Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Otužování v Krušných horách

Otužování v Krušných horách



Vyvěšeno: 31. 1. 2022
Sejmuto:
Evidenční číslo: 05-2022

otuzovani.jpgOtužování v Krušných horách

Otužování – slovo, které zejména nyní – v covidové době, slyšíme často. Otužování se stalo celosvětovým trendem. Pro někoho je bláznovstvím, pro někoho restartem organismu. Zklidnit tělo i mysl je v dnešní době těžké. Ledová voda je jedno z řešení. Na severu Čech je otužování velmi rozšířené. Zdejší jezera a rybníky jsou pro otužilce rájem. A pokud se ptáte, jestli je otužování vhodné pro každého, a kde a jak začít, čtěte dál.

Lidé začínají s otužováním z mnoha důvodů. Nejčastěji jsou slyšet odpovědi – často jsem marodil, byl jsem ve stresu, neměl jsem rád chlad a zimu, potřeboval jsem si vyčistit hlavu, měl jsem stále rýmu. „Pořádně se oblékni, jinak budeš nemocný.“ Věta, kterou známe všichni od útlého dětství. Právě otužováním lze odbourat rovnici chlad a zima rovná se nachlazení a nemoc. Vědomá práce s chladem je cesta ven z naší komfortní zóny.

Co je otužování?

Otužování je vystavování těla nižším teplotám. A to jak na vzduchu, tak ve sprše, ale i v řece nebo v jezeře mezi ledovými krami. Dle studií (Academic Medical Centre, Nizozemí) stačí být 1,5 minuty ve studené vodě a pravděpodobnost onemocnění klesá o 30 procent. Otužování přitom začíná už tím, že tělo vystavíme teplotě nižší, než je 18 stupňů Celsia. Základem otužování je dodržovat pravidla – pozvolně, pravidelně, postupně a pořád. Začátečníkům se doporučuje začít s chladnou sprchou a jak na to vám řekne Jakub Chomát zde: Jak na studené sprchy – návod pro úplné začátečníky – YouTube.

Výhody otužování

Mezi nejvýznamnější výhodu otužování je zlepšení kardiovaskulárního systému. Otužováním posilujeme srdeční činnost a podporujeme zdravou pružnost cév. Ty se při snížení teploty stahují, při zvýšení zase roztahují. Podle lékařů je otužování gymnastika pro cévy. Mezi další výhody patří pozitivní vliv na látkovou výměnu, na intenzivní prokrvení nejsvrchnějších vrstev kůže (zdravý vzhled, vliv na celulitidu), na svaly a klouby (menší výskyt chronických bolestí). Otužováním si zlepšíte psychiku, posílíte pevnou vůli, vytrvalost a trpělivost. Snížíte si pravděpodobnost výskytu stařecké demence, Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby. Vědomé vystavování chladu zlepší i náladu a soustředění, navýší energie i výkonnost. Jednoduše řečeno, otužování vám změní život.

Rizika a chyby při otužování

Nejčastějším rizikem je nebezpečí podchlazení. „Polehčující okolností“ při podchlazení je, že když se to děje, už si to neuvědomujeme. Takový odvážný skok do rybníka uprostřed února nemusí skončit dobře. Dalším rizikem při otužování jsou omrzliny, které se vyskytují nejčastěji na rukou a nohou. I kůže si na extrémní podmínky musí zvykat postupně. Ledová voda nás nutí zrychleně dýchat a cítíme, že srdce bije jako o závod. Což ovšem zvládá jen zdravý člověk. Osoba, která má potíže se srdcem, může skončit v nemocnici. Pokud si člověk není jistý, zda je pro něj otužování vhodné, měl by se poradit se svým lékařem. Dále se doporučuje otužování přerušit i při akutním onemocnění, rýmě či kašli. Po odeznění příznaků je možné se k otužování vrátit, avšak je nutné myslet na to, že na nízké teploty si musí tělo opět postupně přivykat. 

Chlad – cesta ven z komfortní zóny

Jako téměř všechny faktory vnějšího prostředí, tak i chlad můžeme využít v náš prospěch. Musíme ale vědět jak, protože na jedné straně nám může ublížit, ale pokud si ho budeme dávkovat s rozumem a s mírou, může našemu tělu a imunitě velmi pomoci. Při vystavění našeho těla chladu lze zjistit utajené schopnosti těla. Stačí se zklidnit v ledové vodě a hledat komfort ve vnějším diskomfortu.

A kde najdete otužilce v Krušných horách?

Pokud se rozhodneme otužovat v lokalitách Chomutov, Kadaň, Most, Teplice, najdeme zde mnoho míst, kde se otužilci scházejí. V katastru Most mají otužilci hned tři jezera – jezero Most, jezero Matylda a jezero Benedikt. Chomutov má Kamencové jezero a Velký otvický rybník. V Kadani chodí místní otužilci do řeky Ohře. Kolem Teplic najdete otužilce u jezera Barbora v Oldřichově, u Dlouhého rybníku na Cínovci, u jezera Márinka ve Světci nebo u Nového rybníku v Chlumci. Krušnohorští otužilci také rádi využívají horské rybníky a potoky, kde i v létě najdou chladnou vodu. Jsou to například Černý rybník u Bernova, Červený rybník u Načetína, obecní rybník v obci Květnová. Při hledání vhodného místa na otužování lze využít i webovou stránku: Otužování Ústecký kraj - místa pro otužování - Otuzovani.eu

Akce krušnohorských otužilců

Krušnohorští otužilci pořádají mnoho akcí. Na začátku roku 2022 se v Mostě, v Chomutově i Teplicích sešlo mnoho otužilců na zdejších jezerech, v okolních rybnících a říčkách. Například na Kamencové jezero byl pozván David Vencl, který velmi poutavě povídal o otužování a představil zde svoji knihu „Začni teď!“. Krátké video z této akce je zde: https://fb.watch/aG4lIxw-1O/. Další akce (Rampouch, Žatecký otužilec a utopenec, Otužilci z Olpramu), které se v Krušnohoří pro otužilce pořádají, najdete na facebookových stránkách Otužilci Most: https://www.facebook.com/groups/612699322550151  nebo Otužování na Kamencovém jezeře: https://www.facebook.com/otuzovanichomutov/

Otužování je přirozený způsob, jak stimulovat náš imunitní systém, posílit psychickou odolnost, upevnit si zdraví a také přispět k dlouhověkosti. Zdravá míra stresu při otužování je podle odborníků individuální. Někdo snese sprchování studenou vodou, pro jiného je to krátká procházka v rozepnutém kabátě a bez čepice. Prakticky každému prospěje, když nebude mít doma příliš přetopeno a pokusí se méně oblékat.


Iveta Mrkáčková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com

Zdroje:

Otužování je gymnastika pro cévy. Stačí si vzít o vrstvu méně a vystoupit z komfortu, radí lékařka | Plus (rozhlas.cz)
Jak začít s otužováním? „Chladné sprchy a otužování vzduchem pro začátek stačí,“ radí instruktor | Radiožurnál (rozhlas.cz),
Otužování posiluje imunitu, psychiku a celkové zdraví. Jak správně začít? - České novinky1.eu (ceskenovinky1.eu)
Jak začít s otužováním - postup, účinky a chyby | Rexter.cz
Studená voda přináší člověku potřebný reset, doporučuje otužilec Jícha | Radiožurnál (rozhlas.cz)
Jak se správně otužovat (fyzioklinika.cz)
Otužováním jsem změnil rovnici chlad – nepříjemnost – nemoc, tvrdí lektor Wim Hofovy metody Chomát | Plus (rozhlas.cz)


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 31. 01. 2022 11:30