Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Zimní a jarní řez ovocných stromů

Zimní a jarní řez ovocných stromů



Vyvěšeno: 18. 3. 2022
Sejmuto:
Evidenční číslo: 12-2022

rez.jpgZimní a jarní řez ovocných stromů

Únor a březen jsou optimálním obdobím pro zimní řez ovocných stromů, zvaný též jarní nebo předjarní. Řezem odstraňujeme nemocné nebo zastíněné větve. U mladých stromů tímto řezem formujeme korunu, starší stromy jím omlazujeme. V tomto období se prořezávají i drobné ovocné stromky a keře, jako je angrešt, rybíz, maliník a ostružiník. Jak přesně na to se dozvíte v našem článku.

Každý druh ovocného stromu má jiné vhodné období na prořezávání.

Zimní řez je velký zásah do stromu a může vést k napadení houbovými chorobami, vysychání nebo namrzání vzniklých ran. Proto některé druhy stromů tento řez nesnášejí. Jsou to zejména peckoviny – třešně, meruňky, broskvoně. Jiným stromům naopak zimní řez prospívá, například jabloním a hruškám. Zimní prořezávání je důležitý proces, který vytváří příznivé podmínky pro omlazení stromu, vytváří nejlepší a optimální podmínky pro úplný vývoj stromu a zbavuje jej nebezpečného hmyzu.  Pokud je zima s častými změnami teploty, na stromech se tvoří s nástupem jara velké množství mrtvých větví. Mrtvé větve společně se starými a nadbytečnými větvemi zatěžují strom a zabraňují tak stromu, aby se mohl v krátké době připravit na plození.

Na kdy si naplánovat zimní řez stromů?

Zimní řez stromu má omlazující účinky a provádí se až do začátku vegetace v předjaří. Čas provedení zimního řezu jádrovin obecně spadá do období mezi únorem a březnem. Přesný termín však musíte zvolit podle stáří vašeho stromu. Ideálně ve druhé fázi zimy, abychom maximálně omezili případné poškození řezných ran vlivem mrazu. Pokud strom ještě nedosáhl pěti let, je vhodné jej prořezat až koncem března, tedy šest až osm týdnů před rašením stromu. U starších dřevin lze řez provést již začátkem února, při vlídném počasí i koncem ledna. Řez i průklest ovocných stromů a keřů děláme podle počasí. Ve dny, kdy prořezáváme by nemělo mrznout. Další kritérium pro prořezávání je postavení měsíce na nebi. Ideálním časem pro řez je ubývající měsíc, kdy proudí míza z koruny stromů do kořenů stromu. V letošním roce to bylo od 16. února do 2. března a další bude od 19. března do 1. dubna. Na prořez jsou pak vhodné dny plodu, které letošní rok připadnou na 23. a 24. března. Pokud to tyto dva dny nestihnete, nic se neděje, můžete v klidu stříhat do novu, což je do 1. dubna. Pamatujte, že neopatrné a ukvapené zimní prořezávání může způsobit smrt stromu.

Zimní řez jabloní

Jabloň patří snad k nejpěstovanějším ovocným dřevinám v Čechách. Jabloně a také hrušně můžeme prořezávat v zimě a předjaří. Jabloně patří k ovocným stromům, které milují bohaté přirozené světlo a netolerují stagnaci vzduchu uvnitř koruny. Zimní prořezávka jabloně pomáhá v boji proti parazitům, které v zimě přecházejí pod kůru. Abyste se dočkali krásných, velkých a šťavnatých jablek je potřeba zasáhnout a realizovat zimní řez. Přinášíme názornou ukázku, jak na to: VIDEO: Zimní řez jabloní je tady. Přinášíme názornou ukázku.

Také angrešt, rybíz, maliník a ostružiník potřebují zimní řez  

Zimním řezem keřů a malých stromků prosvětlíme korunu angreštu, rybízu, maliníku a ostružníku. V zimě keře zmlazujeme odstraněním již vyplozených výhonů a přehoustlých mladých větviček. Odstraňujeme tříleté a starší vyplozené dřevo. Ponechané výhony se doporučují zakrátit o nevyzrálou část.  

Co v zimě neřezat

Časný jarní řez nesvědčí peckovinám. A tak s řezem třešní, meruněk, broskvoní a švestek ještě počkáme. Měly by se stříhat jen v období, kdy už mají listy. Případně po sklizni. Ale i zde platí, že strom by měl mít ještě listy. Při brzkém zimním řezu totiž hrozí nákaza řezných ran houbovitými chorobami.

Pokud máte ve své zahradě přehuštěný, možná několik let nestříhaný strom, nesnažte se ho radikálně zmladit najednou. Strom většinou zareaguje bujným růstem nových výhonků. Raději se snažte omlazovat strom postupně. Někdy to může trvat i tři, možná čtyři roky, než dosáhnete požadovaného tvaru.  K řezu ovocných dřevin přistupujte vždy citlivě a určitě také neuškodí mít na paměti staré osvědčené pořekadlo „dvakrát měř, jednou řež“.

Téma zimního řezu je široké, názorů více. Berte tento článek jako malý úvod nebo připomenutí.

Iveta Mrkáčková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com

Zdroje:
Postupujete správně při zimním řezu ovocných stromů? – Abecedazahrady.cz (dama.cz)

Kalendář řezu ovocných dřevin: Které je potřeba prořezat… | iReceptář.cz (ireceptar.cz)

Jak správně provést zimní řez jabloní a hrušní | adbz.cz
Lunární kalendář 23. březen 2022 - Spektrum Zdraví (spektrumzdravi.cz)
Časný jarní řez ovocných stromů. Čemu svědčí, čemu ne. - Dobře a zdravě žít lehce (dobreazdrave.cz)
Řez ovocných stromů - Zahradacentrum (zahrada-centrum.cz)
VIDEO: Zimní řez jabloní je tady. Přinášíme názornou ukázku, jak na to (msn.com)


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 18. 03. 2022 6:23