat ptáky?“

Čím krmit?

Nejznámějším krmením pro ptáky jsou slunečnicová semínka, kukuřice, ovesné vločky, drobná olejnatá semena, tukové koule, ořechy, lůj. Jenže co ptáček, to jiný jídelníček. Proto je dobré vědět, kdo k našemu krmítku létá. Například kosi na krmítkách přijímají bobule a plody nejrůznějších dřevin. Mají rádi zejména jablka, která lze volně poházet i po zemi. Krmit je můžeme i rýží, ovesnými vločkami, strouhanou mrkví, či bramborami vařenými v nesolené vodě. Častým návštěvníkem krmítek jsou sýkorky, které ocení nejvíce olejnatá semena, hlavně slunečnici. Májí rády i lůj s kousky masa a zavěšené tukové koule. Brhlík lesní dává přednost velkým druhům semen, slunečnici, kukuřici a ovesným vločkám a rád vyzobává i vlašské, lískové a burské ořechy svým špičatým zobákem. Na jednotlivé druhy krmení podle ptáků se můžete podívat zde: Ptáci na krmítku • Česká společnost ornitologická (birdlife.cz)

Krmení pro vodní ptactvo

Nejlepší možností krmiva pro vodní ptáky je plovoucí krmivo. Vyplatí se koupit speciální granule pro vrubozobé ptáky. Také saláty a jiná listová zelenina, kukuřice, hrášek, hrozny, pšenice, oves a žito, odřezky od zeleniny z kuchyně – například slupky z mrkve, petržele, či celeru. Vše by mělo být natrhané či nakrájené na malé kousky. Takovéto krmení je možné vhodit do vody. Jídlo ve vodě je pro ptáky přirozenější a jídlo s vodou ptáci lépe pozřou. Tímto krmením poskytnete vodnímu ptactvu potřebné živiny, a navíc neznečisťujeme vodu. Je důležité si uvědomit, že vodní ptáky chodí krmit řada lidí, a proto to nepřehánějte s množstvím.

Špatné krmení pro ptactvo

Velký problém je zasolení organismu ptáků, proto nikdy nekrmte pečivem, kuchyňskými zbytky, či plesnivým a starým jídlem. Ptáci nejsou schopni vnímat slané krmivo. Pokud ho dostanou, tak jej pozřou, ale kuchyňskou solí se mohou otrávit. Navíc pečivo a kuchyňské zbytky jsou plné sacharidů, a u ptactva vytváří falešný pocit sytosti. Ptáci takovou potravu samozřejmě preferují, ale pak aktivně nevyhledávají krmivo, které se vyskytuje běžně v přírodě, které jim dodá živiny a minerály. Je to stejné jako u lidí – ani přesolená a přeslazená potrava není zdravá, bez ohledu na to, že nám chutná. Ornitologové radí – raději nic než pečivo.   

Na ptactvo můžeme myslet nejen v zimě, ale i během roku. Pokud ptákům chceme pomáhat, máme i jiné možnosti. Na našich zahradách lze vysadit různé druhy dřevin, které hostí hmyz, například šípek, psí víno nebo bez černý. Když budeme méně často sekat zahradu, zůstane zde mnoho hmyzu pro ptáky. Ptactvo určitě ocení i vysazení slunečnic do našich záhonů. Vše, co souvisí se zájmem lidí, kteří ptáci kolem nás žijí, ptákům i přírodě pomáhá.

Iveta Mrkáčková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com

Zdroje:

Ptáci na krmítku • Česká společnost ornitologická (birdlife.cz)
Kdy krmit ptáky - Ochrana ptáků (ochranaptaku.cz)
Kdy začít krmit ptáčky? – Príma receptář.cz (prima-receptar.cz)
Přikrmujete v zimě labutě a kachny? Prozradíme vám, co je pro ně opravdu dobré – Príma receptář.cz (prima-receptar.cz)
Čím krmit ptáky - Ptačí hodinka (birdlife.cz)
Přikrmování ptáků • Česká společnost ornitologická (birdlife.cz)
Krmením se ptáci učí být závislí na potravě od lidí, varuje ornitolog - iDNES.cz


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 14. 01. 2022 12:28